vrijdag 22 juli 2016

Haak een spoelpin-kleedje!

De spoelpin is de pin waar je het klosje garen van de bovendraad op zet. Meestal zit er een rood viltje om de spoelpin, maar ik heb ze ook in het wit en een enkele keer kom ik bij een oude machine een groen viltje of een zwart viltje tegen.

Die viltjes zijn niet zo groot, de diameter is beperkt. Heb je een grote garenklos, dan steekt de klos over het viltje heen en kan de lak van je machine beschadigen. 

De klosjes waren vroeger van hout en dat is stroever dan plastic. De klossen van nu glijden dus makkelijker rond de spoelpin.

Dan heb je ook nog de machine en de stijl van naaien. Sommige machientjes zijn zgn 'snelnaaiers', ze komen snel op gang. En sommige dames geven ook pittig gas!

Dit alles kan er de oorzaak van zijn dat de bovendraad niet mooi strak hangt, maar in een boogje.

De spanning van de bovendraad wordt hierdoor beinvloed, want de bovendraad wordt door de naald getrokken met een bepaalde kracht die door de juiste draadspanning wordt geregeld. Wikkelt de draad te makkelijk af, dan worden de steekjes misschien minder mooi.

Een gehaakt kleedje kan ervoor zorgen dat de klos iets minder makkelijk draait. Eventueel kan een stukje keukenrol dubbelgevouwen worden, rondje eruitgeknipt en gaatje in het midden, ook dienst doen, maar iets fleurigers is toch leuker!

Als je niet kan haken of het vergeten bent, kijk dan even naar de filmpjes die Wolplein op de website heeft gezet. Het opzetten met een lusje, een ketting haken, halve vaste, vaste, stokje; komt allemaal aan bod.

http://www.wolplein.nl/leren-haken/

OK! We gaan beginnen!

Maak een lusje.

Haak 7 lossen.

Sluit het oogje met een halve vaste.

Nu gaan we het eerste randje haken en daarvoor steken we in het oogje. Tegelijkertijd nemen we het korte draadje van het begin mee, daar haak je ook omheen. Zo werk je die meteen weg. Deze steek wordt een 'vaste' genoemd. (Zie Wolplein)

Steek in het oogje en om het einddraadje heen en pak met de haaknaald de lange draad.


Trek de draad door het oogje.
 Pak nu weer de draad met de naald en maak de steek af.


Hiernaast maak je weer een steek door het oogje en daarna maak je de steek weer af.



Zo haak je het hele oogje rond, tot je bij het begin bent aangekomen. De kleine draad leid je steeds mee en kan dan worden afgeknipt.

Dan maken we de tweede ronde. Haak drie lossen.

Sla één steek over en zet het rijtje lossen vast in de volgende steek met een vaste.

Haak weer drie lossen en sla weer een steek over, zet vast met een vaste.

Nu zijn we al toe aan de volgende ronde!
Steek in het net gemaakte lusje van lossen, maak één vaste, maakt twee stokjes, maak één vaste. Zo is het hele lusje opgevuld.

Maak zo het hele rondje af.

Tijd voor een andere kleur erbij! Knip de eerste kleur af, maar laat een sliertje van 10 cm over.

Haak een rondje vasten. Voer het net afgenipte uiteinde van de eerste kleur mee en haak die zo netjes weg. Steek steeds in de hele voorgaande steek, dus door twee draadjes heen. Dat geeft een compacter resultaat. 

Als je boven het midden van het lusje bent, steek je door het lusje heen, je maakt dan een grotere steek.

Zo nu en dan maak je twee steekjes in  een voorgaande rij, zo wordt de omtrek van je cirkel groter. Immers als je 2x zo ver van het midden komt, wordt de omtrek ook 2x groter (De omtrek is 2x pie x de straal).

Als je helemaal rond bent, kan je het draadje van de eerste kleur afknippen.

Ik vind het kleedje nog te klein.

De volgende rij worden weer vasten, waarbij de aanhechtdraad van de tweede kleur wordt meegenomen. Hier en daar weer een steekje erbij maken.

Knip nu met een stuk van 10 cm de draad af. En trek de lus door.

Trek niet te hard! Steek van achteraf door de eerste steek van de laatste ronde en trek de draad naar achteren.

Zo, dat is netjes aan de voorkant. Keer daarna je werk om.

Ik heb geen grote naald hier, dus ik steek door de achterkant en voer het einddraadje een paar steken naar rechts, dan naar links en weer naar rechts. Dan kort afknippen.

Zo, nu is je spoelpinplaatkleedje klaar!

En hier is Helena met haar mooie kleedje.

Met een grote klos erop zie je er niet zoveel van, maar de bescherming is zo optimaal.