donderdag 17 november 2022

Het Singer Winkeltje in 2023 en een AFFO!

 Ik heb het al tegen een paar mensen gezegd: Het Singer Winkeltje gaat veranderen in 2023.

Het inkopen, reviseren en weer verkopen van machientjes kost veel tijd en veel energie. En daardoor kom ik aan zelf naaien en andere zaken niet meer toe. Sinds 2014 ben ik met Featherweights bezig en het wordt nu tijd voor iets anders.

Ik ga zo langzamerhand verkopen wat ik nog heb staan en ook andere Singer naaimachines tevoorschijn halen en advertenties maken. De Singer 306, 319, de 201. Allemaal grote stevige machines en zeer geschikt om mee te quilten. De naald vliegt door de stof!

(De laatste update van machientjes vind je altijd hier: KLIK!)

Het assortiment in mijn winkeltje zal inkrimpen. Wel nog lampjes, riempjes en vet, maar vooral gericht op het onderhoud. 

De workshops voor 2023 die al zijn afgesproken gaan natuurlijk door! En ik hoop in Purmerend bij het Crea Cafe ook nog Onderhoudsworkshops te kunnen geven. Of een dag met een project. We gaan het zien!

Ik heb hier een paar weken over nagedacht en de gedachte aan meer ruimte en tijd geeft rust! 

Want 10 koffertjes met Featherweights onder de salontafel is best veel! En mijn naaikamertje lijkt wel een uitdragerij met alles van Het Singer Winkeltje.


En kijk eens wat er uit mijn handen komt als er meer tijd is.....

Een echte AFFO!


Even het hele verhaal:


Eind augustus 2021 begonnen met overhemden verknippen. Met hulp natuurlijk..


Bij Dorry in Merselo vond ik het patroon van de Baksteen Scrap Quilt.


Het is een perfecte quilt om resten in te verwerken. Verder is het vooral verstand op nul en doornaaien. Heel ontspannend dus. Met wat strijkwerk, snijwerk en een biesje had ik ineens een top. En toen stagneerde het tot ik in oktober het Q-Snap Floor Frame van Saskia mocht lenen.



Een frame zo hoog als een eettafel met buizen en klemmen. De achterkant, tussenvulling en top op elkaar gepast en over het frame gelegd. Strak trekken en vastklemmen, je begint vanuit het midden.

Daarna met de Micro Stitch pennetje door de lagen geschoten, maar rijgen kan natuurlijk ook. De quilt steeds opschuiven en vastklemmen. Je zit erbij op een eetkamerstoel, dus het is op de juiste werkhoogte.
Geen gekruip over de grond.


Daarna met hulp het tafeltje met de Singer 301 tegen de eettafel aangezet. De quilt kan dan op de eettafel rusten tijdens het doorstikken. 
Ik heb een simpel blokkenpatroon aangehouden, want de quilt is al druk genoeg van zichzelf. Mooie doorgestikte patronen zie je dan later niet meer terug is mijn ervaring.


Met een boventransportvoet of Walking foot verschuiven de lagen van de quilt niet zo snel ten opzichte van elkaar. Een zo groot mogelijke steekgrootte voor het landelijke effect en omdat de steken anders wegzakken in de vulling.


Monty wil altijd graag op schoot, maar een quilt is ook wel fijn om op te liggen.....


De Singer 301 is The Big Sister van de Featherweight met hetzelfde spoelhuissysteem en spoeltjes. De transporteur kan verzinken, net als bij de Singer 222 en de Singer 201. Ik heb hier ook een Free Motion Quilt voet bij, maar dat is voor een ander project een uitdaging! 


De bies heb ik aan de goed kant op de quilt gestikt, omgeslagen en met klemmetjes vastgezet. Daarna aan de goede kant in-the-ditch doorgestikt en de losse rand aan de achterkant met de hand vast gezoomd. Deze methode is voor mijn artrose vingers beter, omdat de bies al vastgenaaid is als je hem tegen zoomt. Dan hoef je het niet zo krampachtig vast te houden.
Met een goede naald en leren vingerhoed vind ik het echt genieten om zo een quilt af te maken. Koptelefoontje en een Youtube muziekje erbij. Ontspannen!


Manlief heeft de juiste spanwijdte om de quilt te showen!


De achterkant is gemaakt van een dekbedovertrek dat ik ooit maakte voor mijn oudste zoon. Hij kreeg 30 jaar geleden een juniorbed en ik vond deze stoffen zo gezellig, zo blokhut-achtig, kampvuren, Het Kleine Huisje op de Prairie, dat dus... De ene kant was rood geruit en de andere kant blauw/groen. 
Om het nu passend te maken de stof in banen gestikt. 
Zo doe ik aan recyclen en is er gelijk weer een lap stof weggewerkt!
En is ook de achterkant van de quilt dierbaar.


Het is een goede traditie om een label op een quilt te naaien. 
Met je naam en het jaartal bijvoorbeeld.

Vandaag is de quilt in de wasmachine en de droger geweest. Gewoon op 40 graden, kort programma, extra spoelen en toch maar color catch doekjes erbij. Want de overhemden zullen niet meer afgeven, maar de stof van de bies is wel nieuw. 
In de nieuwe droger is ruimte zat, want er kan 8 kg in. Dat komt goed uit. 
En de quilt was daarna schoon, fris en precies zoals ik wilde!

Er komen koude nachten aan, dus de Baksteen Scrap Quilt mag overdwars over onze voeten!

Staat gezellig, toch!


Zaterdag 17 december gaan Dorry en ik weer live op Facebook. Dan laten we diverse afwerkingen van quilts zien en bespreken we methoden om quilts te dubbelen. Sowieso wordt het weer een dag om met je handwerkje bij je scherm te gaan zitten en mee te chatten.

Met de volgende link kun je op Facebook dit evenement vinden:

Live Bee met Dorry en Francis

Zet het op de kalender, 17 december, van 10:00 uur tot 16:00 uur!




donderdag 27 oktober 2022

Zondag 20 november 2022 Onderhoudsworkshop in Purmerend!

Sinds vorig jaar bezit Purmerend een Crea Café, het atelier van Ellen Diepstraten, waar naailessen worden gegeven, maar ook brei- en haakles en borduren.

Het is een hele mooie sfeervolle ruimte op de begane grond en daar ga ik op zondag 20 november 2022 een workshop in het onderhoud van de Featherweight geven. 


In de ochtend maken we de machientjes schoon en smeren en oliën we alle noodzakelijke onderdelen, zodat je voorlopig weer een soepel lopend machientje hebt. Ook bespreken we het voorkomen van problemen en het oplossen daarvan!

Na de lunch gaan we een gevoerd tasje maken dat past in de koffer naast je Singertje, zodat er geen snoer, omvormer of handwerkspullen tegen je machientje aan kunnen schuren. 


Daarvoor krijg je een stuk tussenvulling (Thermolam), maar je neemt zelf stoffen mee en bijvoorbeeld een borduurwerkje, haakwerkje of quiltblokjes die zijn blijven liggen. Op deze manier gebruik je iets en wordt je tasje erg persoonlijk. Ik heb al wat bijzonder leuke resultaten gezien!!

Ellen Diepstraten doet zelf ook mee met de workshop, want ook zij is enthousiast over de kleine Singer naaimachines.

Je krijgt tijdens deze dag koffie, thee, sapje en iets lekkers. Je neemt zelf je broodje voor de lunch mee.

De prijs voor deze dag van 10:00-15:00 uur is €45 en je kunt je opgeven via hetsingerwinkeltje@gmail.com. Na betaling is je plaats gereserveerd.

Er is plaats voor 13 personen. 









Crea Café Purmerend ligt vlakbij de afslag 6 van de A7. Er is genoeg parkeerruimte in de buurt van het atelier.

Het adres is:

Van IJssendijkstraat 381

1442 LB Purmerend


De website van Crea Café vind je hier: https://creacafepurmerend.com

Heb je vragen voor Ellen: crea-cafe@hotmail.com

woensdag 6 juli 2022

Weer open!

 Het is acht weken na de operatie en het gaat weer een stuk beter! Veel tillen of sjorren moet ik nog niet doen en misschien wel nooit meer, maar zitten en lopen gaat goed. Ik heb nog niet durven fietsen…😬

Deze periode ben ik echt verwend door echtgenoot en de nog thuiswonende zonen. Het leek wel vakantie, ik hoefde niets te doen, ik mocht zelfs niets doen! En daardoor kon ik goed herstellen. 

En na een lange tijd met ups en downs, betere dagen en dagen dat ik wist wanneer er weer een pijnstiller genomen mocht worden zonder dat ik op de klok hoefde te kijken, vind ik dat het nu echt de goede kant op gaat.

Dus is Het Singer Winkeltje weer open en heb ik al weer een machientje onder handen genomen waarbij volgens de eigenaresse de draadspanning niet goed in te stellen was.

Dit probleem had twee oorzaken, maar één ervan komt regelmatig voor:

Het klemmetje van het spoelhuisje was niet meer functioneel. 

De onderdraad wordt als het goed is vast geklemd door een klein plaatje dat met twee schroeven vast zit. De schroef bij de draad kan strakker of losser gezet worden, al naar gelang het garen dunner of dikker is. Maar bij dit spoelhuisje was het niet meer mogelijk om de spanning hoger te zetten. 

Doordat restjes garen van jaren gebruik onder het plaatje zaten, kon het plaatje niet meer het naaigaren vastklemmen. Je ziet op de foto een plukje met vezels.

Het stelschroefje en het andere schroefje waarmee het klemmetje vastzit moet je dan verwijderen met het kleine schroevendraaiertje, de vezeltjes wegpoetsen en het klemmetje met de schroefjes weer terugplaatsen. Er zit verschil tussen de schroefjes: het stelschroefje heeft een kruisje op de achterkant.

Stop het spoeltje met garen op de juiste manier in het spoelhuis, zodat het spoeltje tegen de klok indraait als je aan de draad trekt. 

Draai het stelschroefje zo vast dat je het garen wel uit het spoelhuisje kunt trekken, maar er toch een beetje weerstand is. En regel daarna terwijl je naait de bovendraadspanning in, tot het kruispunt van de boven- en de onderdraad tussen de stoflagen ligt.

De basis van een mooie steek is dus de onderdraadspanning! En dat weten veel mensen niet.