Agenda van Workshops van Het Singer Winkeltje. Aandacht voor jou en je machientje!

****Bee voor de Singer Featherweight!****


Iedere maand zijn er bijeenkomsten voor liefhebbers van de Featherweight. Op meerdere locaties:

In Oosthuizen bij De Quiltmuis. Een keer in de maand op de zaterdag en ook een groep op de zondag.


In Dokkum bij De Quiltkoffer. Jellie Veldtman organiseert iedere tweede zaterdag van de maand een Bee. Informeer bij De Quiltkoffer. 

Ook in Etten-Leur bij Quiltshop Leur. Kijk op de website voor de data.****Onderhoudsworkshops voor de Singer Featherweight***
Leer zelf je naaimachine onderhouden en kleine probleempjes oplossen! Voor alle workshops geldt dat de naaimachine werkend en veilig moet zijn. Er is tijdens de workshops geen tijd om elektrische bedrading te vervangen of grote problemen op te lossen. Neem bij twijfel vooraf contact met mij op, dan kan ik eventueel een leen-exemplaar of onderdeel meenemen.
Ook zijn er een beperkt aantal machientjes te huur (€15), zodat je kan ervaren hoe het is om op een Featherweight te naaien.
*******************************************************************************


Zaterdag 12 oktober bij Quilt at Home in Duiven.

Op deze dag beginnen we met oliën en smeren, zodat de machientjes weer lekker soepel zijn. Daarna gaan we gelijk verder met het project waarbij zeer veel verschillende technieken gebruikt worden, zodat ook de beginnende quilter en ook de gevorderde weer iets nieuws leert. Hierbij gebruik je je machientje en kan je een voetje lenen dat nodig is.Henriëtte Blom en haar zus José hebben ieder ook een Featherweight, dus het wordt een gezellige groep!

Quilt at Home,
Biezenweide 3,
Duiven.

Tel: 06-51150957
E-mail: info@quiltathome.nl
www.quiltathome.nl**********************************************************************************

Zaterdag 26 oktober 2019 is er een Singer Featherweight Onderhoudsworkshop bij Quiltstudio Het Gooi.Even geleend van de Website van quiltstudio Het Gooi!

Singertjesdag van Francis Gortmaker

Een paar jaar geleden bezocht ik zelf de singertjesdag van Francis Gortmaker bij Atelier Bep. Fantastisch om onder leiding van Francis je Featherweightje helemaal uit elkaar te halen, schoon te maken en weer in elkaar krijgen ook! En wat een nuttige tips om te voorkomen dat je machientje vastloopt. Daarom hebben we Francis uitgenodigd ook bij ons zo’n gezellige dag te verzorgen. Minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers/neemsters. Heb je geen Singertje maar overweeg je er eentje aan te schaffen? Je kunt er voor deze dag eventjes huren*. Neem dan even contact op met hetsingerwinkeltje@gmail.com 

*(€15 en als u binnen een half jaar een Featherweight bij Het Singer Winkeltje aanschaft, krijgt u dit weer als korting)
Wanneer is het Singertjesdag bij Quilt Studio het Gooi?
Zaterdag 26 oktober van 10:30 uur tot 16:00 uur
Wat kan ik meenemen?
Je Singertje en je naaimandje.
Wat is inbegrepen?
Onderhouds workshop van Francis, kofiie/thee met wat lekkers, uitgebreide lunch, klein werkje (verrassing) voor op de naaimachine en een stofpakketje.
Dat pakketje stel je zelf samen in onze winkel in je eigen favoriete kleuren.
Leuk! Hoe geef ik me op?
Opgeven kan via info@quiltstudiohetgooi.nl of bel even naar 035-5317332. 


Quiltstudio Het Gooi
Molenweg 2a
3755BD Eemnes
+31 (0) 35 53 17 332Op zondag 27 oktober geef ik in Oosthuizen bij De Quiltmuis een Voetjesworkshop. We beginnen om 10:30 uur, maar om 10:00 uur is het Atelier al open om een plekje te zoeken in de quiltkeuken en je spullen uit te pakken. Eerst even oliën en smeren met wat hulp als dat nodig is zodat alles weer soepel loopt. Daarna stel ik de diverse voetjes voor en kan je een keuze maken welke je wilt proberen. Misschien lukt het wel om ze allemaal onder de knie te krijgen! Je maakt met de voetjes kleine werkjes die je kan gebruiken om iets te maken dat handig is voor bij de naaimachine. Het stofpakket en het patroontje is inbegrepen. Het is altijd een gezellige workshop, dus heb je interesse, schrijf dan snel in!

Voor inschrijven, klik HIER.


info@dequiltmuis-shop.nl
Zaterdag 16 november Featherweight Onderhoudsworkshop bij De Quilterie in Kapelle-Biezelinge.


Weer eens een Singer Featherweight Onderhoudsworkshop in Zeeland! Natuurlijk maken wij hier een weekendje van, want op één dag op en neer is best wel ver en bovendien houden wij wel van een mini-vakantie. En Zeeland is heel erg mooi. 
De dag bij De Quilterie begint met een uitgebreide uitleg over het gebruik en onderhoud van de machine. Hoe voorkom je problemen en hoe los je ze weer op? Hoe vaak moet je je machine schoonmaken, waar moet je oliën en waar moet het speciale vet op? 

Als we vertrouwd zijn geraakt met het zenuwenschroefje en de halve-maan-vormige ring, is het tijd voor de lunch en daarna komt er een projectje speciaal voor de Featherweight. Dan is iedereen bezig en kunnen er vragen gesteld worden, want ik ben er de hele tijd bij.

Voor informatie of om je op te geven, neem je het beste contact op met:


De Quilterie,
Nieuwe Kerkstraat 18,
4421KA Kapelle-Biezelinge (Zeeland)
Tel: 0113-562350
info@dequilterie.nl*********************************************************Zaterdag 18 januari 2020 

Voetjes Workshop bij De Sampler in Haarlem.


"Mateloos populair zijn ze: de Singer Featherweights. Bovendien lijken ze heel simpel in techniek. Dat klopt ook, maar dan is het wel raadzaam om te weten hoe je het machientje moet onderhouden. Dat nu leert Francis u in een dag, zowel theoretisch (’s morgens) als praktisch (’s middags). Technische kennis is niet nodig, u leert gaandeweg.

De workshop is inclusief lunch en pakketje.
Heeft u nog geen Singertje, maar bent u voornemens er een aan te schaffen? Geen probleem, want speciaal op deze dag kunt er een huren. Let op: er zijn maar twee machientjes te huur*  . Graag reserveren via info@desampler.nl."
*(€15 en als u binnen een half jaar een Featherweight bij Het Singer Winkeltje aanschaft, krijgt u dit weer als korting)

Klik Hier! voor de informatie en het inschrijfformulier.

DE SAMPLER

Groot Heiligland 66
2011 ES Haarlem
Telefoon: 023 – 53 40 079

****************************************************************

Zaterdag 1 februari 2020 

Workshop met de Singer Featherweight bij de Lindehof in Zalk.


Weer een ontmoeting met Klazien, de Featherweight van Johanna van De Lindehof! Ik weet niet of zij ook haar machientje zo noemt, maar wij vonden het een toepasselijke naam.
In de sfeervolle winkel doen we een onderhoudsworkshop waarbij we de machine schoon gaan maken, oliëen en smeren. Daarna gaan we iets maken.
Ik heb speciaal voor deze dag een nieuw patroontje ontworpen, met een leuke techniek. En omdat het bijna Valentijnsdag is, wordt het wel een beetje romantisch!
Tijdens dit projectje kan je je machine goed uitproberen en ben ik er om te helpen bij vragen en geef ik tips. Natuurlijk kan je alle hulp krijgen die nodig is. Het is altijd gezellig in Zalk!
Heb je geen naaimachine maar lijkt het je erg leuk om er eens mee kennis te maken dan is het mogelijk om voor deze dag een naaimachine te lenen tegen een vergoeding van € 15,00. Je kunt dan uitproberen of het iets voor je is en koop je binnen een half jaar een naaimachine bij mij, dan krijg je €15 korting.
Datum: zaterdag  1 februari 2020
Tijd: 10.30 - 15.30 uur
Kosten: € 45.00. Dit is incl. onderhoudsworkshop en de materialen voor het werkje. Deze materialen mag je zelf ter plekke uitkiezen in je favoriete kleurtjes.

Tijdens de workshop is er koffie/thee met iets lekkers en tussen de middag een kopje soep. Evt. zelf een lunchpakketje meenemen.
Voor meer informatie, klik HIER

Atelier en boerderijwinkel de Lindehof
Roobroeksweg 2
8276 AX ZALK
Tel. nr. 038-3636233 / 06-11136981
Vanuit buitenland: 0031383636233

www.lindehof.com
Emaillindehof@hetnet.nl


****************************************************************
Zaterdag 22 februari 2020 
Featherweight Onderhoudsworkshop bij Bel's Patch in Wetteren-België.

Eind oktober wordt door Cindy een nieuwe quiltwinkel geopend in Wetteren. 

Ik geef daar op 22-2-2020 een workshop voor het gebruik en onderhoud van de Singer Featherweight. 

Cindy schrijft zelf:

"Francis Gortmaker komt van Het Singer Winkeltje een Singer Featherweight Onderhoudsworkshop geven. In de voormidag  leer je je eigen Singertje schoonmaken, oliën en smeren.
Jullie krijgen tips  over het afstellen van de draadspanning en de motorriem en leer je hoe je problemen kan voorkomen.

Je hoeft niet technisch te zijn om aan deze workshop mee te doen en je krijgt hulp als het nodig is. Francis kijkt je machine na en geeft advies.
In de namidag  starten jullie met het maken van mandjes.
Eén kant van het hengseltje wordt gestikt met de machine en de andere kant met de hand geappliqueerd. Snel en mooi resultaat.
Eigen machine vereist, eventueel is er een machientje te huur. Neem hiervoor contact op met mij of met Francis:   
hetsingerwinkeltje@gmail.com.
Jullie krijgen nog een klein stoffen pakket." 

Bel's Patch,
Brusselsesteenweg 131,
9230 Wetteren, België.
e-mail: belspatch@hotmail.com.
tel: 0032(0)479486940.


*******************************************************

Zaterdag 28 maart 2020 

Workshop met de Singer Featherweight bij de Quiltkoffer in Dokkum.Wij rijden graag naar het noorden van Friesland! De autorit over de Afsluitdijk en de nieuwe weg naar Dokkum is zo mooi, dat is echt de moeite waard!

In Dokkum heeft Jellie Veldtman een heel sfeervolle quiltwinkel. Daar gaan we een korte onderhoudsbeurt doen en daarna gelijk aan de slag met een nieuw projectje! Het is dan alweer lente en natuurlijk heeft het daar iets mee te maken. Voor een aantal mensen een nieuwe techniek, want we gaan appliqueren en borduren met de naaimachine. Dat is heel erg leuk en met een snel resultaat!De Quiltkoffer,


E-mail: info@quiltkoffer.nl


******************************************************

Zaterdag 18 april 2020 

Voetjesworkshop in Boerderijmuseum Oldebroek.

Voor de tweede keer organiseert Johanna van der Linde van Atelier en boerderijwinkel de Lindehof in  Boerderijmuseum Oldebroek een speciale dag voor liefhebbers van de Singer Featherweight en andere oude (Singer) naaimachines.

Deze dag geven we de machientjes een korte onderhoudsbeurt waarbij de noodzaak en het nut van smeren worden besproken en je de helpende hand krijgt als dat nodig is. Daarna gaan we diverse oude voetjes die bij de naaimachines bijgeleverd werden of aangeschaft konden worden om het werk van de naaister te vergemakkelijken eens uitproberen. Denk aan plooiapparaten, rolzoomvoetjes, biaisbandvoetjes, de kantjes-en-bandjes-stikkers, rimpelaartjes, knoopsgatenstikkers en de moderne 1/4 inch voet, de stitch in the ditch voet en de ritssluitingvoet.

Met stofjes ga je een werkstukje maken waarmee je kan laten zien welke vaardigheden je geleerd hebt op deze dag.

Voor deze dag heb ik voetjes mee die passen op de Singer Featherweight en andere low shank naaimachines. Als je met een andere merk of model naaimachine komt, kijk dan zelf even op internet of deze voetjes passen op jouw machine. 

Het museum is toegankelijk en zeker de moeite waard. Een lunch is tegen een vergoeding in het museum verkrijgbaar, maar zelf een broodje meenemen kan natuurlijk ook.
Voor meer informatie, klik HIER

Atelier en boerderijwinkel de Lindehof
Roobroeksweg 2
8276 AX ZALK
Tel. nr. 038-3636233 / 06-11136981
Vanuit buitenland: 0031383636233

www.lindehof.com
Emaillindehof@hetnet.nl

******************************************************** Natuurlijk ben je ook van harte welkom als je al eerder een Onderhoudsworkshop hebt gedaan, maar nog even de zekerheid wilt van een helpende hand!
Wil je ergens bij aanwezig zijn, benader dan de desbetreffende quiltwinkel. Zij regelen de inschrijvingen en weten of er nog plaats is.
********************************************************************************************

6 opmerkingen:

 1. Mocht je ooit een Singer featherweight uit 1956 tegenkomen (als die bestaat) ?

  Gr Sonja.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Sonja, ik heb momenteel een FW van 13 juni 1956 waar ik mee bezig ben. Je kan mij mailen als je een foto wil zien. Groetjes!

   Verwijderen
 2. Ik heb een klein Singertje, weet alleen niet of het een FW is... heb me wel ingeschreven voor de workshop bij de Quiltmuis

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Oma San, neem het Singertje maar mee, waarschijnlijk kan je die ook goed schoonmaken!
  Groetjes, Francis.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Francis,
  Al een tijdje volg ik je website, en tot mijn grote plezier heb ik deze week in een tweedehandswinkel een lief, goed werkend featherweightje uit 1958 kunnen kopen, met aardig wat toebehoren in de koffer. Ik zou het heel leuk vinden om een onderhoudsworkshop bij je te volgen, en ik hoop, dat je het me wilt melden als je er weer een gaat geven. Alvast mijn dank voor een berichtje,
  Vriendelijke groet,
  Marian de Zeeuw-Winkel

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Marian, de volgende workshop is in Overloon op 16 mei 2018. Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen