Agenda van Workshops van Het Singer Winkeltje. Aandacht voor jou en je machientje!

****Bee voor de Singer Featherweight!****


Iedere maand zijn er bijeenkomsten voor liefhebbers van de Featherweight. Op meerdere locaties:

In Oosthuizen bij De Quiltmuis. Een keer in de maand op de zaterdag en ook een groep op de zondag.


In Dokkum bij De Quiltkoffer. Jellie Veldtman organiseert iedere tweede zaterdag van de maand een Bee. Informeer bij De Quiltkoffer. 

Ook in Etten-Leur bij Quiltshop Leur. Kijk op de website voor de data.****Onderhoudsworkshops voor de Singer Featherweight***
Leer zelf je naaimachine onderhouden en kleine probleempjes oplossen! Voor alle workshops geldt dat de naaimachine werkend en veilig moet zijn. Er is tijdens de workshops geen tijd om elektrische bedrading te vervangen of grote problemen op te lossen. Neem bij twijfel vooraf contact met mij op, dan kan ik eventueel een leen-exemplaar of onderdeel meenemen.
Ook zijn er een beperkt aantal machientjes te huur (€15), zodat je kan ervaren hoe het is om op een Featherweight te naaien.
*******************************************************************************
*********************************************************

Zaterdag 11 januari 2020 bij Quilt it & Dotty in Overloon.


Een onderhoudsworkshop met de Featherweight voor wie dat nodig heeft en daarna de keuze uit twee verschillende projecten!

Kies jij voor de Dorry Dress of de Baskets uit Quiltmania met voorgesneden lapjes? 
De Dorry Dress is een jurk met een pasje net onder de buste, een aangerimpelde rok en bretels voor een leuk effect! Natuurlijk kan je nog een wijde onderjurk eronder dragen of een warme pofbroek, een legging, ballerina's, rijglaarzen, wat je maar wilt! En ga je voor de echte romantische Quilt it & Dotty stijl of kies je andere kleuren en wordt het wat stoerder?

Ik neem verschillende voetjes mee en een paar naaimachientjes, zodat iedereen makkelijk knoopsgaten kan maken, een oprijgje en kantjes en bandjes kan opstikken.


Je neemt je eigen naaimachine mee, het hoeft dus geen Featherweight te zijn, maar je moet wel bekend zijn met je naaimachine! Ik kan veel, maar niet problemen oplossen van andere naaimachine merken of moderne modellen.

Je krijgt vooral een lijstje van wat je meeneemt. Dit is echt een bijzondere workshop!

Maar ga je liever een start maken met een bijzondere quilt?

Voor de liefhebbers van antieke quiltpatronen liggen er voorgesneden stoffen klaar om de Baskets te gaan naaien. Met de uitleg en handigheidjes van Dorry gaat dat heel goed. Neem je 1/4 inch voetje mee en de Baskets vliegen onder de naald vandaan, want het snijwerk is al gedaan! Wat een luxe!

Kortom, een gevarieerde dag voor beginners en gevorderden, voor Featherweights en andere naaimachines. Gezellig!

Voor de link naar de workshop, klik HIER.

Quilt it & Dotty
Oploseweg 18a
5825 HN Overloon

0478-759536 of 06-42760821

www.quilt-it.nl*********************************************************Zaterdag 18 januari 2020 

Voetjes Workshop bij De Sampler in Haarlem.


"Mateloos populair zijn ze: de Singer Featherweights. Bovendien lijken ze heel simpel in techniek. Dat klopt ook, maar dan is het wel raadzaam om te weten hoe je het machientje moet onderhouden. Dat nu leert Francis u in een dag, zowel theoretisch (’s morgens) als praktisch (’s middags). Technische kennis is niet nodig, u leert gaandeweg.

De workshop is inclusief lunch en pakketje.
Heeft u nog geen Singertje, maar bent u voornemens er een aan te schaffen? Geen probleem, want speciaal op deze dag kunt er een huren. Let op: er zijn maar twee machientjes te huur*  . Graag reserveren via info@desampler.nl."
*(€15 en als u binnen een half jaar een Featherweight bij Het Singer Winkeltje aanschaft, krijgt u dit weer als korting)

Klik Hier! voor de informatie en het inschrijfformulier.

DE SAMPLER

Groot Heiligland 66
2011 ES Haarlem
Telefoon: 023 – 53 40 079
****************************************************************

Donderdag 23 januari 2020 Onderhoud en voetjesworkshop in Lexmond

Georganiseerd door Martine Lakerveld. Een klein groepje en nu nog een beperkt aantal plaatsen.

Neem voor informatie contact op met 

martinelakerveld@hotmail.com.

****************************************************************
Zaterdag 1 februari 2020 

Workshop met de Singer Featherweight bij de Lindehof in Zalk.

Weer een ontmoeting met Klazien, de Featherweight van Johanna van De Lindehof! Ik weet niet of zij ook haar machientje zo noemt, maar wij vonden het een toepasselijke naam.
In de sfeervolle winkel doen we een onderhoudsworkshop waarbij we de machine schoon gaan maken, oliëen en smeren. Daarna gaan we iets maken.
Ik heb speciaal voor deze dag een nieuw patroontje ontworpen, met een leuke techniek. En omdat het bijna Valentijnsdag is, wordt het wel een beetje romantisch!
Tijdens dit projectje kan je je machine goed uitproberen en ben ik er om te helpen bij vragen en geef ik tips. Natuurlijk kan je alle hulp krijgen die nodig is. Het is altijd gezellig in Zalk!
Heb je geen naaimachine maar lijkt het je erg leuk om er eens mee kennis te maken dan is het mogelijk om voor deze dag een naaimachine te lenen tegen een vergoeding van € 15,00. Je kunt dan uitproberen of het iets voor je is en koop je binnen een half jaar een naaimachine bij mij, dan krijg je €15 korting.
Datum: zaterdag  1 februari 2020
Tijd: 10.30 - 15.30 uur
Kosten: € 45.00. Dit is incl. onderhoudsworkshop en de materialen voor het werkje. Deze materialen mag je zelf ter plekke uitkiezen in je favoriete kleurtjes.

Tijdens de workshop is er koffie/thee met iets lekkers en tussen de middag een kopje soep. Evt. zelf een lunchpakketje meenemen.
Voor meer informatie, klik HIER

Atelier en boerderijwinkel de Lindehof
Roobroeksweg 2
8276 AX ZALK
Tel. nr. 038-3636233 / 06-11136981
Vanuit buitenland: 0031383636233

www.lindehof.com
Emaillindehof@hetnet.nl


****************************************************************
Zaterdag 8 februari 2020 in Voorburg.

Clamshells met de naaimachine! Workshop in Voorburg, georganiseerd door Els Lagraauw. Een privé-workshop, dus niet in een quiltwinkel. Je neemt je eigen stoffen mee en we maken een start met de Clamshell-quilt. Natuurlijk heb ik spullen uit mijn winkel mee en kan je het speciale appliquatievoetje voor de Clamshells uitproberen.

Voor een uitleg van de methode kan je dit blogje lezen:

De Clamshells

Neem contact op met Els Lagraauw als je hierbij wilt zijn: elslagraauw6@ziggo.nl


****************************************************************
Zaterdag 22 februari 2020 
Featherweight Onderhoudsworkshop bij Bel's Patch in Wetteren-België.

Eind oktober wordt door Cindy een nieuwe quiltwinkel geopend in Wetteren. 

Ik geef daar op 22-2-2020 een workshop voor het gebruik en onderhoud van de Singer Featherweight. 

Cindy schrijft zelf:

"Francis Gortmaker komt van Het Singer Winkeltje een Singer Featherweight Onderhoudsworkshop geven. In de voormidag  leer je je eigen Singertje schoonmaken, oliën en smeren.
Jullie krijgen tips  over het afstellen van de draadspanning en de motorriem en leer je hoe je problemen kan voorkomen.

Je hoeft niet technisch te zijn om aan deze workshop mee te doen en je krijgt hulp als het nodig is. Francis kijkt je machine na en geeft advies.
In de namidag  starten jullie met het maken van mandjes.
Eén kant van het hengseltje wordt gestikt met de machine en de andere kant met de hand geappliqueerd. Snel en mooi resultaat.
Eigen machine vereist, eventueel is er een machientje te huur. Neem hiervoor contact op met mij of met Francis:   
hetsingerwinkeltje@gmail.com.
Jullie krijgen nog een klein stoffen pakket." 

Bel's Patch,
Brusselsesteenweg 131,
9230 Wetteren, België.
e-mail: belspatch@hotmail.com.
tel: 0032(0)479486940.


*******************************************************

Zaterdag 28 maart 2020 

Workshop met de Singer Featherweight bij de Quiltkoffer in Dokkum.Wij rijden graag naar het noorden van Friesland! De autorit over de Afsluitdijk en de nieuwe weg naar Dokkum is zo mooi, dat is echt de moeite waard!

In Dokkum heeft Jellie Veldtman een heel sfeervolle quiltwinkel. Daar gaan we een korte onderhoudsbeurt doen en daarna gelijk aan de slag met een nieuw projectje! Het is dan alweer lente en natuurlijk heeft het daar iets mee te maken. Voor een aantal mensen een nieuwe techniek, want we gaan appliqueren en borduren met de naaimachine. Dat is heel erg leuk en met een snel resultaat!De Quiltkoffer,


E-mail: info@quiltkoffer.nl


******************************************************

Zaterdag 18 april 2020 

Voetjesworkshop in Boerderijmuseum Oldebroek.

Voor de tweede keer organiseert Johanna van der Linde van Atelier en boerderijwinkel de Lindehof in  Boerderijmuseum Oldebroek een speciale dag voor liefhebbers van de Singer Featherweight en andere oude (Singer) naaimachines.

Deze dag geven we de machientjes een korte onderhoudsbeurt waarbij de noodzaak en het nut van smeren worden besproken en je de helpende hand krijgt als dat nodig is. Daarna gaan we diverse oude voetjes die bij de naaimachines bijgeleverd werden of aangeschaft konden worden om het werk van de naaister te vergemakkelijken eens uitproberen. Denk aan plooiapparaten, rolzoomvoetjes, biaisbandvoetjes, de kantjes-en-bandjes-stikkers, rimpelaartjes, knoopsgatenstikkers en de moderne 1/4 inch voet, de stitch in the ditch voet en de ritssluitingvoet.

Met stofjes ga je een werkstukje maken waarmee je kan laten zien welke vaardigheden je geleerd hebt op deze dag.

Voor deze dag heb ik voetjes mee die passen op de Singer Featherweight en andere low shank naaimachines. Als je met een andere merk of model naaimachine komt, kijk dan zelf even op internet of deze voetjes passen op jouw machine. 

Het museum is toegankelijk en zeker de moeite waard. Een lunch is tegen een vergoeding in het museum verkrijgbaar, maar zelf een broodje meenemen kan natuurlijk ook.
Voor meer informatie, klik HIER

Atelier en boerderijwinkel de Lindehof
Roobroeksweg 2
8276 AX ZALK
Tel. nr. 038-3636233 / 06-11136981
Vanuit buitenland: 0031383636233

www.lindehof.com
Emaillindehof@hetnet.nl

********************************************************


Zaterdag 9 mei Voetjesworkshop in Eemnes, bij Quilstudio het Gooi.

We starten met het gewone onderhoud van de machine en gaan daarna gelijk aan de slag met de diverse vintage naaimachinevoetjes en ook een paar moderne heb ik mee om uit te proberen. Je kan plooien en rimpelen, kantjes aanstikken, een knoopsgat maken op een hele makkelijke manier en eindelijk eens een rolzoompje stikken of een biaisbandje in één keer vastnaaien. Je maakt hiermee een klein werkstukje om later nog eens terug te kunnen kijken naar je eigen vorderingen!

*****************************************************


Natuurlijk ben je ook van harte welkom als je al eerder een Onderhoudsworkshop hebt gedaan, maar nog even de zekerheid wilt van een helpende hand!
Wil je ergens bij aanwezig zijn, benader dan de desbetreffende quiltwinkel. Zij regelen de inschrijvingen en weten of er nog plaats is.
********************************************************************************************

6 opmerkingen:

 1. Mocht je ooit een Singer featherweight uit 1956 tegenkomen (als die bestaat) ?

  Gr Sonja.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Sonja, ik heb momenteel een FW van 13 juni 1956 waar ik mee bezig ben. Je kan mij mailen als je een foto wil zien. Groetjes!

   Verwijderen
 2. Ik heb een klein Singertje, weet alleen niet of het een FW is... heb me wel ingeschreven voor de workshop bij de Quiltmuis

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Oma San, neem het Singertje maar mee, waarschijnlijk kan je die ook goed schoonmaken!
  Groetjes, Francis.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Francis,
  Al een tijdje volg ik je website, en tot mijn grote plezier heb ik deze week in een tweedehandswinkel een lief, goed werkend featherweightje uit 1958 kunnen kopen, met aardig wat toebehoren in de koffer. Ik zou het heel leuk vinden om een onderhoudsworkshop bij je te volgen, en ik hoop, dat je het me wilt melden als je er weer een gaat geven. Alvast mijn dank voor een berichtje,
  Vriendelijke groet,
  Marian de Zeeuw-Winkel

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Marian, de volgende workshop is in Overloon op 16 mei 2018. Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen