zondag 25 maart 2018

Deel 7 van De quilt van Suze en Sophie...De Wedding Ringen!










We gaan weer verder met Suze en Sophie en wel met de Wedding Ringen, of zoals je het hoort te zeggen "Wedding Rings"....
Een heel toepasselijk patroon in de maand dat wij 7 jaar getrouwd zijn!

Ik vind het altijd mooie quilts, met die ringen die in elkaar gevlochten worden. Meestal met kleine stukjes stof in allerlei kleurtjes. Met de hand gemaakt, er is duidelijk veel tijd in gestoken.

De originele quilt die Suze en Sophie voor hun zus maakten bevat ook een deel met Wedding Rings. Om het middenblok heen is het blauwe vlak met de ringen een echte aandachttrekker.

Ik had uitgerekend hoe groot dat blok zou zijn. Reken maar met me mee als je dat leuk vind.

De andere blokken zijn 12 inch in het vierkant. Een kant van de Wedding Rings loopt langs drie schuine kanten van de gewone maat blokken. Dus het is de schuine kant van een driehoek van 36 inch. a kwadraat + b kwadraat = c kwadraat... Ik kwam zo op 50,91 inch uit voor de rechte kant van het blok met de ringen. Als we de rand om het blok op bijna een inch nemen, dan blijft er voor de ringen 50 inch over.
5 ringen op een rijtje is 50 inch, dus één ring is 10 inch en een halve ring is 5 inch.

Het lijkt zo makkelijk om een patroon te tekenen, maar om het eerst te doorgronden duurt bij mij echt lang! Dit patroon is versie 6 ofzo.

Vergelijk het met Nijntje, die simpele tekeningetjes van Dick Bruna. Daar is mijnheer Bruna dagen mee bezig geweest! Erg leuk om te zien trouwens, hoe hij dat deed.

Dick Bruna

Maar goed, ik zal uitleggen wat ik heb gedaan en waarom ik het zo gedaan heb.


De ringen van Suze en Sophie zijn niet helemaal rond. Dat zie je vaker bij dit patroon. Ik wilde de ringen echter wel rond hebben. Dus uiteindelijk ben ik op het volgende uitgekomen:

Een kwart ring teken je op een stukje van 5 inch in het vierkant met vakjes van een inch. Twee diagonale hoekpunten krijgen een vakje van een inch. Van daar uit trek je met een passer een boog naar het andere blokje. En dat doe je nog een keer vanaf een ander punt van het blokje van een inch. Het middelpunt van de boog is waar je de punt van de passer in steekt en dat is het hoekje waar geen blokje getekend is.

Nu is de boog mooi van het ene naar het andere blokje. Voor een quilt met alleen maar Dubbele ringen zou dit prima zijn, maar De Quilt van Suze en Sophie heeft ook ringen die niet overal in een andere ring haken, die hebben niet steeds een kwart-boog, maar een halve-boog. En de hoekringen bestaan uit 3/4 boog.
Die variaties moet je dus ook verwerkten in het patroon.

In totaal zijn er:
-60 1/4 bogen,
-20 1/2 bogen,
-4 3/4 bogen.


Dan is nog de vraag hoe je de ringen gaat maken. Stukje voor stukje de lapjes aan elkaar en met de hand de meloendelen maken en aan het middenstuk naaien? Stik je de lapjes op Freezer Paper en dan aan de meloendelen etc?

Hiervan zijn veel voorbeelden te vinden op Youtube!

Of doe je het zoals ik het doe:
- teken een boogje van het patroon op paterno of plastic van een map. Geef de naailijnen voor de gekleurde stukjes op het plastic aan met een hapje uit het plastic.

-trek de delen over op M12. Dit is niet -plakbare vlieseline.






Ik heb de omtrek met Frixon pen omgetrokken en door de kleine hoekjes die uit het plastic malletje zijn geknip, krijg je vanzelf de punten te zien waar je straks moet gaan stikken. Die punten heb ik met een Micro stift overgetrokken met kleine stipjes of een dun streepje. Dat kan niet met Frixion stift, want als je over die lijntjes heen strijkt zie je ze niet meer.









Het is best een werkje, maar ik vond het heel prettig om te doen. Het materiaal voelt fijn aan en je moet gewoon even niet meer willen dan alleen maar de boogjes tekenen, stippeltjes zetten, uitknippen en netjes verzamelen.




Niet aan de Wedding Rings denken, niet aan die hele grote quilt. Alleen maar aan de boogjes. Beetje Zen, zeg maar...


Daarna begon het moeilijkste, de lapjes, de kleurtjes uitkiezen. Dit zijn voor mij nieuwe kleuren, dus de combinaties zijn verrassend, maar het is allemaal van Tilda. Van de uitverkoop van Karstad, vandaar dat ik out-of-the-box ging. En ik vind het erg mooi!


-snijd de lapjes, 1 3/4  x   1 1/2 inch.



-je hebt per boogje 5 lapjes. Nu is het tijd om productie te gaan draaien!
-Leg een lapje dat naast het middelste lapje komt met de goed kant omhoog op tafel. (Zeg: OP),


-leg het middelste lapje daarop met de goed kant naar beneden (Zeg: Neer), leg het patroondeel van M12 erboven op (Zeg: En nog een Keer...) en stik het op de naad vast.


-Pak een nieuw lampje, leg er een lapje op, leg er M12 op en ga zo door.
-Herhaal Op, Neer, Nog een Keer tot je een hele sliert hebt of het helemaal zat bent.



Nu ga je het andere lapje naast het middelste lapje vastnaaien. Ik heb die van dezelfde kleur gemaakt, maar je mag helemaal los met kleurgebruik en motieven.



-Leg het lapje neer met de goede kant boven en leg het M12 met de lapjes erop. Middelste lapje op het lapje dat je nu gaat vastnaaien. Randje op randje. Naai het vast.
-Nu mag je naar de strijkplank, hoewel met je nagel of ander hulpstuk de naden glad maken ook wel kan.


-Voor het vaststikken van de lapjes aan de uiteinden van het boogje geldt hetzelfde. Je kan het lapje M12 even op de te stikken naad omklappen om te kijken of het nieuwe lapje wel gaat passen. Meestal klopt het wel als je de rand van het nieuwe lapje gelijk houdt met de rand van het al-vast-zittende-lapje.













-Dit boogje strijk je in ieder geval wel even.








En dan gaan we verder! We STIKKEN H200 aan de achterkant van de boog. Leg daarvoor H200 met de ruwe kant omhoog, leg je boogje erop, de goede kant naar beneden.
H200, of een vergelijkbaar product, is dunne verstevigingsstof met een plaklaag. De plaklaag zie je bijna niet, maar je kan het voelen. De stof is aan die kant iets ruwer.



Ik paste zoveel mogelijk boogjes op een stukje H200 dat ik zo aardig van een collega kreeg om te proberen.



Ik kon mijn vintage Singer stiletto goed gebruiken om de naadjes mooi plat te drukken voor ik er overheen stikte.



-knip de bogen netjes uit met een naadje en keer ze om met een buisje en een stokje. ik heb ze van Prym en ze zijn ideaal!


Je steekt het buisje in de slurf en je propt met het stokje de stof van de slurf door de buis. Het is even een handigheidje. Bij deze set zitten 3 verschillende diktes buizen en stokjes. Ook makkelijk bij het maken van poppen en beren en sliertjes.


Zo maak je boog na boog...


En was het idee. De achtergrondstof beplakken met de boogjes en dan vastmaken met appliceren of vaststikken.





Ik moest het patroon overnemen op de achtergrondstof. Het is natuurlijk een hele lap van 55 inch in het vierkant. Ik gebruik ongebleekt katoen dat 2,40 meter breed is, maar bij quiltstof zal je voor deze manier stof aan elkaar moeten stikken.
Op het moment dat iedereen uit huis was en de eettafel door het extra blad nog langer was geworden, kon ik beginnen.



Ik gaf op patroonpapier de snijpunten aan om de 5 inch. Zo zag ik dat 11 inch weer precies een aantal centimeter is. Zo kan je bij 11, 22, 33 etc inch checken of je nog goed zit, want dit patroonpapier is in centimeters.










Daarna heb ik het patroonpapier onder de stof gelijmd met lijmspray. Dat ging verbazingwekkend makkelijk!




De oude strijkijzertjes komen altijd goed van pas als je dit soort klussen hebt te doen. Eerst het papier en de stof glad op elkaar, ene kant terugslaan, sprayen, stof weer neerleggen en gladstrijken. Dan de ijzertjes verzetten en de andere helft van de stof omslaan en lijmen en de stof weer netjes neerleggen. Beetje vastdrukken en een kopje koffie drinken, Zucht! Maar viel dus mee!






Nu de stof vast aan het papier zat kon ik de lichtbak eronder schuiven en de stippeltjes overnemen op de stof.








Het patroonpapier kon er weer af. Daarna het ik de stippeltjes gebruikt om het patroon van de Wedding Rings over te nemen. De bogen en verbindingsblokjes.


































Als je goed kijkt naar het patroon zie je dat de buitenrand van de ringen uit 5 ringen bestaat en de binnenrand uit 4 ringen die half door de buitenste ringen lopen.

De ringen op de vier hoeken zijn voor 3/4 zonder andere ring. De middelste buitenringen en binnenringen zijn voor de helft zonder een andere ring erdoorheen. De hoekringen van de binnenste ringen hebben steeds 3 andere ringen er doorheen lopen.


Ik heb dit met een pen getekend waar de lijnen door strijken te verwijderen zijn.






En daarna heb ik de bogen vastgestreken. Moest hier en daar nog een drupje uitwasbare Roxanne lijm  gebruiken voor de stevigheid. Dit ging erg leuk, want het lijkt gelijk al heel wat!

Deze boogjes heb ik in een avond vastgezet met de hand. Kleine steekjes, echt fijn om te doen. Maar... het gaat zo langzaam en ik heb weinig tijd. Dus ik denk er toch over om met mijn Singertje en de Blind Stitch Attachment de andere bogen vast te maken.



Dan hoef ik alleen nog maar de vierkantjes voor de verbindingsstukjes erop te naaien.



Even over het patroon.

De bogen lopen bij de buitenranden door, zodat ze overal rond zijn. Bij mij dan. Je mag het recht maken, precies zoals jij het mooi vindt. Maar ik maak het totale blok met de ringen dus iets groter dan 50 inch, het zal iets minder dan 50,5 inch worden.

Deze week heb ik het druk met nakijkwerk, dus ik kan pas volgende week weer verder.

Het patroon van de Wedding Rings van Suze en Sophie staat hieronder om te downloaden. En ik hoop dat je ermee aan de slag kan. Voordeel van dit deel is dat het nu wel heel erg op gaat schieten! Dit is een groot stuk van de quilt!

Veel succes!

Patroon van de Wedding Rings van Suze en Sophie.



maandag 12 maart 2018

16 mei 2018: Onderhoudsworkshop en gelijk een quiltje maken bij Dorry in Overloon.

De laatste Singer Featherweight Onderhoudsworkshop bij Dorry zaten we een beetje na te praten, over hoe het was gegaan en er kwamen een paar nieuwe ideetjes op. Daarom is de volgende workshop volgens een heel nieuw concept! 

Eerst doen we een Onderhoudsworkshop voor je Singer Featherweight, zoals je het wekelijkse of maandelijkse onderhoud van je machientje moet doen. Dat kost niet veel tijd, je volgt de handleiding en natuurlijk krijg je nog even wat hulp als je het nodig hebt en mag je vragen stellen over je machientje.  Zeker als beginnende Featherweight-bezitter kan je het spannend vinden om je machine voor een deel uit elkaar te halen en weet je niet altijd hoe je het handig kan doen.
Zo zijn we allemaal begonnen en het went vanzelf! 
Als het onderhoud klaar is,  rijg je de machine in, naai je op een proeflapje om de onder- en bovendraadspanning in te stellen, zodat de steekjes helemaal goed zijn.

Daarna liggen de gesneden lapjes al klaar om een Sterren-quilt te maken van 82x82 cm. Echt met de Dorry-kleurtjes-lapjes en gesneden met de Accuquilt, het snijapparaat dat jullie natuurlijk ook in werking gaan zien. 
Je kan met deze precies gesneden lapjes gelijk aan de slag, succes verzekerd! Ik neem 1/4 inch voetjes mee die je kan lenen en proberen. En Dorry zal haar methode laten zien om netjes te naaien!

De heerlijke lunch is inclusief en wordt door Dorry uit de AGA getoverd. 
Als het goed is kunnen we terecht in de nieuwe workshopruimte van de vergrote winkel. 

Echt een dag om met je machientje op pad te gaan en helemaal geïnspireerd terug te komen!

Meld je aan bij Dorry:

welkom@quilt-it.nl
0478-641519

zondag 11 maart 2018

M12 en de Noord-Zuidlijn.

We gingen een dagje naar Amsterdam!



Meestal doen we dat in de vakantie, maar vorige week was het zo koud dat niemand de deur uit wilde en bovendien hadden we een kat met een abces onder zijn kinnetje. We noemden hem "Puspoes", maar sleepten Monty natuurlijk naar de dokter en ineens was de kat weer €100 meer waard! Hij knapte al snel op en stond na een paar dagen met een open gat in zijn huid te mauwen dat hij naar buiten wilde, maar dat vonden wij geen goed idee. Na vijf dagen had de kat een korstje en mocht naar buiten, was de  was de ergste kou voorbij en de vakantie ook...
We grepen dus onze kans!



Een vrije dag met zon was genoeg om de jongens uit te zwaaien, de hond uit te laten en op de bus te stappen. Heerlijk, frisse lucht happen. In Amsterdam lukt dat ook nog wel hoor!  Richting Haarlemmerdijk en verder. Langs de Westergas-fabriek en toen linksaf. Steeds maar door blijven lopen.

Het gat van de door de vorst gesprongen waterleiding.



Oude straten die mooi opgeknapt zijn. De tweede, derde en zolderverdieping in het zonnetje. Dat kant het nadeel zijn van een benedenhuis in de winter als de zon laag staat.




Natuurlijk blijven wij praten over onze baan. Twee docenten bij elkaar, op dezelfde school en met voor een deel dezelfde leerlingen in de klas. Dan kom je dit bordje tegen: Johannes van der Palm, minister van Opvoeding en Onderwijs. Het zou leuk zijn om Johannes eens rond te leiden op onze school en te laten zien hoe anders het nu is. Of is het niet heel veel anders dan vroeger? Ik denk het niet. Kennis overdracht en contact blijft het belangrijkste.




Stadsvernieuwing levert ook mooie plaatjes op.  Het is hier ruim en mooi. En duur denk ik.




Richting de straten die ik ken vanuit mijn jeugd. Ik ben net jarig geweest, dus mijn jeugd lijkt weer een jaar verder weg!


In deze naaimachinewinkel kwamen wij vroeger ook wel eens. Ik wilde graag vlieseline die niet zo'n opstrijkbare laag had. Je hebt zoveel soorten van dat verstevigingsspul, dun, dik, aan één kant plak, aan twee kanten plak.


Gelukkig wist die mevrouw precies wat ze had en kon ik twee meter van M12 kopen. Ik kreeg ook nog een kortingsbon voor als ik mijn naaimachine wilde laten schoonmaken. Heel aardig! Maar ze had echt gelijk, er zijn weinig zaken waar je dat kan laten doen.

We wandelden weer verder. Een mooi gevelbankje op de kiek gezet om thuis op te zoeken hoeveel dit zou kosten. Mooi, maar te duur dus.




En langs de Dirk van den Broek waar ik vroeger met mijn moeder boodschappen deed. Allebei met twee te zware tassen naar huis lopen was heel normaal. We hadden geen auto. En met twee tassen liep je in evenwicht zei mijn moeder dan.




Verderop een leuke zuil om gevonden voorwerpen aan te hangen. Er hingen voornamelijk alleenstaande oorbellen.




Naar "De Hallen", de oude tramremise die omgebouwd is tot levendig centrum voor media, cultuur, mode, horeca en ambachten.



Nu met leuke winkeltjes en eettentjes.

Ik heb een schoonzuster die gek ik op egeltjes, dus even een fotootje gemaakt. Bij een plaatje of beeldje van egeltjes laten ze zelden de pootjes zien. Het is een mooi schilderijtje...




Aparte ringen voor mannen. Stond geen prijskaartje bij. Wel heel origineel!







En wat is dit nu weer? Qnoop, je spreekt het uit als Knoop.




Je doet allerlei ideeën op als je zo rondkijkt. Sokken met een knoopje en een lusje om als Siamese tweeling de wasmachine in te gaan. Is het proberen waard natuurlijk!






Het gebouw is zo mooi gerestaureerd! Een nieuwe functie en behouden voor de stad. Hier een grote hal met eetkraampjes, echt multi-culti. We komen een keer terug!




De muts met Handgemaakt (door jou), want je koopt een pakket met wol en een patroon.



Bij heel veel artikelen denk ik: wil ik zelf maken! En dat kan natuurlijk ook.



Dit stempelsetje ga ik onthouden voor op mijn wensenlijstje.... Amsterdamse grachtenpandjes stempelen. Met een trappetje en een fietsje.



En deze kussentjes staan vast ook leuk op de bank hier in Purmerend.... Inspiratie!



Hoe heten deze dingetjes ook alweer, een plastron ofzo? Een nepbloesje voor onder een trui. Eigenlijk alleen een kraagje. Heel erg mooi gemaakt. Ik dacht dat niemand dat nu nog zou dragen, maar nu ik kijk blijkt internet er vol mee te staan!



Gelijk de achterkant van de kraagjes inspecteren, heel precies naaiwerk en het reserveknoopje zit zo netjes vastgemaakt. Ik heb nog nooit zoiets aangehad.



Er is een hele grote winkel voor Denim met rollen stof en naaimachines! Ik zie nu op internet dat er ook een opleiding van het ROC aan verbonden is. O, wat zijn er toch leuke opleidingen te doen!



Onthoud het, het is echt heel leuk om een keer bij De Hallen te kijken!



Nu we alle verleidingen bij de Foodhallen hadden weerstaan, konden we de Febo in de Kinkerstraat niet voorbij lopen. De Vega Grillburger moest ik natuurlijk proberen!  Vaak denken mensen dat ik als bioloog wel vegetariër zal zijn, maar dat is niet zo. Ik ben medisch bioloog en mijn interesse ligt vooral bij het menselijk lichaam en alle variaties daarvan, die vaak afwijkingen genoemd worden.



De Vega Grillburger was lekker. Niet van vlees te onderscheiden, zeg maar. Ik ben niet zo dol op kleffe broodjes en die sausjes, maar verder prima!



Hier hadden we eerder al koffie gedronken. De juffrouw die uit het raam hangt is niet suicidaal, maar zit gezellig te bellen.

Door naar de Rozengracht, richting centrum. De Westertoren speelde een melodietje omdat het half twee was en sloeg ook twee keer. Dat gaf toch iets extra's aan het moment! Het is een mooie toren, met die kleur blauw en het wapen van Amsterdam. En hij steekt zo tijdloos boven de stad uit.



Om niet de hele dag op pad te zijn en gevloerd thuis te komen na een halve marathon, pakten we de bus naar P. en reden langs de Noord-Zuidlijn in Amsterdam-Noord. En je gelooft het niet, het is bijna af! De perrons zien er mooi uit en ik zag twee testritten rijden. Ik had niet gedacht dat wij dat nog mee zouden maken. Schijnt wel dat onze bus na de opening van de lijn niet meer doorrijdt tot het Centraal Station, dat we dan hier moeten overstappen. Dat zien we dan wel weer.



Ik ga weer een machientje op de verkooppagina zetten en moet voor komende zaterdag nog een verhaaltje schrijven voor het nieuwe deel van De quilt van Suze en Sophie. Daar moet nog iets voor af. Lekker bezig dus!