zaterdag 24 oktober 2015

Singertjes in Den Haag! En door naar Gent en Middelburg.

Bij het QuiltersPalet in Den Haag was vorige week donderdag een workshop voor het onderhoud van de Singer Featherweight. Natuurlijk waren we op tijd vertrokken vanuit Purmerend, want je weet maar nooit met de files. Gelukkig reed alles lekker door en waren we ruim op tijd.
De dames met Singertjes druppelden binnen. Zoals altijd was het een gezellige groep, alsof iedereen met een oude naaimachine relaxed is.
De machientjes werden schoongemaakt en gesmeerd. De hele workshop liep gesmeerd! En na de lunch werden de mooie stofjes van het QuiltersPalet gebruikt om het vouwmapje te maken en kon ik nog wat machientjes afstellen. Ook dat ging allemaal prima.

Het was dus een goed begin van onze mini-trip, want vanwege de herfstvakantie hadden wij een paar daagjes gepland om weg te gaan en we reden in de namiddag van Den Haag naar Middelburg.

Onderweg kwamen we deze auto tegen. Een model waarvan ik als kind dacht dat het een auto voor families was. Wij hadden geen auto, maar waarschijnlijk de ouders van kinderen uit mijn klas wel. Vandaar dat ideewaarschijnlijk.
Toen ik even bij het thuisfront via de whatsapp informeerde of alles goed ging, kreeg ik als antwoord van de drie zonen deze foto.... Ze hadden in ieder geval geen honger...


In het donker aankomen in een vreemde stad is altijd bijzonder. Dit was het uitzicht vanuit de hotelkamer. 
En bij de voordeur van het hotel zag je het station van Middelburg.

Onze doordachte planning leidde ertoe dat we op vrijdagochtend naar Gent gingen, zodat we zaterdag Middelburg konden bekijken en vandaaruit weer naar huis konden rijden.

In België vind ik de bordjes voor de afslagen altijd erg kort voor de afslag staan. In het donker is dat wel eens lastig rijden.
Gent is een geweldig mooie stad! Veel oude gebouwen, veel leuke winkeltjes, restaurantjes, veel levendigheid. Echt een aanrader!
In een zaakje met tweedehands spulletjes kocht ik iets waar ik al langere tijd naar op zoek was. Ik plaatste deze foto op Facebook om mensen te laten raden. Dit is trouwens niet de winkel van de meetstok, maar wel wee eentje met een Brabantiarekje en een oud Singer reclamebord.
Er zit een meetstok in dat pakje, zoals ze gebruiken in een stoffenwinkel.
Deze stokken werden om de paar jaar geijkt om te controleren of ze nog wel precies een meter waren. Niet iedereen had thuis een centimeter om te kunnen controleren of het wel klopte wat de winkelier had afgemeten. Ik dacht dat het eerste stempeltje met een jaartal van 1948 was, maar volgens een collega van mij wordt er 1848 bedoeld. En dan zitten er nog stempeltjes met een letter voor...
We proberen uit te zoeken hoe oud deze meetstok is.

De oude pandjes van Gent zijn gewoon in gebruik. Je loopt bijna in een openluchtmuseum waar mensen wonen en werken. Functioneel oud.

Het kasteel waar een echte ridder over de binnenplaats rondliep.
Mooie winkels. 
De kerstspulletjes van Villeroy en Boch! 

En hieronder een zakje Gentse neuzen. Heerlijke zoete lekkernijen, een paar dagen in een oven op 48 graden gebakken, stevig van buiten en hele zachte vulling. Mmmmm... We hadden er nog precies genoeg,  voor iedere zoon ééntje, toen we thuiskwamen!
Zo'n tripje is bepaald niet bedoeld om af te vallen. Eten in een restaurant, lekkere toetjes op de kaart. De verleiding is groot.

Op zaterdag dus na het uitchecken het stadje Middelburg ingelopen.
Weer met hele mooie huizen. Hier een mijnheer die zijn koperwerk aan het poetsen is!

Maar ook leuke speelse moderne spullen in aparte winkeltjes.
En ook een naaimachinewinkel!
Het feit dat iemand openlijk de naaimachines van Blokker en Aldi afkraakt maakte ons toch nieuwsgierig, dus gelijk de winkel in.
In de etalages heel veel oude naaimachines. Geen Featherweight gezien helaas!
Binnen veel folklore stoffen, knoopjes, kantjes en bandjes. En naaimachines natuurlijk!
Een aanrader hoor, deze winkel. En de meneer in de winkel was ook erg leuk!
De gewone winkelstraat met de winkels van de grote ketens lieten wij links liggen. We wilden een beetje cultuur.
In de oude abdij was het Zeeuws museum. Met een tentoonstelling genaamd 'Handwerk'. Daar komen morgen de foto's van! 





maandag 19 oktober 2015

Aan de slag!

Zo, een beetje uitgerust en een heerlijke week in het vooruitzicht! 
Allereerst even een paar foto's gemaakt om te laten zien dat het weer dan wel grijs is, maar de natuur nog kleur heeft!
Woensdag naar Den Bosch om de winkel van Wietske te bekijken, Bossche Quilts en Meer in de Sint Jorisstraat. Ik ben nog niet in het nieuwe pand geweest en heel benieuwd hoe het eruitziet. 
Als het goed is gaat dochterlief mee, maar zij heeft al dagen geen stem dus dat is nog afwachten.
Dan donderdag naar Den Haag voor de Onderhoudsworkshop bij QuiltersPalet. Mijn echtgenoot brengt me en in de middag rijden we door naar Middelburg voor twee nachtjes. De drie jongens/mannen blijven hier op elkaar en de dieren passen, dus we mogen van hun echt even op pad! 
(Zie je de knoppen waar de blaadjes al zitten die komend voorjaar weer uitlopen?!)

Dit blockje van Dear Jane is ook af.
En ik ben nu met de laatste van rij G bezig. Volgens mijn schema moet dat met grijsblauw, dus heb ik dit stofje genomen.
En hieronder zie je mijn mooiste puntje! Valt nog niet mee, maar het is ook een moeilijk sterretje met scherpe punten en diepe inhammen.
En vandaag... Ik ga nu naar boven om te beginnen aan machientjes! Hopelijk zijn die 'van onderen' niet allemaal zo erg als deze. Maar ook dit komt helemaal goed!



zaterdag 17 oktober 2015

Vervoeren van je Featherweight.

De oogst van vandaag! Een pompoen volgens recept/patroon van De Quiltmuis in Oosthuizen. En een blockje van Dear Jane dat ik gisteren had geappliqueerd en nu in elkaar gestikt.
Ik was erg moe, dus van alle plannen met naaimachines en snoeren kwam helemaal niets terecht. 

Ik zou nog iets vertellen over het veilig transporteren van je Featherweight.

Als ik één Featherweight meeneem in de auto plaats ik die achter de bijrijdersstoel. Een eventuele tweede gaat achter de bestuurdersstoel. Er kan er een op de voetenplek van de bijrijder. Dan is er nog plaats op de stoelen, met een gordel vastgezet. Dat zijn dus 7 plekken... Maar dan kan er niemand meer mee. Dus ook in de achterbak kunnen de koffertjes staan, met dekens ertussen tegen het schuren.
Zorg ervoor dat je machine niet kan vallen of omrollen met koffer en al. Die koffer is een perfecte bescherming, maar niet zaligmakend.

En ook in de koffer kan je machientje beschadigen. Door naast je machine wat spullen te doen in zachte gequiltje tasjes voorkom je krassen en stut je de machine ook een beetje. Iets tussen de klep en de kop van de Featherweight voorkomt dat de afdruk van de schroef van de faceplaat voor eeuwig in de klep gestanst wordt...

Speciaal voor de mensen met een oude Featherweight waarbij het voetpedaal niet in de deksel wordt geklemt, maar in een losse bak zit:

Die bak kan schuren over de kop van de machine. Een randje van de bak komt erg dicht bij de zwarte lak als je machine in de koffer zit.
Regelmatig tref ik naaimachientjes aan met een 'kale' plek vlakbij het oliegaatje in de hals van de machine. En alleen bij de oudste modellen met een bak bovenin.
Leg je hier een stukje keukenrol of maak je iets wat erop kan liggen, dan bescherm je deze plek tegen (verdere) beschadiging.

Vorige week zaterdag waren er veel dames die hun Featherweight met boot, trein, bus of tram naar Birdblocks in Amsterdam hadden meegenomen voor de Onderhoudsworkshop. 
Omdat zelfs een Vedergewicht als lood gaat voelen als je een stuk moet lopen met je koffer aan de hand, waren er oplossingen bedacht in de vorm van oude frames van boodschappenkarretjes, mooie reistassen met wieltjes en luxe koffers waar ooit een kerstpakket in had gezeten.
Maar de meest creatieve oplossing was deze geweldig mooi opgepimpte tas. Vrolijk borduurwerk en kleurige lapjes! Zo moet het idereen wel duidelijk zijn dat hier iets bijzonders vervoerd wordt!
Van Texel naar Amsterdam in stijl!




vrijdag 16 oktober 2015

Even rust... Of toch niet? ;)

Zo, we hebben weer een week herfstvakantie. En we hebben het gehaald! Want het viel niet mee de laatste weken met overdag lesgeven en 's avonds nakijken, een vergadering en twee dagdelen cursus in eigen tijd. Ik heb dan wel leren reanimeren, maar voor mijn gewrichten is dat een grote belasting.
Nu gelukkig weer even een rustige week. Met Jane natuurlijk! Vanavond met het middenstuk van G3 bezig geweest. Niet perfect geworden, maar aanvaardbaar.
G2 is ook al af!

Om goed bij te houden welke stofjes op welke plaats gebruikt zijn, heb ik een idee van 100 Rozen (Deventer) gebruikt. Van ieder stofje neem ik een stukje van 2x2" en plak dat op een grote lap.
Zo kan ik ook meteen zien wat er al af is. Bij één stofje lukt dat helaas niet omdat het helemaal op is. Daar zal ik een soortgelijk lapje doen.

Omdat ik gistermiddag klaar was met alle rapportcijfers invoeren, mocht ik van mezelf de doos openen die de dag daarvoor was binnengekomen. Een oude Featherweight, echt behoorlijk gebruikt. En het was liefde op het eerste gezicht! Want deze is dan wel met flinke gebruikssporen, de machine is altijd goed onderhouden. Netjes op tijd gesmeerd en geolied. Van een liefhebber geweest.
Zo'n trouwe machine vind ik wel iets hebben!
Het rode spoeltje in het spoelhuis. Een herinnering aan het laatste naaiwerk. Misschien sentimenteel, maar ik vind dat ontroerend!

Deze week kwamen de dames van het borduurclubje bij mij. Iedereen heeft nu een Featherweight en zo zijn we nu een naaiclubje geworden. Heel gezellig!
Zij maakten ook het vouwmapje, net als de deelnemers van de Onderhoudsworkshop van vorige week.
Morgen schrijf ik een stukje over het vervoeren van een Featherweight! En waar je op moet letten dan.

Nu eerst lekker lang slapen!



zaterdag 10 oktober 2015

Hollandse Molen Mapje.

Zaterdag 10 oktober is de eerste keer dat deelnemers aan de Onderhoudsworkshop het nieuwe patroontje gaan gebruiken van het Molenmapje. Omdat de kleurtjes van Birdblocks zo fris zijn, is het een Hollands Molentje geworden, in de kleuren van de Nederlandse vlag en wimpel.

Ik ben zo benieuwd hoe het zal gaan!

Zelf heb ik vanavond met. Marge aan G9 van Dear Jane zitten puzzelen.
Dit is het 8e blockje dat ik af heb. En echt, het is heerlijk om te doen! 
Nu snel naar bed, want het is al 00:00 uur...

Schaapjes tellen of blockjes tellen....



zondag 4 oktober 2015

Scant 1/4 inch. En Dear Jane (4).

Ik ben dol op mijn 1/4 inch voet en lever ze ook bij de naaimachines die ik verkoop, want naar mijn idee is het een basisbehoefte voor quilters.
Echter, een 1/4 inch naad kan nog wel eens een probleem opleveren bij kleine stukjes stof. Als de naad  opengevouwen wordt en gestreken (of niet...) verlies je een klein beetje van de stof in de naad door de vouw. 
Bij stukken van 10 cm zal je die mm niet missen. Maar bij veel kleine stukjes naast elkaar die allemaal een mm kleiner werden dan je wilde door het verlies van stof in de naad, blijk je ineens een halve cm of meer van je stof te missen. Dat kan natuurlijk niet!

Om ervoor te zorgen dat je accuraat kan blijven werken moet je de naad dus iets krapper stikken dan 1/4 inch.

Heb je een moderne naaimachine en kan je de naaldstand veranderen, dan zet je de naald iets naar rechts.

Met de oude Singer naaimachines kan je niet de naaldstand veranderen.

Heb je een Seam Guide die verstelbaar is, dan schuif je die iets dichter naar de naald.
Ook met Post-it of schilderstape kan je de naadbreedte markeren op het blad van je machine. Die plaats je dan een beetje naar links.

 Om  je 1/4 inch voetje te gebruiken als je een scant 1/4 inch naad wilt, zou je de voet iets naar links moeten kunnen verplaatsen t.o.v. de naald. En dat is mogelijk, want het gat in het voetje waar de naald doorheen gaat is groot genoeg als je het voetje een heel klein beetje verplaatst. De naald kan dan nog steeds goed door het gaatje. 

Op de foto hieronder zie je het resultaat van die verplaatsing. En geen problemen gehad met de naald!

Om het voetje iets naar links te verplaatsen, heb ik een stukje papier in drie lagen op elkaar gedaan, op maat geknipt voor de uitsparing in het voetje en een gaatje/dalletje erin gefröbeld voor de schroef om het voetje aan de naaldstang te bevestigen. Nu is er een kleine ruimte van drie velletjes papier tussen het voetje en de naaldstand, maar het voetje zit nog goed vast. En door het papier zit de voet nu 3 velletjes dik naar links.
De naad wordt nu iets krapper dan 1/4 inch. Net een paar draadjes minder breed. Dat is genoeg om het stofverlies in de vouw te compenseren. 

Even checken.....

Het witte stofjes was een strookje van 1 inch breed. Twee kanten naad eraf=2 x 1/4 inch (scant 1/4 inch natuurlijk!!!) =1/2 inch naad. Blijft er dus 1/2 inch stof over. Even nameten...

Ik vind het goed zo! En het papier laat ik zitten, misschien ooit een permanente oplossing zoeken.

Na het stikken van de witte rand tussen de licht-paarse stof nog een figuurtje geappliqueerd. En klaar is G5 van Dear Jane! Achter de appliquatie haal ik de stof later nog weg.