zondag 30 juni 2013

Een affootje!


Het was heerlijk om weer eens te quilten met de hand. Nu met een klein naaldje en een dunnere stof aan de achterkant dan vorig jaar bij mijn eerste quilt, dat scheelt enorm. Als je lekker zit en aan niet meer hoeft te denken dan een beetje op koers te blijven en regelmatige kleine steekjes te maken, de vingerhoed en naalddoortrekker weer onder controle hebt... Heel ontspannend! 
Ik heb langs de buitenkant van de appel, de vleugel van de vogel, de bijenkorf en de watermeloen ook gequilt langs de stitchery. Geeft een mooi effect, beetje 3D. 
Ik ben echt tevreden over de keuze van de stof. Dat bordeau-rode stofje is helemaal mijn smaak en ik heb lang zitten dubben over de vierkantjes in de hoeken, dit werd het uiteindelijk en het staat erg zonnig.

Als ik nu naar de oorspronkelijke Summer Sampler kijk, zie ik dat een wat donkerder kleur garen voor de stitchery de tekeningen wat sprekender zou maken.
De vierkantjes van het schaakbord heb ik trouwens niet los geknipt (36x licht en 36x donker), maar eerst stroken stof aan elkaar van om en om een lichte en donkere baan en daar repen van gesneden en die weer aan elkaar gestikt. Zo schiet het een beetje op. 

Ik ga, zeker weten, weer een keer één van de freebies maken die Kaaren op haar blog heeft gezet. Maar ik hoop deze week het patroon binnen te krijgen van 'the Schoolhouse Tunic' van Sew Liberated. Daar had ik al jaren een oogje op en aangezien bestellen vanuit Amerika via Ebay makkelijk gaat door te betalen met Paypal, heb ik het patroon nu aangeschaft. Er zijn wel grote variaties in de verzendkosten als je de verschillende aanbieders met elkaar vergelijkt, van € 2,50 tot 12,50. De moeite waard om daar even op te letten.

Als je Googled op 'Schoolhouse Tunic' en de afbeeldingen bekijkt, zie je dat het model vrij simpel is. Een stof met een mooi dessin geeft naar mijn idee het mooiste resultaat, een effen stof maakt het wat saai. Het patroon wordt geroemd om de goede pasvorm en de beschrijving is ook geschikt voor beginnende naaisters. Ik ben benieuwd...

Dit tuniek moet wel gedragen worden met een T-shirt of topje eronder, want het heeft een decolleté holladijee. Zo kan ik niet naar mijn schoolhouse..... 


 







zaterdag 29 juni 2013

Beentje omhoog!


Drukke week gehad met afronden van het schooljaar, toetsen nakijken, cijfers invoeren, de diploma-uitreiking van Dochter, de musical van de 8e groep waar Zoon3 zelf niet aan meedeed omdat hij het licht en geluid regelde. Hij vond dat een geweldige manier om niet het podium op te hoeven! Nog even en ook het laastste kind is van de basisschool....

Gisterochtend vroeg naar Amsterdam om de vakken op de havo voor Dochter door te spreken met de teamleider en natuurlijk met het plan om na afloop  even de stad in te gaan. Zo vaak komen we niet meer in Amsterdam en hoewel ik er geboren en getogen ben, ken ik niet alle buurten en veel is veranderd sinds 1989. Als echte provinciaaltjes liepen dus wij achter Dochter aan vanaf de bus, naar de metro en steeds sneller lopend naar de school om op tijd te komen. 'Zie je wel dat het binnen een uur niet te doen is!' , zei ze. Alsof dat een reden is om regelmatig te laat te komen, terwijl ze ook een bus 10 minuten eerder kan nemen! We waren maar net op tijd en nu is alles geregeld. Zelfs even het diploma gezien dat ze donderdag niet meekreeg omdat haar tweede naam er niet op stond en de achternaam verkeerd gespeld was.

Iets te enthousiast stapte ik de school uit, viel van een stoepje en verzwikte mijn enkel. Bont en blauw en opgezwollen. We hebben nog wel iets gelopen, want mijn te soepele gewrichten kunnen wel wat hebben en uit ervaring weet ik dat rustig doorlopen beter is dan zitten. Maar na de busrit naar huis was ik wel helemaal stijf.

Nu ga ik verder met de Summer Sampler, in mijn eigen stoeltje met mijn been omhoog.

Ik kwam nog een site tegen met informatie over Singer Featherweights en bijbehorende spulletjes. Misschien wil je daar ook eens kijken!

http://home.roadrunner.com/~featherweight/index.html




donderdag 20 juni 2013

Singer Stocking Darner 35776.


Al een tijd heb ik een gaatje in mijn lievelingssok. Natuurlijk kan ik andere sokken kopen, maar omdat ik vaak koude voeten heb, weet ik echte warme sokken te waarderen en een sok weggooien om een klein gaatje vind ik onzin. Dus gaat de sok in de was, daarna weer in de la en vergeet ik het gaatje.

Natuurlijk kan ik gaatjes gaan stoppen!
Mijn moeder kon dat erg goed en stopte ook de overhemden van mijn oudoom, die graag een sigaartje rookte en door de as gaatjes brandde in zijn overhemden.

Nu wist ik dat Singer een speciale sokken-stopper heeft gemaakt. En nu ik Ebay heb ontdekt, kon ik voor een klein prijsje de trotse eigenaar worden van de Singer Stocking DARNER !!



 
 
 
 Ik moest even 'mending' opzoeken, zoals verwacht staat repareren en stoppen erbij. In de meegeleverde beschrijving staat dat je het kan gebruiken om gaatjes te repareren en ook dunne plekken te verstevigen voor het gaatjes worden. Regeren/repareren is vooruitzien!
 
 
Het attachment ziet eruit als een kruising tussen een spiraaltje en een pessarium.
(Laatst weer een lesje voorbehoedsmiddelen gegeven aan een eerste klas, vandaar de associatie..)
 
De spiraal moet je loshalen van de ring met de grijparmen.
Hand in de sok en de ring vastpakken. Het te stoppen gedeelte van de sok in het midden.
 
 De sok wordt verder opgefrommeld en onder de haken vastgehouden.

  Het spiraal houdt de sok op zijn plaats en de stof is nu ook goed strak gespannen.

 
Ik gebruikte de Singer 222. Het was lastig om de Stocking Darner onder het voetje en de naald door te krijgen, de voet en naald konden niet ver genoeg omhoog. Ik heb ze beide verwijderd en toen de Stocking Darner op zijn plaats lag weer teruggezet. Moet nog een keer kijken of dat bij andere modellen Singer naaimachines beter gaat.
 
 Met de Darning Foot 171071 en de transporteur verzonken heb ik heen en weer gecrosst tot ik het wel goed genoeg vond. Zo drie plaatsen verstevigd.

Dit is trouwens niet mijn lievelingssok. De laatste keer dat ik die zag had Dochter ze aan. Gepikt uit mijn sokkenla. Met gaatje..


dinsdag 18 juni 2013

De vlag hangt uit!

Vanmiddag kreeg Dochter haar laatste cijfer binnen. Een voldoende, dus ze is geslaagd voor vmbo-T !
Wiebelend op de hoogste trap de vlaggenstok in de houder gedaan, natuurlijk met een (één van de vele) tas eraan. Heerlijk, wat zijn we blij! 
Nu komt een lange vakantie, geld verdienen en dan verder leren. 
Vanavond lekker samen eten, het is feest!

maandag 17 juni 2013

Blog claimen voor Bloglovin...

Follow my blog with Bloglovin

Het schijnt nodig te zijn om je blog te claimen voor Bloglovin.

Bloglovin wordt gebruikt om blogs te volgen en een update te krijgen als er een nieuw blogje geplaatst is. Het schijnt dat die service die nu via Google Reader gaat, per 1 juli stopt. Dan ben je je lijst met favoriete blogs kwijt en zijn de mensen die jouw blog lezen ook jou uit het oog verloren.

Vandaar dat ik me aangemeld heb bij Bloglovin! Ik lees ter ontspanning en ter inspiratie graag allerlei blogs en heb zo een "abonnement" op de laatste nieuwtjes.
Kijk maar of je dit ook wil gaan doen. Mijn blog kan je dan toevoegen door op de regel

Follow my blog with Bloglovin te klikken.


zaterdag 15 juni 2013

Quiltstoffen uit Spakenburg!


Vanmorgen vriendin Mariet opgehaald en richting Spakenburg gereden. Onderweg hadden we regen, dus met de paraplu van de auto naar het museum Spakenburg gelopen. En daar staat de paraplu nu nog bij de voordeur in de lekbak (blauwe Ikea-paraplu, voor diegene die hem nodig heeft! ;)  ), want daarna werd het stralend weer!



Op het blog van Caroline had ik veel gelezen over Spakenburg, vandaar de interesse in dit museum.
In het museum een mooie tentoonstelling over het leven in Spakenburg en de gebruiken wat klederdracht betreft. Er hingen een paar quilts gemaakt met klederdrachtstoffen, waarvan ik dit boeket één van de mooiste vond.
 
 
Zo knap om met diverse gebloemde lapjes een boeket weer te geven dat compact in het midden is en steeds diffuser aan de buitenrand!
 
In het winkeltje wat paarse stofjes gekocht, gewoon zoeken in een bak waar bundeltjes klederdrachtstoffen liggen. Zwart is de kleur van de rouw, maar daarna werd het paars en steeds lichter van kleur, tot de rouwperiode over was en er weer rood gedragen mocht worden.
 
Daarna op weg naar het volgende museum. Zaterdag is marktdag in Spakenburg en dat maakt het altijd gezellig, vooral omdat het niet al te druk was. Bij de kraam van de Bakkerij ’t Stoepje werd net de Natte Keek Bokaal voor de lekkerste natte cake uitgereikt!
 
En er liep een koppeltje ganzen rond met ganzenhoedstertjes, dat had ik nog nooit eerder gezien.
 
Door een paar lapjes aan een waslijn werden we naar een handwerkwinkel gelokt,
'T HANDWERKHUIS. 
 
 
Dan zie je toch wat we hier in Purmerend missen, een geweldige sortering breiwol, borduurspullen, quiltstoffen en verder alles wat je maar zou willen op handwerkgebied! Weer iets aangeschaft natuurlijk.... In een andere winkel een boodschappentas gekocht met de afbeelding van Spakenburge stoffen. Die kwam meteen goed van pas om alle stofjes te vervoeren.
 

 In het Klederdracht en Visserij Museum achter de kerk gaf een mevrouw een uitstekende rondleiding en vertelde van alles over de kleding die tentoongesteld werd op (etalage-)poppen. Als er iemand uit het gezin was overleden, moest er meteen voor ieder gezinslid rouwkleding gemaakt worden. Deze mevrouw wist ook nog dat toen haar 6 weken oude broertje was overleden, haar moeder huilend achter de naaimachine zat om de kleding voor iedereen in orde te maken. Dat andere dames kwamen helpen met naaien gaf dan misschien wel de steun en aandacht die op zo'n moment nodig is.

In dit museum hangen ook een aantal quilts, waaronder deze:

Hiervan had ik al eens een foto van internet geplukt, omdat ik het een geweldig ontwerp vind.
Echt een puzzel om te kijken hoe het in elkaar zit.
 
Een nagemaakt winkeltje laat de balen klederdrachtstoffen zien.
Zo als het nu gesorteerd is worden de stoffen niet gebruikt; alles gaat door elkaar: bloemetjes naast ruitjes is heel gebruikelijk. En behalve effen zwart is verder alles met een dessin.
Beetje druk, maar omdat de kleuren redelijk beperkt zijn (rood, blauw, paars, zwart), is het harmonieus.
Ik maakte deze foto van een jakje dat te koop was. De blauwe buitenstof met rode bloemetjes, de voering met blauwe ruiten op het lijfje, rode ruiten bij de mouwen en een klein ruitje bij de polsen. Niet gewatteerd, maar wel van dubbele stof. Zou voor mij misschien wel wat zijn als kleding in voorjaar en herfst, ik heb het altijd koud. Als je met dit je mouwen opstroopt, ziet het er toch goed uit!
 
 
Een Singer naaimachine stond ter decoratie op een tafeltje. Die moest even op de kiek!
 
Ter afsluiting op een terras in de zon echte Spakenburgse natte cake met aardbeien, de slagroom hebben we wijselijk afgeslagen....



 Ook de terugreis verliep voorspoedig. We hebben een geweldige dag gehad, veel gezien, veel ideetjes opgedaan. En veel gekletst natuurlijk!






 

zondag 9 juni 2013

Weer een UFO? Nee, stug doorgaan!

Vrijdagmiddag na het werk en de boodschappen keek ik even naar de blogjes die ik volg en zag bij Kaaren van "The Painted Quilt" een mooie stitchery, een Summer Sampler ( klik hier ).

Zij gaf iedere eerste vrijdag van de maand een freebie, maar om diverse redenen nu nog maar eens per kwartaal. Maar wat voor een!

Het blogje stond er net 10 minuten op, meteen het patroon geprint, papier tegen het ruit, stofje ertegen aan en overtrekken. Ik ben dol op ongebleekt katoen, die kleine pitjes erin, ongecompliceerd.
Ik heb weinig ervaring met stitchery's, dus ploeter ik voort en tel zo nu en dan hoeveel steekjes Kaaren heeft gebruikt om in te schatten hoe groot die steekjes moeten zijn. Dus het is wat rommeliger dan ik zou willen, maar al doende leert men. Gewoon doorgaan maar!
Ik heb wel de Engelse teksten vervangen door Nederlandse zinnetjes. Dat vind ik nu eenmaal leuker.

De jongens keken vol bewondering hoe een nat doekje het blauw van de markeerstift laat verdwijnen! Ik houd het werk angstvallig uit het directe zonlicht, want is het zo dat het blauw er dan niet meer uitgaat??

Ik gebruik de oude borduurring die ik op de laatste Koninginnedag/eerste Koningsdag/Kroningsdag heb gekocht op de vrijmarkt. Goede kwaliteit materiaal, alleen staat er wel Pfaff op... dat had ik liever anders gezien, maar ja!

Kijk vooral ook rechtsonder op Kaarens blog voor de "First Friday Freebie Free Patterns" die al eerder gepubliceerd zijn. Daar zie ik nog genoeg moois staan om te maken....

donderdag 6 juni 2013

Je wil een Singer naaimachine kopen. Een mooie oude! (1).


Een oude Singer naaimachine aanschaffen. Dat is een goed idee!

Natuurlijk zijn die nieuwe super-de-luxe naaimachines prima. Met alle mogelijkheden en knopjes. En electronica. Maar toch....

Zou je daar over 60 jaar nog mee werken? Waarschijnlijk niet. Dan is die naaimachine allang afgeschreven. De electronica is stuk, repareren kost meer dan de machine waard is, etc.

En zeg nu eens eerlijk... wat wil je met een naaimachine?

Rechtstikken? Vooruit en achteruit? Een mooie stabiele steek? Ook door dikke stoffen? Makkelijk onderhoud, dat je zelf kunt uitvoeren?
Neem een oude! Kost een habbekrats. Onderdelen voorradig.

En het geluidje....sommige zoemen, sommige hummen.. Kies tussen een handnaaimachine, trapnaaimachine of electrisch. Ombouwen kan ook, dus dat hoeft je niet te belemmeren in de keuze.



Maar je wil graag een mooie....
Die zijn er! Natuurlijk is die oude aftandse naaimachine van je oudtante te restaureren. Ook op Marktplaats zijn genoeg oude Singers te vinden. Even de advertenties in de gaten houden en als je niet al te kieskeurig bent, heb je zo een mooie te pakken.

Orienteer je voor je gaat kopen eerst op de onderdelen van een naaimachine. Dan zie je het meteen als er iets ontbreekt. Er worden 'complete' naaimachines aangeboden waar duidelijk de steekplaat van mist!


Alle onderdelen zijn bij te kopen. En desnoods koop je twee dezelfde en maak je er één complete van.

Een volgend blogje gaat over de verschillende typen Singer naaimachines. Ieder model heeft zijn eigen plus- en minpunten.

Voor een leek zien Singer naaimachines er allemaal hetzelfde uit. Zwart, met het woord Singer erop. Dat is meteen de aanwijzing dat het een Singer naaimachine is, want de andere merken kwamen in die tijd ook alleen maar met zwarte machines. Op Marktplaats zie je 'echte Singer' naaimachines met Pfaff of Naumann erop. Geen echte Singer dus!

De Singer naaimachines hebben vaak een goudkleurig randje. Maar ook hele motieven komen erop voor. Er zijn verzamelaars die van ieder motief (decal in het Engels) één exemplaar willen hebben.

Ik vraag me wel eens af waarom de Singer 221 of 222 niet met meerdere variaties in motief of kleur is uitgevoerd. Waarschijnlijk omdat ze toch wel goed verkochten.



Van internet heb ik allerlei foto's geplukt om de decals te laten zien. Want zoveel verschillende naaimachines heb ik echt niet!

Mijn favoriet staat bovenaan deze pagina. Die heet Tiffany. Zie je de Red Eye? De Sphinx? De Peacock? En de Lotus?

Hoezo zijn Singer naaimachines zwart??



dinsdag 4 juni 2013

Breien met rondbreinaald.


Even geen naaimachines, maar breiwerk. Een Vestje van Atelier Bep . De wol breit erg prettig, voelt lekker aan en is zo rommelig dik en dan weer dun, dat het heel vergevingsgezind is; onregelmatigheden vallen niet op!

In plaats van omslagen waardoor ajour-gaatjes ontstaan, heb ik gewoon gemeerderd. Toen ik eenmaal mijn steekmarkeerders had gevonden, ging het heel snel.
De mouwen brei ik met een rondbreinaald. Gewoon heen en weer gaat wel sneller, maar nu hoef ik geen zijnaad te sluiten en zijn de mouwen tegelijk klaar. Bovendien heb ik ooit geleerd hoe het moet met die rondbreinaald door twee sokken tegelijk te breien en wilde ik dat nog een keer proberen.
De truuc is goed te zien op de afbeelding van dit boekje. 
Nog een voordeel is dat je alleen maar recht hoeft te breien, waardoor je makkelijk motieven kan inbreien. Misschien een idee voor een volgend vestje, want het poppen-of berenformaat is zo klein dat het echt een werkje voor tussendoor is en makkelijk mee te nemen.


maandag 3 juni 2013

Schroefjes voor de steekplaat. Viltjes en scharnieren.

Bij Gonesewing had ik een paar schroefjes besteld voor de steekplaat van een paar Singer naaimachines. Volgens de internetwinkel waren het standaardschroeven. 
Het sleufje van deze schroefjes is vaak beschadigd door verkeerd gebruik van een schroevendraaier. De bijgeleverde Singer schroevendraaier past diep in het sleufje, andere komen niet zover en beschadigen dan sneller het metaal van de bovenkant van de schroef. Eventuele bramen heb ik wel eens met een ijzervijltje weggehaald, maar soms is de schroef heel lelijk beschadigd en heeft vervangen de voorkeur. Je wil niet dat je stofjes blijven haken!

De nieuwe schroef past wat schroefdraad betreft uitstekend. De bovenkant is bij de randen iets boller, waardoor de aansluiting met het oppervlak van de steekplaat iets mooier had gekund, maar het voelt niet scherp of als een oneffenheid. 
Vooraan de nieuwe schroef, achteraan een oude originele.

 Het geheel ziet er weer verzorgd uit, echt een aanrader bij haveloze schroeven!

Ook een fris rood viltje geplaatst. Zo wordt dit oudje weer netjes aangekleed.


Er viel me iets op bij de achterkant van het koffertje van deze Singer Featherweight, de scharnieren zijn anders!

Dit is volgens mij de standaard uitvoering:
 En zo zien ze er bij dit koffertje uit, sierlijker!

Deze vorm had ik nog niet eerder gezien. Hebben meer koffertjes deze scharnieren? Ze lijken mij origineel!




zaterdag 1 juni 2013

Half dagje Haarlem.

Na een late brunch, zoals Zoon3 het noemde, besloten we naar Haarlem te rijden. Tot onze grote verrassing  reden we voor het eerst door de nieuwe tweede Coentunnel en konden we via de net aangelegde snelweg om Halfweg heen naar de domstad. Of het echt sneller is vraag ik me af, want je rijdt gigantisch om, maar het scheelt veel stoplichten bij Westpoort, Haarlemmerweg en Halfweg. 
In Haarlem vind ik de straatjes parallel aan de grote winkelstraten het leukst. 
Overal staan kleine pandjes met een hoog Anton Pieck-gehalte. Ik heb er een paar gefotografeerd. Sommige had ik al een keer eerder gezien, maar de oude varkensslagerij was nieuw voor mij.
Bij de (echt waar) aardige mevrouw van de lekkere broodjeskraam op de markt namen we iets om al lopend op te eten. Daar verkopen ze brood dat er heerlijk uitziet.

Meneer Laurens Janszoon Coster (15e eeuw), die genoemd wordt als één van de uitvinders van de boekdrukkunst (- wat overal betwijfeld wordt, behalve in Haarlem), stond zoals altijd met zijn arm omhoog. 
In het pitoreske straatje bij het Frans Hals museum vind je ook een quiltwinkel. Het museum zijn we nìet in geweest.... The Sampler natuurlijk wel!
Ik kan tegenwoordig veel beter stofjes zoeken, krijg niet meer het gevoel dat ik verdrink bij het zien van zoveel kleuren en stijlen. Bij een gewone stoffenwinkel vond ik een coupon die er mooi bij past. Misschien voor de achterkant?
Door de breedste buis van de tweede Coen reden we weer naar huis. Ik hoop voor iedereen die daar in de ochtend en avond in de file stond, dat dit de oplossing is! En dat wij zo sneller bij Ikea en Haarlem zijn, is dan mooi meegenomen!