dinsdag 29 juli 2014

Savannah.

Om vooruit te werken met de 1865 Passion Sampler, ben ik block 37 gaan tekenen. Dat leek mij van de moeilijke blocken de makkelijkste!
Het duurde lang voor ik in de gaten had uit hoeveel verschillende onderdelen deze mooie ster bestaat. En nog langer voor ik door had hoe ik het in elkaar zou kunnen zetten.

Even een testje voor jullie! Lees even niet verder en bedenk hoe dit block te maken is....

Met een passer van Zoon3 en een geodriehoek van Zoon2 kwam ik er wel uit. Zo lijkt het of de jongens meeleven, maar ze kijken amper op als ik iets moois heb gemaakt. Ze zijn alleen erg behulpzaam als ik materiaal nodig heb. Dat is toch wel lief.

Ik printte inch-papier van de website die ik laatst had gevonden. Op stand A4 uitgeprint bleek dat dus niet te kloppen, zo zou alles te klein worden!

Zet je de instelling van de printer op Letter, dan scheelt het nog maar een mm op 9 inch.

Ik laat een compilatie zien van het tekenen en bedenken hoe ik zou gaan naaien.

Zoals je nu ziet bestaat dit block uit 3 onderdelen, waarvan één ook gespiegeld wordt gebruikt.
Het leek mij handig het allemaal met paper piecing in elkaar te zetten. Eerst de delen van het midden, dan drie punten eraan vast en dan de rest van de rand. Dat zijn drie grotere stukken, maar nu wel met een platte kant.

Op de patroondelen had ik aangegeven of het een donker stofje of een licht gekleurd stofje moest worden. En het kleine pijltje geeft de richting van de naad aan. Dat ging niet altijd zoals ik bedoelde, maar ik kreeg door dat de naad aan de kant komt van het lapje dat je als tweede plaatst bij het paper piecen.
De eerste lapjes plakte ik even vast met de lijmpen. En ook later heb ik wel stof met een stipje lijm op het papier vastgemaakt, zodat er geen losse flappen waren.

Het ging best wel erg goed!
Tot mijn verbazing...
Hier zijn alle stofjes vastgenaaid, platgestreken en de uiteinden vastgeplakt.
Het is altijd spannend als je twee delen op elkaar naait en er verschillende punten mooi moeten aansluiten. Het moment dat je de stof openvouwt en dan ziet dat het gelukt is... Heerlijk!

Bij de drie punten aan de zijkant lukte het nesten van de naden goed, dus het werken met de pijltjes op het patroonpapier had resultaat!

De zijranden vroegen op twee plaatsen een kleine aanpassing om goed uit te komen. Smokkelen kan ik nu al wel!
Ik was zo tevreden toen ik uiteindelijk dit in elkaar had zitten!

Maar er moest ook een rand omheen. Op de foto van France Aubert zag ik dat de stof van de rand bovenop komt. En op internet vond ik een tutorial over cirkels naaien:

Van Freezer Paper maak je een mal met een cirkel in de gewenste diameter. Dat strijk je op de achterkant van de stof voor de rand. Uit die stof knip je een cirkel met een kleinere diameter (een inch aan iedere kant kleiner). De stof van de rand knip je in tot net voor het Freezer Paper.

Met je vingers en nagel duw je de stofreepjes over de rand van het Freezer Paper. Je masseert het eigenlijk over die rand heen. Zo rek je de stof die net niet geknipt is een beetje uit.
Dan strijk je het plat en geef je ieder zonnestraaltje stof een streepje lijm. Nu kan je andere patroondeel erop. Makkelijk als dat één lap stof is, maar nu moest ik ook op de punten van de ster letten.
In de tutorial wordt het geheel met de naaimachine aan elkaar gestikt. Dat ziet er handig uit, maar ik durfde het niet aan. Er zat al zoveel werk in, dat ik het risico niet wilde lopen het op het laatst te verpesten.
Dus heb ik het gespeld en met de hand vastgezet, met heel veel kleine steekjes. Eerst leek de ster te ruim en lubberde alles, maar toen de spelden eruit waren ontspande alles en werd het heel netjes. De overbodige stof van de ster en de ingeknipte rand heb ik voorzichtig weggeknipt, tot 1/4 inch. Daarna kon het Freezer Paper verwijderd worden. Dat kan je opnieuw gebruiken.

Ik ben erg gecharmeerd van het resultaat en kan me voorstellen misschien zo ooit een hele quilt te maken.

Maar is het perfect? Is er nog een aandachtspuntje?

Kijk zelf maar... Dit is nu typisch iets voor mij. Ik probeer te letten op de naden, op de puntjes, op bijna alles... Maar nu zit de ster dus scheef in de rand.... Even niet gezien! En de rand is wel ruim genomen, maar niet zo ruim dat ik een vierkant block kan maken met de ster helemaal uitgelijnd.r

Gelukkig kan ik er om lachen en ik laat het zo.
Savannah, mijn mooie scheve ster!

zaterdag 26 juli 2014

EPP, malletjes maken.

Omdat ik zelf patronen van blocken wil aanpassen in grootte en/of een combinatie van paper piecing en English Paper Piecing wil toepassen, zocht ik op internet naar sites die dit vergemakkelijken.

Voor hexagonnen, wiebertjes kwam ik deze tegen:

http://incompetech.com/graphpaper/

Je kan instellen op welk papier je gaat printen, hoe dik de lijntjes moeten worden, hoe lang de zijde van het driehoekje is (en twee driehoekjes zijn een wiebertje) en de kleur waarin het geprint moet worden. Ook kan je het resultaat opslaan. 
Dit had ik graag vorig weekend willen hebben, toen ik met inch liniaal en potlood en schaar bezig was de wiebertjes voor de Zeven Zusters te maken!

Omdat ik de blocken van de 1865 Passion Sampler niet van 18 centimeter maar van 9 inch maak, wilde ik ook inch-papier.

Dat vond ik op deze site in alle soorten en maten:

http://www.printablepaper.net/category/graph

Hier vind je in centimeters en inches in allerlei verdelingen grafiekpapier, maar ook invulbladen voor agenda's, klasindelingen voor leraren etc. Heel veel!

Let op, helemaal naar onder scrollen, daar staat pas het A4-formaat. 

Voor inch ga ik waarschijnlijk dit gebruiken, met de 1/4 inch lijnen erbij:
(http://www.printablepaper.net/preview/grid-portrait-a4-4-index)

Ik hoorde dat de losse vellen Freezer Paper geprint moeten worden op formaat letter. Ik zal eens proberen of mijn printer ook Freezer Paper accepteert als je het zelf op maat hebt geknipt. En wat dikker papier voor de malletjes zou ook handig zijn.

Vaak moet je de printer zo instellen dat 'ie niet de hele bladzijde uitsmeerd over het papier, maar echt alleen maar print en de verhoudingen ook hetzelfde houdt als in het oorspronkelijke bestand. Sommige printers willen het graag mooier maken, maar dat is nu juist niet de bedoeling.

Controleer dus altijd of je print de goede maat heeft door een stukje na te meten.

Zo'n print is ook te gebruiken als kleurplaat voor een ontwerp van een quilt. Op hoeveel manieren zou je dit kunnen toepassen?!



vrijdag 25 juli 2014

Block 21 van de 1865 Passion Sampler.

De 'Seven Sister' is block 21 van de 1865 Passion Sampler. Iedere 15 dagen geeft France Aubert op haar blog http://passionpatchwork.wordpress.com  2 patronen van blokken van deze quilt. Block 7 en 8 zijn tot nu toe de laatste, maar je kan de hele quilt al zien en er staat een schema op de site, zodat je kan opzoeken hoe alle blokken genoemd worden.

(Op de foto van de quilt zijn nu alleen de eerste zes rijen te zien!)

Zo kan ik nu een beetje vooruit werken. Sommige blokken zijn nu eenmaal veel ingewikkelder dan de overzichtelijke vierkantjes of rechthoeken of vierkantjes die uit twee driehoeken bestaan. Ook mooie blokken, maar met een beetje oefening kan iedereen dat zo in elkaar zetten.

De uitdagendere blokken vreten tijd. Nu het vakantie is gaan de dagen al snel, maar met het werk er straks weer bij blijft er weinig tijd over. Plannen en organiseren dus! Ik probeer de 1865 Passion Sampler bij te houden en tegelijkertijd steeds een moeilijk block te maken, zodat ik daar later weer voordeel van heb.

Ik heb nu de 'Seven Sisters' gemaakt met papieren malletjes waar de stof op werd geplakt. Ik zou ook niet weten hoe dit anders zou kunnen. Voor de naaimachine lijkt het mij te klein worden.
Het zijn in totaal 60 wiebertjes (42 voor de zusters, 18 van de achtergrondstof) en 6 wat langere stukken voor de zijkant. Nu moet er nog stof toegevoegd worden om uit te komen op een vierkant block van 9".

Ik had al eens met wat hexagonnetjes gestoeid, maar dit was best een omvangrijk project. Niet alle naden zijn zols ze moeten zijn en zoals ik ze zou willen hebben, maar beter dan dit kan ik nu nog niet. Ik beheers de techniek letterlijk en figuurlijk nog niet tot in de puntjes!

Maar ik heb er veel van geleerd! 
Dat het in elkaar naaien moet met de delen zoveel mogelijk naast elkaar om niet de steekjes aan de goede kant te zien. Dat op cruciale punten de steekjes wat dichter bij elkaar en op de lange rechte stukken de steekjes wel iets verder van elkaar mogen. Dat de draad goed aangetrokken moet!

En dat het plakken van de stof om de malletjes ook erg handig gaat op een Strepsils doosje, zodat de stof even over de rand van het doosje kan hangen, voor je het om het kartonnetje vouwt. Werkt voor mij beter dan op tafel. Oppakken van kleine dingen gaat nu eenmaal niet zo handig meer als vroeger met wat stijvere vingers.

Ik heb de kartonnetjes nog en ga er zeker weer een keer iets mee maken. 

Nu kan ik op zoek naar een volgend moeilijk block, dit vergroten tot 9 inch en bestuderen hoe dat het best te maken is. Dat vind ik ook erg leuk om te doen, dus is helemaal geen straf!

Wordt vervolgd!


woensdag 23 juli 2014

De zeven zusters.

We zijn op vakantie in eigen land.

De drie katers worden thuis verzorgd door de achterblijvers. Dat is voor ons al een stess factor minder, want de katten willen 's nachts met dit mooie weer niet binnenkomen. Tenminste, niet op de tijd dat wij dat graag zouden zien: voor het slapen gaan. Ze mauwen liever een paar uur later onder het slaapkamerraam.... Dat zijn voor mij de momenten dat ik voordeel heb van mijn slechthorendheid! Terwijl ik slaap, gaat het baasje naar beneden om voor portier te spelen en vult op commando de etensbakjes.

De hond is wel mee. Ze genoot van de autorit en heeft het hier ook naar haar zin. 
Een nieuwe uitlaatroute, spannende geurtjes en er zijn muizenholletjes in de tuin! De hele dag kan ze stil bij een gaatje in de grond zitten wachten. Het was daar op dat plekje al niet begroeid, dus kan ze niet de grasmat vernielen. 
Ik hoop niet dat er een muis naar boven komt, want we hebben haar vorige week in actie gezien met een muis en dat ging tot onze verbazing zeer goed. Niet goed voor de muis, maar wel snel. Terwijl katten spelen met hun prooi, was dit één doelgerichte hap. 

Ik ben met de sterretjes van de Seven Sisters bezig geweest. Het dienblaadje is gisteren gescoord bij de plaatselijke kringloopwinkel, precies perfect.
De eerste Zuster werd niet zo mooi. De steekjes wat te los en ik hield de wiebertjes zo tegen elkaar dat de steekjes aan de goede kant van het werk te zien zijn. De techniek moest dus iets anders.
Omdat ik artrose heb in mijn vingers, is het vasthouden van die kleine stukjes niet aangenaam. Maar na wat proberen is dit mijn oplossing!


Het Strespsils doosje waar de kartonnen malletjes in bewaard worden, dient als steuntje. Ik maak eerst met een maar steekjes de onderste punt aan elkaar en werk daarna naar boven toe, terwijl ik de delen daar met duim en wijsvinger op de juiste plaats houd. De draad trek ik behoorlijk stevig aan.

Het midden van de sterren is nog niet zoals ik het zou willen, maar het gaat steeds beter. Ook het plakken van de stof om de wiebertjes gaat sneller.

Ik zie mezelf geen hele quilt zo maken, maar toch valt het me niet tegen. Het grote voordeel is dat dit een handzaam projectje is en weinig denkwerk vraagt.

Er zitten een paar blocken in de 1865 Passion Sampler die ook op deze manier gemaakt gaan worden, of een combinatie van English Paper Piecing en de naaimachine.
Dat wordt weer puzzelen!


zondag 20 juli 2014

Mal!

Als je op vakantie gaat, wil je iets mee hebben om te doen in de avonduren of als je zit uit te puffen van een stadswandeling, museumbezoek of natuurtocht.

Ook al is de Featherweight klein en zou er eentje mee mogen in de auto, de rest van de spullen (snijmat, scharen, stoffen etc) is zo omvangrijk dat ik er zelfs niet aan wil om dat mee te slepen.

Gelukkig loop ik achter met Randje Per Week, ben ik begonnen aan de SAL van Soed Idee en ook nog de Rose aan het borduren, dus genoeg te doen.
Wel moet er een handwerklamp mee, want in het huisje waar wij naar toe gaan is waarschijnlijk geen bureau- of  schemerlamp die goed op het werk kan schijnen.

De 1865 Passion Sampler blijft achter. Hoewel... 

Omdat ik toch de blocken groter maak dan het patroon aangeeft, heb ik al gekeken wat ik vooruit kan werken. Je hoeft voor de simpelste blocken geen rekenwonder te zijn om te bepalen welke maat de stukjes hebben en welke kleuren je kan gebruiken.
En toen viel mijn oog op de Seven Sisters! Dat vind ik een mooi block, ik had het al eens in een boek gezien.

Zelf heb ik maar twee halfzusters, dus zeven zusters lijkt mij wat veel, maar met alle schoonzusters die ik ooit heb gehad kom ik een aardig eindje in de goede richting.

Als je bedenkt dat mijn block 9 inch moet worden, zie je dat er 6 wiebertjes van links naar rechts in het block passen. Ieder wiebertje is dus 1,5 inch over het midden gemeten.

De malletjes heb ik met een quiltliniaal getekend, 60 graden is de puntige hoek. Een rasterwerk is zo gemaakt en de malletjes zijn dan gelukkig sneller uit te knippen dan hexagonnetjes.

De stof is een ander verhaal. Ik heb de mallenset van Marti Michell, maar die is voor grotere wiebertjes. Toch wilde ik de stof op deze manier snijden.
Even puzzelen.. Met de grote wieber, het malletje en schilderstape moest er toch iets te verzinnen zijn!

Leg de plastic snijmal met 1/4 inch van de gele beginlijn op de mat. Leg je papieren mal er tegenaan.

Nu moet er aan de andere kant van je papiertje ook een 1/4 inch naad komen. Schuif dus je plastic mal op.

Nu markeer je het beginpunt met schilderstape. Ik had eerst de bovenkant van de mal gedaan en daarna aan de onderkant van de mal. Dat werkt nauwkeuriger.
Je ziet nu op met papieren malletje aan beide kanten een 1/4 inch naadbreedte.

De papieren mal is 0.75 inch hoog.
De stofreep die nodig is heeft aan beide kanten ook 1/4 inch naad, dus wordt 1.25 inch breed.
Nu kan het afgeplakte deel van de mal gebruikt worden om stoffen wiebertjes te snijden.
Even checken.. Ik ben tevreden!

Ik had een paar dagen geleden zelf mijn rolmes met een slijpsteen bewerkt, want het werd wat bot. Nu kon ik door 6 lagen stof zonder problemen! De kap van deze messenslijper kan eraf, waarna je een toegankelijk slijpgedeelte hebt.
Nadeel van dat het snijden zo lekker ging is dat ik nu door mijn enthousiasme veel teveel wiebertjes heb gesneden! Komt wel op voor een ander projectje.
Nu mijn compacte doosjes met benodigdheden klaar gemaakt en snel 2 wiebertjes geplakt. 

Ik denk dat het goed gaat komen met die Seven Sisters, dat gaat heel gezellig worden!

zaterdag 19 juli 2014

Warm hè!

We zitten in de tuin, onder de luifel, met ventilator op tafelen een natte handdoek onder onze voeten.
Dat verkoelt enorm!

Ik kreeg via Facebook de vraag hoe ik mijn 1/4 inch voet nu precies had aangepast, dus heb ik nu een foto van de bovenkant gemaakt.
Het strookje metaal dat langs de stofrand glijdt, rust met een clipje op de zijkant van de voet. Dat clipje heb ik iets verbogen met een puntbektang, zodat het strookje metaal ( de guide) heel dicht tegen de zijkant van de voet geklemd wordt. Meer naar links dus, als de voet aan de naaimachine zit.
Nu krijg ik als ik naai een krappe 1/4 inch naad (scant 1/4 seam) en kan ik preciezer werken.

De laatste dagen ben ik met tussenpozen bezig geweest met de 1865 Passion Sampler. Dit zijn block 4, 5 en 6.
De twee nieuwe blocken 7 en 8 werden gepubliceerd en het feest van stoffen uitzoeken kon beginnen.
Ik bewaar de blocken die af zijn in showmappen, zo gevouwen dat de kleuren goed te zien zijn. Op deze manier voorkom ik dat ik dezelfde stoffen gebruik voor blocken die naast elkaar komen.
Block 7
In de bak met lapjes zet ik ook de stoffen die net gesneden zijn aan de linkerkant, zodat ik rechts vrij kan kiezen. Dat zal met de volgende rij erbij nog iets gecompliceerder worden, maar ik ga er geen drama van maken!

De stoffen-combinatie maken voor een block is leuk, maar nog steeds moeilijk. 
Soms blijkt iets dan eigenlijk minder mooi dan verwacht. Ik houd mezelf voor dat het een Sampler is, niet alleen een voorbeeld van blocken, maar ook om te leren.
Voor mij was block 8 echt een uitdaging, omdat ik ronde naden nog niet gedaan had. Wel eens voor een blouse,  maar niet voor plat patchwork, waar een fout nog meer opvalt.
Het tweede stukje ging het beste tot ik zag dat ik twee verkeerde delen aan elkaar had genaaid. Zo jammer!
Met een beetje smokkelen en prutten is dit het resultaat. 
Block 8
De bloemetjes zitten de goede kant op, de print op de lichte stof zit goed bij allebei de stukjes, maar de combinatie van roze met stippen en het lichte stofje met ook zo'n verdeling vind ik iets minder. Leermomentje!

Ik heb nog twee weken om block 1, 2 en 3 te maken, dan ben ik bij. 
Maar de komende periode wordt het vooral borduren! Kijken of dat gaat met deze temperatuur!


donderdag 17 juli 2014

Eerste Block van de 1865 Passion Sampler af!

Ik had voor drie blocken de avond daarvoor de stof gesneden. Met 5 personen in huis en drie katten en een hond kom je niet altijd aan naaimachine naaien toe....

(Tussen de start van dit blogje en het publiceren zitten ook wat activiteiten: iets van vocht wegwerken in de kruipruimte, douchen om spinragvrij haar te krijgen, stofzuigen, de man van internet/telefoon/televisie kwam lang om een storing te verhelpen, een fietstocht van een uur met een ijsje toe, de lunch met de kinderen, de wasmachine en droger etc).

.....Bovendien ging ik gisteren naar de Weversmarkt in Hoorn met twee vriendinnen van de breiclub.
Een lapje voor de Passion gekocht dat ik meteen in de thee heb gelegd, want het was iets te uitbundig voor de PS! En wol om een driehoekige omslagdoek te breien, voor als ik de shawl waar ik mee bezig ben af heb.
We hadden net als vorig jaar schitterend weer in Hoorn. De kleurige kraampjes met wol, knotten, vilt, gebreide shawls waren een lust voor het oog! Echt een aanrader als je hier van houdt, het is vast volgend jaar weer.
De hordes vrouwen die van de trein kwamen en de enkele man op de terrasjes lieten zien dat er toch niet zoveel mannen met dit soort handwerk bezig zijn. Achter de kraampjes stonden naar verhouding veel meer mannen!

Gisteravond de naaimachine erbij gepakt en mijn eerste block van de Passion Sampler in elkaar genaaid. In het donker, met een gezellige schemerlamp erbij.
Dit is het resultaat.
9 inch groot (9,5 inch met de naden erbij). De hoeken in elkaar genaaid op de manier van de Triple Triangles. Waarbij ik me pas later realiseerde dat ik ook een bruine strook van die vier blokjes nog aan elkaar aan een lichte strook die een inch breder was had kunnen stikken en het dan pas in 4 stukken had kunnen snijden. Was nog sneller geweest.

Ik heb nu ook op het strijken van de naden gelet, om te voorkomen dat het proppen zou worden. Er is zoveel dat je in de gaten moet houden! Maar het gaat toch al veel beter dan een jaar geleden.

Nu op naar het volgende block!

dinsdag 15 juli 2014

1865 Passion Sampler.

Ineens komt er iets op internet voorbij waarvan je denkt: ja! Meedoen!

Zo ging het bij Randje Per Week.
De SAL van Soed Idee...


En nu de 1865 Passion Sampler. Iedere 15 dagen worden er twee blocken gepubliceerd.

Ik heb mezelf getracteerd op nieuwe stofjes (omdat ik 25 jaar in het onderwijs zit!) en wat uit de voorraad erbij gezocht. Echt helemaal mijn smaak!
Ik wijzig wel iets aan het patroon. Dat is namelijk gebaseerd op een block van 18 centimeter. Terwijl ik nu aardig gewend ben aan inches en ook mijn snijliniaal inches als verdeling heeft.
Ik deel nu alles door 2 en neem dat in inches. Mijn blocken worden dus 9 inch in plaats van de bijna 7 (=18 cm).

Omdat het patroon alleen een block is met de vlakverdeling en de beschrijving hoe het logisch in elkaar wordt genaaid, meet ik alles op in cm, deel het door 2 en schrijf dat in de vlakjes op het patroon erbij. Het is niet zo moeilijk.
Daarna bereken ik welke maat ik de lapjes moet snijden. Als het hele block (9 inch) verdeeld is in 4-en, is ieder stukje dan 2,25 inch en snij je een lapje van 2,75 inch.

Het is even puzzelen, dat wel.

Wat heel leerzaam is voor mij, is het beoordelen van de kleuren die ik ga gebruiken. Nu kijk ik al heel anders naar kleuren, terwijl er bij mij nog geen block in elkaar zit.
Dit is uit de originele 1865 Passion Sampler het vijfde block ..........

Zoals ik het nu zie is het een ster op een lichte achtergrond. De stof voor de hoekjes en de lichte driehoeken moet dus het lichtste blijven. De bruine punten hebben dezelfde kleur als het middenvlak. Het vierkant in het midden bestaat uit dondere vlakken en middendonkere vlakken en horen qua kleur bij elkaar. De roze vierkanten op noord, oost, zuid en west zijn pittig van kleur en geven het geheel een 'Passion' sfeer.

Met mijn stoffen probeer ik dat effect ook te behalen. 

Nu het snijden niet meer het moeilijkste is, is dit de volgende uitdaging.