zondag 29 december 2013

QAYG: losse quiltdelen aan elkaar maken.

Ik maak de grote quilt voor het echtelijk bed in 5 delen, want het quilten met de naaimachine is geen doen met zo'n formaat. Vind ik. Vind de Singer Featherweight...

Het middenstujkis voor een deel ook met de hand gequilt, behalve de buitenste Sneeuwballen. Die moeten nog omdat ik ze echt in het midden wil quilten.
Vandaag van het linker zijstuk de groene randen met de Singer 222 gequilt. De hartjes afgetekend met een witte pen en de mal. Dat schilderstape laat zien waar de mal op de stof moet worden gelegd.
Ik had moeite de stof goed vast te houden en heb daarom de naaimachine een kwart slag gedraaid. 
Voor Free Motion Quilten maakt het niet uit, dat kan toch alle kanten op. Voor de bediening van de naaimachine is het wel een beetje onhandig, het voetje omhoog en omlaag gaat lastiger ( moet nu met de linkerhand) en het vliegwiel zit nu helemaal achteraan. Bovendien is het snoer naar het voetpedaal iets te kort. Maar verder ging het uitstekend ;)
Er was nu ruimte genoeg om de stof van rechts naar links onder de naald te krijgen. Langzaam naaiend kwamen de twee rijen met harten af.

Op de keukenvloer het middenstuk en dit zijstuk tegen elkaar aangelegd en eens goed nagedacht.
De toplagen van de quilt zijn op maat, de tussenlaag en achterkant te groot. 
Ik heb nu de toplagen op elkaar gestikt met de vulling van het middendeel erbij.
Eerst goed gespeld, daarna met een grote steek en de walking foot gestikt, als een soort rijgen. Bij fouten zijn grotere steken makkelijker te verwijderen!
Toen dat goed zat, met een fijner steekje eroverheen gestikt.
De vulling en achterkant afgeknipt van het middendeel, tot 1/2 inch van de stiklijn.
Daarna de vulling van de zijkant korter geknipt, zodat die aansluit op de andere vulling en dit aan elkaar genaaid met de hand.
De bordeaurode achterkant van het zijkantdeel op maat geknipt zodat deze met een omslag net iets over de naad valt van het bevestigen van de twee delen. Met spelden eerst 
 en later met nette steekjes met de hand vastgezet. Dat gaat best wel snel als je wat grotere steekjes neemt en de draad pas aantrekt na iedere 4 steken.
De quilt wordt aan de voorkant doorgestikt in-the-ditch, waardoor meteen de achterkant ook nog een keer extra vastgezet wordt.
Wat ziet het er al echt uit zo! 
Nog een zijkant en de boven- en onderkant te doen! En handquilten, en een label en de rand erom heen...... Bijna klaar dus......

Ik vrees dat de quilt niet af is op 19 januari en ik wilde hem nog wel laten zien op de 4e Singer Featherweightdag bij Bep! Nou ja, misschien lukt het toch wel!
Op Pinterest kwam ik deze foto tegen. Vrouwelijke vrijwilligers, één met het zeer bekende koffertje... 

Zou deze Singer Featherweight nog ergens in gebruik zijn?




vrijdag 27 december 2013

Quilten met de Singer Featherweight 222, oefenen.

Het vlot niet zo met de Kerstquilt. Een beetje koudwatervrees.... Een zijkant van de quilt-in-wording is keurig geregen, top-vulling-achterkant, de blokjes netjes doorgestikt en de rest zelfs afgetekend. Maar het quilten in de groene banen volgens het hartjespatroon is moeilijker dan het doorstikken met rechte lijnen met de walking foot.

Ik wilde eerst even oefenen! Omdat ik ook eens met plakvlieseline wilde werken maakte ik deze kat in het mandje naar een patroon van een stitchery dat ik op Pinterest was tegen gekomen.

De kat is van zwart vilt en ook de roze oortjes en het neusje is van een stukje vilt dat ik maar met kinderlijm erop geplakt heb, voor ik het vaststikte.
Die plakvlieseline en ik hebben elkaar nog niet zo gevonden. Ik kreeg het papier er niet goed af nadat ik één kant had vast gestreken met de strijkbout. 
De volgorde van vastplakken luistert nauw: hengsel, kat, mandje, blaadjes, bloemetje.

De randen van het mandje heb ik met free-motion-quilting gestikt. Gewoon maar wat gekronkeld.
Daarna de mand nog met een ruitjespatroon doorgestikt.
De achtergrond met golfjes geoefend. En met een borduurvoetje gaat dat goed als ik maar niet te snel wil!
Ik gebruik een modern borduurvoetje en laat juist niet het transportmechanisme van de Singer 222 zakken. Dit bevalt mij prima!

De hartjes getekend op een ander drielaags stukje. Eerst de ene kant gestikt (rode lijn).

Daarna de andere kant van de hartjes gestikt (groene lijn).

Eigenlijk ging dat best wel goed!

Van de twee oefenlapjes een boekje gemaakt met plastic oogjes voor het borduurgaren van Randje Per Week.
Met twee extra vakjes voor andere spulletjes.


maandag 23 december 2013

Fijne Kerstdagen!

Heerlijk om vakantie te hebben! Alles iets rustiger kunnen doen. 

Wat lekkers in huis halen en een paar kadootjes voor iedereen onder de boom. 

Gezellig samen zijn!

Ik wens een ieder die dit leest hele fijne feestdagen! 


woensdag 18 december 2013

Randje Per Week.

Het is druk! Met toetsen maken, surveilleren en nakijken.
Maar de vakantie komt er aan! Vrije tijd, gezellig met z'n allen, samen zijn, iets samen doen. We plannen niet alles vol en pinnen ons niet vast, maar weten al wat activiteiten die we willen doen.

Eerst de Kerstdagen, daarna wordt mijn 'oude' schoolvriendinnetje 50! (Ooit waren we 12....), dan Oud en Nieuw.

Nieuwe voornemens? Die maak ik elke dag! ;)
Deze heb ik gisteren gemaakt: 4 januari ga ik meedoen aan RPW. Iedere zaterdag worden er twee randjes gepubliceerd die je kan borduren. Een geweldig initiatief van Annelies en Simone van Soed Idee.

Kijk hier als je er nog niet van had gehoord:

http://randjeperweek.blogspot.nl

Ik heb linnen besteld en ook al een plekje op het oog waar mijn werkje van 2 meter lengte mag komen te hangen. Want in een kast laten verstoffen is zo sneu! Een smal plekje is altijd ergens te vinden in huis.

Het is helemaal duidelijk waarom handwerksters (m/v) steeds aan iets nieuws beginnen! De spanning, de hormonen serotonine en dopamine, je wordt enthousiast, krijgt energie! Niets beter tegen een winterdip dan een nieuw project!
En nu door internet, blogspot en facebook is het ook een sociale activiteit! Mensen behoren tot het dierenrijk, ons instinct zegt ons dat we graag bij een groep horen.

Geef daar aan toe. Als je wil natuurlijk!

Winterrandjes, lenterandjes, Zomerrandjes en Herfstrandjes... Voor je het weet ben je twee meter geborduurde randjes en een jaar verder!

Nog even gewerkt aan de Snowball-quilt. De  lapjes voor de zijkanten en boven- en onderkant zijn aan elkaar en echt precies genoeg voor plan 7 ofzo... Plan 8 zou inhouden dat de groene buitenranden in breedte  gehalveerd werden.
Eén zijrand is nu zover dat ik met de naaimachine kan gaan quilten. 
De zijranden netjes weggevouwen om rafelen te voorkomen, tip van Gert!
En omdat ik bij het middenstuk ten onrechte dacht dat ik wel netjes diagonaal kon stikken, heb ik nu de lijnen met tape afgeplakt. Eens kijken of dit bevalt!

woensdag 11 december 2013

Singer Hand Operated Pinker 121379.

Eenmaal gezien op Ebay stond deze Pinker hoog op mijn verlanglijstje!
Een klein zwart apparaatje met een draaihendel.
Hij ziet er pittig en toch schattig uit, stoer! Ik hield Ebay in de gaten en had laatst geluk!
De functie is hetzelfde als van de kartelschaar: stofranden beschermen tegen rafelen. Een kartelschaar geeft echte puntjes, deze Pinker maakt een golvende rand.
De kleine Pinker zat muurvast toen ik hem kreeg, maar flink naaimachine-olie in alle gaatjes en tussen de scharnieren hielp uitstekend!
Met een klem zet je hem muurvast aan de tafel. De onderkant van de voet is bekleed met het donkergroene Singer vilt, zo wordt het tafeloppervlak beschermd tegen krassen.
Aan de zijkant zit een schuifje dat door een knopje vastgezet wordt. Het kleine pijltje is geeft aan hoe breed de stofrand is die je gaat afsnijden. Tussen de streepjes zit 1/8 inch.
Dat het pijltje er hoort te zijn en vaak kwijtgeraakt is, las ik pas op internet toen ik deze Pinker al in huis had, maar hij is gelukkig compleet!
De stof beweeg je tussen het gegolfde snijmes en het metalen wiel door. Het onderste wiel steekt door het tafeltje heen.
Ik zou er geen twee kleine kinderen tegelijk mee laten spelen, hoewel een beugeltje moet voorkomen dat je (volwassen) vingers tussen de wieltjes komen.

Ik heb een randje van de kerststof afgesneden met het schuifje van de Pinker op de smalste stand.
Er is nu 1/4 inch van de stof afgehaald. Ik zal de stof zo meewassen en in de droger doen. Ben benieuwd of het rafelen echt minder is! Omdat ik voor een volgende quilt oude kleding wil combineren met nieuwe stoffen, denk ik dat het verstandig is de nieuwe lappen vooraf te wassen.

De Pinker kwam met bijbehorende doos, maar zonder handleiding. Gelukkig zijn er mensen die oude handleidingen scannen en beschikbaar stellen. Hoewel dit voor dit apparaatje niet echt nodig is.

De Pinker heeft ook een andere uitvoering die op de plaats van het voetje aan de naaimachine wordt gezet en door te 'naaien' (met de hand-, trap- of electrische naaimachine) beweegt dan de Pinker.

En er is een recht mes te krijgen en ook een mesje met kleinere golfjes. Maar die zijn schaars en daardoor behoorlijk prijzig. 

Ik ga het ook eens met vilt doen, een mooi randje vilt langs een stitchery of mini-quiltje. Ook dun leer kan je zo afwerken.
Singer heeft toch wel heel veel leuke toevoegingen gemaakt!



maandag 9 december 2013

Singer Starlet 354

Via een collega kreeg ik een Singer Starlet naaimachine, die het niet meer goed deed. Ik bood aan te kijken of ik de machine kon repareren, maar dat hoefde niet: een nieuwe naaimachine had de plaats van de Starlet al ingenomen!
Ik was nieuwsgierig en probeerde op school tijdens een tussenuur de koffer te openen, maar dat lukte niet. En de handleiding zat in de koffer, daar kon ik dus niet bij om op te zoeken hoe de koffer open moest.

Het is trouwens best een zware machine, merkte ik op weg naar de parkeerplaats!

Thuis eerst rustig gekeken en daar zag ik iets....

een verzonken knopje! 

Als je dat indrukt klapt de bovenkant van de koffer om en kan je de rest van de bescherming wegschuiven.

De koffer bestaat uit een halve schaal en de onderkant is weer te openen. 


Daar vind je het voetpedaal en de handleiding.

Ook is er een kaartje dat ooit aan het handvat heeft gezeten...
met op de achterkant de aanwijzing hoe de koffer open moet! Heel grappig! ;( Maar inderdaad, als je het weet is het simpel (zoals alles...).
Ik heb de machine niet getest voor het schoonmaken. Er was genoeg vilt van stofjes verzameld in de loop der jaren onder de steekplaat bij het spoelhuis dat haperen en steken overslaan niet zo vreemd was.
Mijn Beautycase is vol schroevendraaiers en andere benodigdheden. Klaar voor de klus!
De steekplaat is zonder schroevendraaier te verwijderen. De pluizen schuimden mij bijna tegemoet!
Het spoelhuis kan eruit en met wattenstokjes en de kwast heb ik gehengeld naar stof.
Ook de randen van de spoelhuishouder gereinigd.
Eerst de onderkant en daarna de bovenrand.
Volgens de handleiding wat druppeltjes olie op de juiste plaats. De faceplaat kan wel los en alle stangen voor de naald en de voet zagen er schoon uit, zonder oude olie sporen... Waarschijnlijk nooit een druppel gezien! 
De rest van het binnenwerk wordt niet genoemd in de handleiding en het klinkt allemaal goed, dus dat laat ik zo.

Een spoeltje gemaakt, de motor maakt een prettig geluid. De spoeltjes zijn doorzichtig en worden plat in het spoelhuis gelegd.
Een andere kleur ingeregen als bovendraad. Dat gaat anders dan bij de oude Singer naaimachines, dus ik zat als een beginner in het boekje te turen en het tekeningetje te vergelijken met de bovendraadspanningsregelaar.
De onderdraad kwam meteen omhoog. 
Snel een proeflapje gepakt en gestikt, gezigzagd, geblindzoomd of hoe die steken ook heten in de voltooide tijd. Het ging prima, uitstekend zelfs!
Het lijkt of deze Singer naaimachine nog een tijdje dienst kan doen! 

Dochter gaat een creatief vriendinnetje polsen of ze al een naaimachine heeft....