zaterdag 23 september 2017

Borduurworkshop, Free Motion Quilten en beetje blackside.


Precies een week geleden gaf ik een borduurworkshop met de Featherweight in Den Bosch, bij Bossche Quilts en Meer. Een eindje rijden hier vandaan, maar ook weer een leuk uitstapje, dus mijn echtgenoot reed de auto en ik werd met alle spullen keurig bij Wietske voor de deur af gezet.

Na de koffie en de babbel begonnen we met het onderhoud. Niet de hele grote onderhoudsworkshop, maar de kleine onderhoudsbeurt, zoals je die na 8 uur naaien zou moeten doen. 8 uur motordraaien kan ik beter zeggen, want je naait bijna altijd met tussenpozen.

Wel was er aandacht voor de onder- en bovendraadspanning. Want met borduren moet je daar soms iets anders instellen dan voor gewoon naaien. Dat hangt van heel veel factoren af, je garen, de ondergrond, je machine. Het is vaak een kwestie van uitproberen.




Maar deze deelnemers waren snel van begrip en zo konden we beginnen met de pakketjes stof, die door Herman van Wietske, mijnheer Bossche Quilt zullen we maar zeggen, met zorg bij elkaar waren gezocht en gesneden. Voor mij ook spannend, want het schrijven van een patroon is best moeilijk en nu kon ik zien of alles er duidelijk in stond.



En ik leerde weer van de opmerkingen die gemaakt werden, want we werkten met Vliesofix en dat plakt snel aan de strijkplank. Dus voortaan ook een beetje bakpapier mee om eronder te leggen.






Al snel waren de cupcakes op de stof gestreken en konden de lijnen geborduurd worden.

En Wietske zat te glimmen, want ze ging heel erg goed op de machine die ze nu eindelijk leert kennen!



Intussen zat mijn echtgenoot zich op een terras te verpozen. Het was dan ook heel goed weer!



Wietske gaat ook beginnen met een Singer Featherweight Bee, het idee is een maandelijkse bee te houden, net als bij De Quiltmuis. Dus houdt de site van Bossche Quilts in de gaten en geef je gelijk op als je daar bij wilt zijn. Ik kom nog wel een keer voor een workshop, dat komt dan in de agenda van Het Singer Winkeltje te staan. Ook de volgende borduurworkshops in Zalk (7 oktober) en in Overloon (27 oktober) staan in de agenda. (Klik hier voor de agenda van de workshops van Het Singer Winkeltje.)

Vandaag werkte ik verder aan mijn Cupcake-quiltje, want het was nog niet helemaal af. Een beetje tijdgebrek heb ik soms wel.. Maar het was nu lekker weer, de zon scheen naar binnen en ik wilde nog twee machientjes testen.

De eerste was van 1945. Net na de oorlog. Dat wist ik wel, maar dat er nog iets bijzonders aan was had ik niet gezien bij het schoonmaken en verzorgen. Misschien zag ik het nu door het zonnetje.




In de oorlog zijn een hele periode geen Featherweights gemaakt. Maar daarna was het metaal niet in dezelfde legering verkrijgbaar als wij gewend zijn bij de naaimachientjes. Het was in plaats van glimmend chroom nu zwart.

Hieronder zie je de plaat van de steeklengteregelaar. Die is normaal van glimmend metaal of bij latere  modellen van alluminium met zwarte verf.
Deze is van dus van zwart metaal.



Daarna zag ik de hendel waarmee de voet omhoog gaat. Ook van zwart metaal.



En het veertje van het spoelhuis, waarmee de draadspanning geregeld kan worden is ook van zwart metaal. Dat kende ik wel en zelf heb ik een collectie zwarte Singer voetjes, omdat ik dat leuk bij mijn Singer 222 vond staan, maar ik had nog nooit naaimachine onderdelen gezien die BLACKSIDE waren, zoals dit metaal heet. Erg leuk en bijzonder dus!


Als laatste bijzonderheid heeft deze machine niet een zwart voetpedaal, maar een gevlamd lichtbruin.
Zo jammer dat er geen informatie is over de herkomst van deze machine. Maar ja, het is een fijne, stille en soepele Featherweight, en daar gaat iemand veel plezier van hebben!




Deze Featherweight is al verkocht, mocht je ineens geinteresseerd zijn.... ;)




Om het kleedje af te maken wilde ik om de cupcakes gaan quilten.





Daarvoor gebruikte ik eerst de vintage stopvoet, een schattig klein voetje dat met recht een gewild voetje is.




De onderdraad moet ook naar boven gehaald worden en bij dit voetje moet je dan uitkomen met de bovendraad door het kleine gaatje van het voetje. Even puzzelen...



Natuurlijk lukt dat wel, maar dan begrijp je dat een moderne quiltvoet een groot en open oog heeft.





De eerste steekjes doe je op bijna dezelfde plaats, zo hecht je aan.




En natuurlijk begin je waar je onderdraad boven is gekomen.




Omdat duidelijk is dat dit voetje het goed doet bij borduren en het echte oorspronkelijke doel, namelijk het stoppen van gaten, maar bij quilten de hobbels niet goed kan nemen, pakte ik een springveervoet en dekte de transporteur af met het Postzegel-plaatje. Ik heb ze nu weer op voorraad, maar dat zijn dan wel de replica's (€15).

De vintage plaatjes hebben Simanco en een nummer op de onderkant staan. De replica's zijn net zo goed!



Het plaatje heeft aan een kant twee tandjes, dat is de achterkant. Aan de voorkant zit een tandje en een uitsparing om het plaatje weer omhoog te wippen na gebruik.



Test altijd even of de naald nu goed door het gaatje gaat!



En met de moderne springveer Free Motion Quiltvoet, spelen met een andere naald, andere draadspanning en een tijdje werk....



...is dit het resultaat. Nu nog even een randje om het quiltje en dan is ie klaar!
Dus verschillende machientjes getest en een leuk quiltje bijna af. Dat is toch wel een productief dagje!



Voor de nieuwste update van machientjes, waaronder een Singer 221 en een Singer 222:   KLIK HIER!

vrijdag 15 september 2017

Alkmaar, de tentoonstelling.

(Mocht jouw quilt hier op de foto staan en je wilt dat niet, mail me dan even!)

























Ik ging op woensdag naar Alkmaar, even genieten van alle quilts. De kerk is erg mooi en met de perfect opgehangen quilts ziet de ruimte er heel warm en gezellig uit. Er waren ook winkels, er is een koffiehoek en het sanitair was nieuw en modern. Een geweldige accomodatie en heel veel werk van het Quiltersgilde om er zo'n mooie tentoonstelling van te maken. En natuurlijk ook door de quilters en quiltsters die hun quilt beschikbaar stelden en zo een geweldig hoog niveau lieten zien.


Dit is een selectie van mijn foto's. Die foto's zijn mijn geheugen. Want bij iedere quilt keek ik of het mijn smaak was, of ik die zou willen maken, of ik die op mijn bed zou willen hebben. Of het makkelijk zou zijn om te maken of niet. Je zag projecten die jaren geduurd hebben en ook hele subtiele die misschien wil snel in elkaar zitten, maar veel denkwerk kosten.
En behalve naar de kleuren en motieven, keek ik naar het doorquilten. Want dat voegt zoveel toe aan de quilt!

Ik heb geen namen bij de foto's, maar kijk even met me mee als je wilt.



Zo kleurrijk en toch in balans.






Verrassend 3D door de veertjes.



Hieronder de Dear Jane in het blauw. De quilt voor na mijn pensioen...






Detail en detail van detail. De zaaddozen van klaprozen... Zo knap met een borduur weergegeven.








De vrolijke bloemen verlichten de zwarte stof.






Applicaties op zwarte achtergrond. Het sliertje waarmee de druif houvast gaat zoeken...






De Gossip staat ook op het Lijstje van Ooit.




De Stijl. Onder een groepsproject.




De kroonluchters en de ramen, dat geeft een bijzondere sfeer aan de tentoonstelling.




Het relief van het quiltwerk maakt de quilt nog expressiever.



Detail van een quilt met heel veel stukjes in een blockje.




Door het quiltwerk zie je een 3D effect bij de quilt hieronder.



Onderstaande quilt is zo subtiel. Van een afstand zie je een blokkenmotief. Van dichtbij lijkt het simpel, maar van veraf zie je hoe er gespeeld is met lichte en donkere stoffen.




Een heerlijke kinderquilt!




Mooie stoffen en een patroon dat een verrassend effect heeft.



Een bemoedigende quilt. Veel kleine stukjes, maar de middenstukken geven wat adempauze.



Onderstaande Amish quilt is zo bijzonder door de zoekplaatjes. Lijkt me leuk om aan te werken. Voor Ooit...







De lieve mandjes quilt. Wil ik ook! Zien jullie dat lieveheersbeestje?








De Moda Mandjes Quilt. Daar ben ik ook mee bezig..... Ik kan precies aanwijzen welke blokken af zijn. En welke niet... ;)

Zo leuk om deze in andere kleuren te zien. En echt een leuke quilt om te maken!








Deze huisjes zijn inspiratie voor hele verhalen! De luikjes stonden open en ik kreeg zin om eraan te zitten, maar niet gedaan natuurlijk! Voor kleinkinderen extra goed vastzetten...




Hieronder een quilt met heel mooi kleurenspel. Sommige mensen kunnen dat zo goed!







En nog eentje om met je neus bovenop te gaan staan. Hoe hebben ze dit gedaan? Lijkt een soort Catherdral Windows techniek. Randjes omvouwen.







Dan een gezellig quilt met geruite stoffen. Lijkt eerst makkelijk, maar dan zie je het gebruik van de kleuren en motieven. Ik houd erg van ruitjes..







Een Kerstquilt van een echtpaar. Hij borduurt en zij naait. De borduurtjes zijn zo klein en zo mooi!
Hiervan kom je in de sfeer voor december!







Gezellige kopjes en theepotjes. Met als extra de spullen bovenop de kast. Stofjes zijn helemaal mijn keuze!


En een quilt voor op een bed, met liefde gemaakt voor de gelukkige ontvangster.




Hele andere kleuren, de combinatie van motief en stofgebruik is bijzonder. Helaas geen detail foto.





Eerst dacht ik dat dit een makkelijke quilt zou zijn, maar dan zoom je in en zie je heel veel passende stukken en het quiltwerk.




Deze kleurencombinatie, het kerstrood en groen, met het lichte grijsblauw!






















Weer een quilt van een bekende! Deze zocht ik al, want ik wist dat deze er zou hangen. De kleuren spatten eraf! De diepte erin maakt het zo speciaal.


En dan het contrast met een quilt met allerlei beige-wittinten. Zo rustig en toch veel te zien door de motieven en het subtiele kleurgebruik. De quilts op de ruwe muren van de kerk hangen daar toch wel erg goed!




Hieronder weer een quilt die per blokje te maken is.




En dan een heel ander genre! Een hexagonnen tetris. Je ziet de beweging bijna!



De bijna ronde blokken van de quilt hieronder zijn ook bijna in beweging!




En ook bij de winkeltjes was van alles te zien. Zoals de HeksenQuilt van Joke. Die moest ik natuurlijk op de foto zetten! Een combinatie van kleurwerk, borduren en patchwork. Echt een nieuwe vorm van quilten!






Ik zat helemaal vol na al deze quilts en meer, want ik heb niet alles kunnen fotograferen of hier laten zien. Het was tijd om met manlief (die niet mee naar binnen was) een hapje te eten. Het voormalige gebouw van V&D heeft nu een andere winkel en een leuke lunchroom.



Met koffie en tosti's zaten we zo lekker uit te blazen.



En het plafond van de lunchroom was helemaal in patchwork-stijl! En ook al mijn smaak! Inspiratie genoeg deze dag!