zaterdag 6 januari 2018

Deel 4 van De quilt van Suze en Sophie. De Flying Geese.

Voor de kerst hadden we het patroon van de kalkoen (Turkey Tracks) en nu gaan we verder met de ganzen, The Flying Geese.


(Bij Vliegende Ganzen moet ik altijd denken aan Wilde Ganzen, de goede-doelen-geld-inzamelactie. Ik zag dat vroeger wel eens op TV als ik eigenlijk te laat naar bed ging en wist niet eens of het nog bestond. Ik heb het nu even opgezocht.



Het bestaat nog steeds, nu (ook?) op internet en de website ziet er goed uit. We dwalen af...)

In quilts komen vaak Flying Geese voor. De blokken kunnen in rijen geplaatst worden, maar ook als losse delen om een vierkant en dan heb je zomaar een ster. Er zijn veel manieren om deze Gansjes te maken. Mijn keuze is nu om het zo te doen als hier beschreven staat.

In "De quilt van Suze en Sophie" zitten veel blokken met het Ganzen patroon, iedere punt heeft er 2, dus 8 in totaal.



Het is dus weer even doorzetten. Maar waarschijnlijk ben je nog niet helemaal klaar met de Turkey Tracks, dus kan je het afwisselen. Soms weer even appliceren en dan weer achter de naaimachine. We nemen weer een paar weken de tijd voor The Flying Geese, niet gaan stressen dus!

Lees eerst de hele beschrijving en probeer je een beeld te vormen hoe ik het doe. Wil je het anders, weet je een beter methode? Prima! Het is jouw quilt, jouw project.

Maar misschien lijkt dit je toch wel iets, ik ben er wel tevreden over.

OK, daar gaan we!

The Flying Geese.
Dit block komt 8x voor in de quilt van Suze en Sophie. Dat betekent dat er 8x4 strips met Ganzen gemaakt moeten worden. Geen paniek! Het kan op een leuke en makkelijke manier.

1. Print het patroon en controleer de maten.
2. Neem het deel met de ganzen 8x over op Freezer Paper. Mag ook meerdere keren, maar veelvouden van 4 is prettig werken.



In "De quilt van S&S" zijn voor de Ganzen steeds dezelfde 4 kleuren gebruikt, maar de volgorde van de kleuren verschilt per strip Ganzen in een blok. Dat geeft wel iets spontaans aan de blokken, dus heb ik dat ook zo gedaan. Maar doe jij het zoals jij mooi vindt!

Het middenblok is donker en de grote driehoeken middelmatig donker, de achtergrond van de strip met de ganzen is licht van kleur. Die achtergrond noemen we de Lucht.

Bestudeer heel goed de positie van het blok in de quilt, want de kleuren van de omranding van de Turkey Tracks en de buitenste lichte randen van de Log Cabin komen tegen de Flying Geese blokken aan. Houd daar goed rekening mee bij de kleurkeuze!

3. Snijd de stoffen voor de Gansjes en de kleine driehoekjes voor de Lucht met een ruime 1/4 inch naad. Bedenk zelf of je eerst vierkanten kunt snijden en die diagonaal of grotere vierkanten en 2x diagonaal door gaat snijden.

Ik heb een lapje van 4 1/2 inch 2x diagonaal gesneden en zo vier Gansjes tegelijk gemaakt.

De stof van mijn roze Gansjes heeft een streepje en ik wilde dat dat streepje overal naar de punt van het Gansjes wees, dus die heb ik als driehoeken uit een strip van 2,25 inch gesneden.


Ik heb de Lucht met strips gedaan en die steeds gesneden met afwisselend een diagonale en een rechte lijn. Op die manier kregen de driehoekjes van de Lucht een recht-van-draad zijde.
De strip was 2 3/8 inch, maar 2,5 inch kan natuurlijk ook.

Als je een voorraadje Gansjes en Lucht gesneden hebt, ga je bij de naaimachine zitten met een strijkmatje en een strijkijzer. Helemaal ideaal als je niet heen en weer hoeft te lopen, hoewel dat ook wel goed is tegen vastzittende spieren.


4. Strijk het onderste Gansje vast op de Freezer Paper (FP) met de goede kant van van de stof boven.



5. Vouw de FP net voor de getekende lijn om.


6. Knip de stof van de Gans nu bij, tot iets minder dan 1/4 van de rand van het omgevouwen papier.










7. Leg een driekhoekje voor de Lucht onder het stripje, het bedekt dan het omgevouwen vlakje dat bovenop ligt. Leg de rand van de stof iets voorbij de rand van de Gans. Dan schijnt de stof van de Gans later niet door de stof van de Lucht. (Leer van mijn fouten...)

8. Nu stik je zo dicht mogelijk langs het omgevouwen papier. Voordeel van erlangs stikken is dat je straks geen papier hoeft weg te peuteren... Bovendien kan je het FP patroon weer opnieuw gebruiken.




9. Je knipt eventueel de stof bij, vouwt het FP goed en strijkt de Lucht vast op het FP.





















Het strijken moet met een hete bout en vanaf de kant van het papier gaat het plakken beter dan vanaf de stofkant. Kijk wat bij jou werkt.




10. Nu vouw je de andere kant van het FP om en stik je zo de andere Lucht vast.




11. Daarna vouw je het FP in zijn geheel om voor de volgende Gans. Je knipt het teveel aan stof boven de vouw weg.
















12. Leg de tweede Gans onder je werk met de goede kant boven. De goede kanten van de eerste en tweede Gans zitten tegen elkaar. Houd het goed vast en leg het onder de voet van de naaimachine en stik langs de vouw van het FP.
Nu moet je net op of net een draadje boven de kruising van de stiklijnen van de Lucht-delen stikken.



13. Vouw je werk open en controleer het puntje van het eerste Gansje. Heb je boven het puntje gestikt en zie je nu Lucht boven het puntje, dan kan je nog een stiksel maken, iets onder het eerste stiksel.
Heb je een beetje van het puntje van de eerste Gans weggestikt, dan kan je met een tornmesje het stiksel verwijderen en weer opnieuw stikken. Of het zo laten en de volgende beter proberen te doen. Bij mij gingen de puntjes ook niet allemaal even goed, ondanks het streven om ze perfect te hebben. (Ik laat hierboven mijn mooiste puntjes zien natuurlijk!)

14. Je kan in serie werken als je 8 FP Ganzenrijtjes hebt. Steeds achter elkaar stikken, strijken, vouwen, stikken.

In totaal 32 rijtjes is veel, maar houd het ZEN... Denk niet aan de 32 rijtjes, denk niet aan de hele quilt. Maar aan dat ene Gansje waar je nu mee bezig bent.. Daar doe je je best voor!


De stof die uitsteekt bij de Ganzenrijtjes, snijd je met een 1/4 inch naad vanaf het FP weg.



15. Als je vier rijtjes Ganzen af hebt voor een block, strijk je het FP voor het middenblok op de uitgekozen stof aan de onderzijde van de stof, de 4 grote driehoeken en de 4 kleine driehoeken strijk je ook op jouw stofkeuze aan de onderkant van de stof. Let op de positie van de delen als je stof een streepje of ander richtinggevoelig motief heeft.

16. Knip of snijd de patroondelen met 1/4 inch naad uit.

17. Speld twee strippen Gansjes aan het middenblok en stik vast. Je hebt de randen van het FP om te spelden en te stikken.

18. Stik aan iedere nog losse strip met Ganzen nu 2 grote driehoeken.

19. Stik de delen nu aan elkaar en stik de kleine driehoekjes op de hoekpunten. Je block meet nu 12,5 inch. Ga zo door tot je 8 van deze blokken hebt.


Dit had ik allemaal woensdag gedaan en getypt. En gelijk een machientje getest.



Op donderdag gingen we naar Dokkum. Gezellig een dagje weg met vriendinnen! Een hele constructie van brengen en afhalen, zodat we uiteindelijk in één auto zaten, hup, over de Afsluitdijk en langs Friese dorpjes met namen die buitenlands aandoen.



Joke, Carla en Saskia in Dokkum.


Dokkum is zo leuk! We bezochten de Sits tentoonstelling in het museum daar.

















En dronken heerlijke koffie in een heel leuk restaurantje met een opkamer en gezellig hoekje.


Echt zo'n pandje waar je zou willen wonen.


We gingen er ook lunchen en sleepten toen een Featherweight mee, want er kwam een liefhebster van de Featherweight naar De Quiltkoffer in Dokkum om een machine over te nemen. Dat kwam toevallig zo goed uit, want ik kan natuurlijk niet steeds het hele land doorrijden om machines af te leveren.


Bij Jellie Veldtman van De Quiltkoffer werden we hartelijk ontvangen met koffie en Oranjekoek. Dat was ook weer heerlijk! Voorlopig maar niet op de weegschaal....

Bij Jellie hing een quilt met Gansjes en die waren zo mooi dat ik natuurlijk vroeg hoe zij dat gedaan had. En haar techniek was met inlegluiers. Je tekent het patroon op de vliesdunne inlegluier en stikt door dat laagje heen. Deze inlegluiers kan je laten zitten. Je hoeft het niet weg te trekken zoals bij theezakjespapier. Het materiaal is hele dunne viscose en voelt heel aangenaam aan je handen en is zo dun dat je er niets van merkt in de quilt.
Ik kocht gelijk een hele doos met 100 luiertjes en er gaan 6 stripjes Gansjes uit een vel. Je hoeft 'maar' 32 strippen Ganzen te maken, dus het is geen dure techniek.



Ik plak het eerste Gansje met een streepje van de lijmstift vast.


De luierinleg is doorzichtig, dus je kan goed zien waar het volgende deel gelegd moet worden. Dan stik je over de lijn en iets voor de lijn en iets erna, dan zitten ook de naden vast.



Gisteravond weer een andere machine getest. Mijn quilt wordt gemaakt met veel machientjes!












En met de luierinleg-Gansjes en de Freezer-Paper-Gansjes goed in serie kunnen werken. Het schiet dus al aardig op met deze blokken!

Nu is het aan jou welke techniek je gaat toepassen, want er zijn nog meer methoden om Gansjes te maken.

Hier volgt het patroon. Download, print het uit en controleer de maten!


Patroon Gansjes


maandag 1 januari 2018

Tips voor De quilt van Suze en Sophie (deel 3 B...).

Ik vergeet bijna om de tips die ik heb laten zien op Facebook ook in een blogje te zetten. Op Facebook hebben we nu 211 leden bij de groep, maar niet iedereen is nog bezig en waarschijnlijk zal ook niet iedereen de quilt gaan maken. Ik hoop natuurlijk van wel, maar er is zoveel dat leuk is om te naaien. Je moet een keuze maken, want er zitten maar 24 uur in een dag!

Hier dus tips. Misschien heb je er iets aan.

TIP 1:

Het middenblok van de Turkey Track maak ik als volgt:



Neem het patroon over op Freezer Paper.
Ik strijk het Freezer Paper op de goede kant van de stof en knip het met een naadje uit.


De hoekpuntjes knip ik recht af.


Daarna sla ik ze om naar de achterkant en plak ik de hoekpuntjes vast.



Dan geef ik een hele rand een streepje lijm




en begin in het midden met omvouwen en vastdrukken.



Zo werk ik naar de punten toe.



Als alle randen omgeslagen zijn en vast zitten, kan het patroondeel op zijn plaats geplakt worden en het Freezer Paper weer opnieuw gebruikt worden.





TIP 2:

Ik had bij het appliceren van de Turkey Tracks al snel een probleem met vingerhoeden. Ik heb er een aantal, maar door artrose zijn mijn vingers wat dik en een vingerhoed zit niet lekker.

En zonder gaat dus echt niet... Er zat al snel een gaatje in mijn vinger!


Dus maar weer de verbandtape gepakt. Die truck had ik ook al bij het quilten een keer toegepast. Zo voel je nog wel iets, maar je prikt niet in je vinger. Genoeg lagen op de cruciale plek doen en nog een strip helemaal rondom om alles vast te zetten (niet op de foto).



TIP 3:

De blaadjes van de Turkey Tracks... het zijn er beste wel veel, 16x8! Maar door ze handig te tekenen op H250 zijn ze snel uit te knippen. Net golven van de zee.


En daarna hoef je alleen een klein verbindingsstukje los te knippen.



Ik was zo klaar!




TIP 4:

Je kan de patroondelen op de achtergrondstof plakken als je de achtergrondstof op de lichtbak hebt liggen. Maar steeds die plaat pakken is niet handig en zeker niet als je iets wilt voorbereiden voor op reis.



Nu kan je het hele patroon overtrekken op de stof, maar als je op de juiste plaatsen een puntje zet, kan je ook de deeltjes goed neerleggen.



Zonder de lichtbak erbij dus. En het spaart je wegstrijkbare pen.


De buitenste puntjes van het blok heb ik met niet wegstrijkbare Micron stift gedaan, net buiten het blok zelf. Daaromheen moet ik nog een naad snijden van 1/4 inch, maar dat doe ik als het allemaal klaar is.

TIP 5:

De papieren patroondelen plak ik op de lichtplaat vast met Scotch Magic. Daar vouw ik nu een klein stukje van om. Op die manier heb je houvast om het tape weer te verwijderen. Ik plak de tapjes aan de zijkant als ik de plaat opruim, want je kan ze makkelijk nog een keer gebruiken en nog een keer...

Als je de hoeken van een geprint patroondeel voor het vastplakken eerste verstevigd met een stukje gewoon plakband, blijven ze nog langer netjes.




TIP 6:

Mijn rol Freezer Paper rolde soms spontaan een stukje af. Nu doe ik er een strikje omheen voor het in de doos terug gaat. Zo blijft het een strakke rol. En lijkt het net of ik heel geordend ben... ;)


Dit was het weer voor vandaag! Zaterdag komt het volgende deel van het patroon. Ik ben er al druk mee bezig en het wordt erg leuk!