zaterdag 23 juni 2012

V=IxR . En het binnenste van het voetpedaal..

Een stukje theorie..

Het voetpedaal van een naaimachine regelt de snelheid van de motor. Door het pedaal in te drukken geef je "gas".
Met het pedaal regel je de weerstand die de stroom ondervindt.

De wet van Ohm zegt: V= I x R.

V is in Nederland 230 Volt,
R is de weerstand die je met het pedaal kan regelen van maximaal naar minimaal.
En I is de stroom die dan naar de motor gaat.

Omdat V een constant getal is (230) is de stroom klein bij een hoge weerstand (zelfs 0 bij maximale weerstand). En de stroom is maximaal bij een kleine weerstand.
 
De weerstand wordt steeds kleiner als het pedaal meer wordt ingedrukt, de stroom naar de motor wordt dan groter en de motor gaat sneller draaien.
Het pedaal niet ingedrukt.

Het pedaal volledig ingedrukt.








Bij veel Singer naaimachines en zeker de Singer Featherweight heeft het pedaal een vaste knop en een verstelbare knop.
De handigste manier om de verstelbare knop met je voet te bedienen, is het pedaal met de knoppen naar je toe onder de bal van je voet te leggen en door je voet naar links te kantelen de verstelbare knop in te drukken. Het elektriciteitssnoer wijst dus van je af.

Hoewel het altijd verstandig is om de stekker uit het stopcontact te halen als je bij de naaimachine vandaan gaat, is er bij oude naaimachines een extra reden. Het kan gebeuren dat de naaimachine uit haarzelf gaat werken. Dus zonder dat je op het voetpedaal drukt!!

Ik heb dit bij de Singer 306 gehad. Net met de nieuwe aanwinst thuisgekomen, snel de machine uit de koffer gehaald,  stekker in het stopcontact en daar begon de naaimachine!!! Op volle snelheid ging de naald heen en weer, ik deed niet eens iets!

Het leek wel een horrorfilm. En zeker als je nog naaiwerk eronder hebt liggen of het voetje van de naaimachine over het transportvoetje krast!

Maar goed, de oplossing was nabij! Je hoeft alleen iets te verwijderen uit het voetpedaal. Het onderdeel dat de problemen geeft heet een condensator. Het lijkt op een batterijtje, een kruising tussen AA- en AAA-formaat. Soms zijn er zelfs twee aanwezig!
Als de condensator oud is, kan het de regulerende werking van het voetpedaal teniet doen, en de motor op volle kracht laten draaien.

Het doel van de condensator heeft te maken met storingen door elektrische apparaten onderling.
Bij ons thuis gaf vroeger de TV een sneeuwbeeld als de buren koffiebonen maalden.
De condensator in apparaten moest deze storingen voorkomen.

Omdat naaimachines deze storingen niet meer geven, kan de condensator gemist worden. Dus wacht niet tot het probleem van de uit-zichzelf-naaiende-naaimachine zich voordoet, maar controleer of de condensator al verwijderd is; laat het controleren; laat het verwijderen of doe  het zelf!
                                                                                   
 Nodig: Gezond verstand (haal de stekker uit het stopcontact!!) en een schroevendraaier.


Keer het pedaal om en verwijder de schroeven en rubberen anti-slip dopjes. Leg de schroefjes en dopjes in een bakje, raak ze niet kwijt!


Druk op de knop en maak zo de onderkant van de bovenkant van het pedaal los. De condensator zie je als een batterijtje verbonden met de schroeven. Ik heb ook een situatie gezien met twee condensatoren links en rechts.
Draai één schroef los waarmee de bedrading en de condensator vast zitten. Haal de condensator los en schroef de bedrading meteen weer vast. Herhaal dit aan de andere kant.






De condensator mag nu richting afvalbak.
Kijk nu zelf even hoe de werking van het voetpedaal is.
Doe eventueel een druppeltje naaimachine olie op de bewegende delen (niet bij de elektriciteitsdraden).

Schroef de delen van het voetpedaal met de rubberen dopjes weer op zijn plaats.

Viel mee, toch?