Maar nu ik al aardig op leeftijd ben gekomen, pas ik steeds beter allerlei foefjes toe om geen sleutels kwijt te zijn (sleutelrek concequent gebruiken) en heb een app in mijn telefoon om lijstjes te maken.
Een briefje met daarop de boodschappen en een ander briefje met iets wat ik niet mag vergeten- dat deed mij zo aan mijn moeder denken, dus daar begon ik niet aan! Maar ja, ze had eigenlijk wel gelijk, dus ik doe het op de moderne manier.
Mijn moeder was boekhoudster van beroep en hield privé ook alles bij! En dan bedoel ik echt alles! Dat ontdekten we toen de woning van haar en mijn stiefvader moest worden leeggeruimd.
Zouden jullie als je terminaal ziek was nog een schema maken voor een heel komend jaar om de meterstanden van gas en licht iedere eerste dag van de maand in te vullen? Dat deed mijn stiefvader wel! En zouden jullie een half jaar nadat je weduwe was geworden en plotsklaps te horen kreeg dat je zelf ook niet lang meer te leven had gewoon doorgaan met invullen van die meterstanden, tot de laatste maand? Dat deed mijn moeder!
Ik zou dat niet doen. Denk ik. Misschien ook wel. Nee, denk het niet!
Maar op andere punten voel ik me wel zekerder als ik bij houd wat ik moet doen of gedaan heb. Zoals bij de Farmer's Wife Quilt.
Ik heb de templates die bij het boek horen, keurig op A4. Maar het is onzin om een papieren malletje te gebruiken om een vierkantje stof te knippen van 2,5 inch. Dus snijd ik dat met een rolmes en liniaal.
Ik reken eerst per block uit welke maat ieder vlakje heeft en hoe ik het zo makkelijk mogelijk kan snijden en/of naaien. Als je bijvoorbeeld allemaal kleine blokjes aan elkaar moet maken kan je ook eerst twee gekleurde stroken aan elkaar zetten en daar twee aan twee de blokjes vanaf snijden.
Zo heb ik mij nu verdiept in HST (Half Square Triangles) en QST (Quarter Square Triangles). Die zijn veel makkelijker te maken als je uitgaat van vierkante lapjes, dan door kleine driehoekjes aan elkaar te stikken. En als je de stof iets ruimer neemt, snijd je vlak voor het vastmaken van de vierkantjes die uit 2 of 4 delen bestaan de stof pas echt op maat. Dan zijn ze helemaal goed!
Ik schrijf nu in het boek erbij hoe ik de deeltjes ga snijden. Dat kan ik rustig op een momentje doen zonder dat ik de hele snij- en naaiset tevoorschijn hoef te halen.
Als ik tijd heb zoek ik de stofjes uit en snij ze op maat. Met een papiertje met het blocknummer erop gaan die deeltjes in een zakje. Bij de titel van het block teken ik dan een schaartje, zodat ik weet dat ik die geknipt heb.
En als ik dan weer achter de naaimachine kan, ligt alles al keurig klaar en kan ik zo doorwerken. Als het block klaar is schrijf ik de datum in het boek erbij.
Dat is nog eens boekhouden, hè!
Ik heb trouwens een aanpassing gedaan aan mijn 1/4 inch voetje. Ik merkte dat mijn totale block toch steeds kleiner werd dan de onafgewerkte maat van 6,5 inch. De naadbreedte die het voetje voor mij regelde was 1/4 inch, maar door het openvouwen van de stof mis je toch steeds een paar draadjes en een aantal keren een mm verlies is toch met veel kleine stukjes in een block uiteindelijk een cm of meer.
Nu heb ik met een tang aan de bovenkant van het voetje het metaal wat naar elkaar toegeknepen. Je ziet op de foto dat links een spleetje zit tussen het voetje en de geleider en op de rechter foto is dat niet meer. Het voetje werkt nog prima, en de naadbreedte is net wat kleiner geworden dan 1/4 inch.
Aangezien ik nu de makkelijkste blokken doe, moeten de blokken met heel veel kleine stukjes nog komen en dat moet wel zo mooi mogelijk worden!
De foto aan het begin van dit blogje is een collage van de blokken die af zijn. Ik maak steeds een foto en snijd de foto in het vierkant zoals het block straks in de quilt komt. Met een app kan ik dan een collage maken en schuiven met de blokken.
Het block met het huis/schooltje heb ik er zelf bij verzonnen, omdat wij allebei in het onderwijs zitten. Alleen zag ik toen het af was dat de echte Schoolhouse blokken 2 kleine raampjes hebben in plaats van één groot raam. Dus misschien flans ik er nog een raamstijl tussen. Of niet....