maandag 9 juli 2012

Singer Binder Foot 121464 of 36594

Bij bias-band moet ik altijd aan slabbetjes denken. En met 4 kinderen zijn er door mij heel wat slabbetjes om kleine nekjes geknoopt!

Bias-band kan een leuk kleurrijk accent geven aan kinderkleding en is goed te gebruiken om rafelranden af te werken.
Het band wordt voorgevouwen verkocht, maar is ook van je eigen stofje te vouwen. Daar zijn apparaatjes voor, hoewel je het zelf kan vouwen met behulp van een strijkplank, strijkbout en speld.

De Singer Binder Foot verwerkt breed en smal band, er zijn twee openingen. Er bestaat een multi-slotted-foot voor meerdere breedtes.Het band in de Binder krijgen is een gedoe. Gebruik een kleine schroevendraaier, pincet of het ding wat ik in een doosje vond, geen idee wat de naam is!! Maar het blad is flexibel en de tandjes zijn ideaal om de stof door te duwen. Hier een klein filmpje.

De Bias Binder neemt de plaats in van het gewone voetje. Controleer door aan het vliegwiel te draaien of het voetje goed zit en de naald precies door het gaatje gaat, voor je begint met gas geven. Anders breekt de naald.

Schuif de stof die je wilt afwerken tussen het bias-band, tussen de delen van de Binder Foot (die van de zijkant een beetje lijken op een open- gesneden broodje).
Stik rustig en houd de stof goed naar rechts, druk die in het biasband. Bij bochten langzaam naaien en de stof draaien, geef het bias-band de ruimte voor de buitenbocht.
Hoe ging het de eerste keer...?
 
Ik had erg smal bias-band gebruikt en moest met het stelschroefje het gedeelte waar het bias-band doorheen gaat wat opschuiven. Zo kan je precies langs de rand stikken, of wat verder van de rand.

Dit lapje had ik gebruikt bij de zig-zagger. Een echt proeflapje dus. De zwarte stiklijn is een probeersel, een rijgdraad, gestikt op de grootste steeklengte. En inderdaad, makkelijk weer te verwijderen.
Hoe ging het? Redelijk. Het bias-band deed alles prima en vanzelf, maar de stof die je wilt omranden moet je echt goed naar rechts drukken.

En dit bias-band is net even te smal. Het is 1 cm van de rol, dus met de randjes gevouwen.

De bovenkant stiktje wel vast, maar de onderkant niet overal. Daar zijn probeersels voor, hé!

Dus na het hele rondje heb ik de gewone voet er weer opgezet en nogmaals langs het band gestikt, om nu ook de onderkant overal vast te zetten. Volgende keer beter!


1 opmerking:

  1. Ik heb laatst ook een testje gemaakt met de binderfoot, en dan met zelf gesneden schuine strips. Het was een beetje uitvogelen hoe breed het moest zijn, maar het lukte best aardig. Ik heb het nog niet met gekocht/voorgevouwen biaisband getest.

    BeantwoordenVerwijderen