zondag 8 juli 2012

Bias Cutting Gauge 25525.

In gewoon nederlands: de bias-bandjes-knip-hulp.

De Bias Cutting Gauge stond al een tijd op mijn verlanglijstje, tot ik een mooi doosje voetjes en spulletjes aanschafte waar hij in zat. Veel kleiner dan ik had gedacht, de lengte is 4,2 cm!

Je klemt het hulpje op je schaar en kan zo precies de goede de maat aanhouden van de breedte van de strook stof die je wil gaan knippen.
Nú zou je dat makkelijk met een rolmes en snij-liniaal kunnen doen, maar vroeger was dit het handige hulpmiddel. Het bespaart je veel afmeten en streepjes zetten; je kan snel doorwerken.

Met een schuifje kan je kiezen uit drie aangegeven maten (F, B, C), maar ook alles daartussen is mogelijk.

F=facing    is een voor een beleg voor de achterkant, niet zichtbaar aan de voorkant. Zo kan je de rand van een quilt mooi afwerken, zonder de voorkant  "in te lijsten".

B=binding  de maat voor het gewone bias-band.

C=cording of piping     Bij cording wordt een koordje met stof omkleed zodat je een uit-stekend rond-randje krijgt. Dat geeft een extra accent aan een werkstuk, zeker als het een contrasterende kleur heeft. Piping is een dubbelgevouwen los randje, met meer reliëf dan een gestikt randje ergens tussen.

Op de foto zit het knip-hulpje op de schaar geklemd. Ik heb de zelfkant van de achterkant-stof van de quilt-in-wording gebruikt.

Het werkt prima, als de geknipte strook is dubbelgevouwen, zie je dat het mooi gelijk loopt.

Hier is het filmpje van de Bias Cutting Gauge in aktie...

2 opmerkingen:

 1. ongekend wat een informatie je allemaal geeft..heb nooit vaan het bestaan van het "ding"geweten...leuk om te lezen en nog leuker om dit allemaal op jou blog tegen te komen
  fijne dag

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inmiddels een uitdaging om alles uit te proberen!
   Groetjes!!

   Verwijderen