zondag 22 juli 2012

Links en rechts. Vervangen motor FW.

De eerste bekende Siamese tweeling zijn de gebroeders Bunker uit Siam (nu Tailand). Chang en Eng zaten slechts met een klein stukje kraakbeen aan elkaar vast. Tegenwoordig zouden ze gemakkelijk te scheiden zijn geweest, maar in 1811 niet.
Chang zat aan de linker- en Eng aan de rechterkant. Chang betekent links en Eng rechts, heel origineel... Alsof het moeilijk is een Siamese tweeling uit elkaar te houden!
Nee, dan de tweeling Maarten en Piet, geboren in 1892. De grootvader en zijn tweelingbroer van mijn echtgenoot. Toen één van de tweeling tijdens een koortsstuip het leven liet, wist niemand wie van de twee overleden was. De overgeblevene hebben ze toen maar de naam Maarten gegeven. Misschien vonden ze dat toch mooier klinken dan Piet.

Wat heeft dit nu met naaimachines te maken?

Stel je wil de motor van je Singer Featherweight vervangen of verwijderen en weer terugplaatsen. Dan heb je te maken met twee elektriciteitsdraden die uit de motor komen. Eén is voor de toevoer van de elektra en één voor de afvoer. Omdat je wil dat de motor straks wel weer dezelfde kant op gaat draaien, moet de aansluiting op het contact van de naaimachine op de juiste manier gebeuren.

Door de elektriciteitsdraden te merken, zie je op welke manier de draden uit de motor verbonden zijn met twee van de 3 aansluitingspunten van het contact.

Ik heb al eens iets geschreven over Kneusje, een Singer Featherweight die het predicaat Miskoop zou mogen hebben, maar die nu een Uitdaging en Leer-object is geworden. Ik moet zeggen dat ik me prima amuseer met knutselen aan Kneusje en nog steeds hoop heb dat het helemaal goed komt met haar! Kneusje was vandaag de klos en laat als fotomodel zien hoe de motor gekoppeld zit aan de machine.

Wie zelf aan de slag wil: succes. Ik denk dat het goed mogelijk is, maar kan geen enkele verantwoording nemen. Kijk zelf wat je aankan en doe voorzichtig!

1. Haal de stekker van de machine uit het stopcontact en verwijder het pedaal en de aansluiting, die heb je nu niet nodig.

2. Leg spullen klaar, minstens: een handdoek om je Singer op de zijkant op te leggen als je aan de onderkant werkt, een paar schroevendraaiers, een blocnote en pen, zakjes en bakjes, een fototoestel of telefoon met camerafunctie.
Fotografeer alle tussenstappen, doe steeds schroefjes met beschrijving in een plastic zakje, maak tekeningetjes. Een chinees spreekwoord zegt: De bleekste inkt is beter dan het beste geheugen!

3. De motor zit vast aan de machine met een stelschroef. Deze schroef kan iets losser als je de motor wil verschuiven om de riem van de motor naar het vliegwiel strakker/losser te zetten. Maar nu haal je de schroef helemaal eruit. Stop die schroef met een briefje in een apart plastic zakje en bewaar dit in een doosje bij de machine.
Nu zijn de twee aansluitdraden te zien die van de machine naar de motor gaan. Markeer de rechter.

4. Kantel de naaimachine voorzichtig naar achteren, zodat de onderkant zichtbaar is. Draai de grote schroef los om het opvangplateau te verwijderen. Het mechanisme van de machine is voor een deel nu te zien.
5. Je ziet een rechts een dekseltje met 2 schroeven. De gladde elektradraad is afkomstig van de lamp. De draden met stoffen omhulsel aan de onderkant van het dekseltje zijn afkomstig van de motor. We naderen ons doel!

6. Draai de schroeven los en noteer welke waar zat op een briefje en stop dat met de schroeven en het dekseltje in een nieuw plastic zakje. En bewaar dat bij de andere.
Nieuwe schroeven zijn niet bij de bouwmarkt voorradig! 
  

7. Nu is de bedrading te zien. De rubberen afdichtingen moeten de blote delen van de elektradraden beschermen tegen olie en vocht. Het rubber is hier vergaan en zal vervangen worden. Is het bij jou nog goed, bewaar het dan.


 

8. De bedrading zit vast aan het contact. Draai de schroef van het contact eruit en ...plastic zakje..briefje...juist! 
9. Bekijk de binnenkant van het contact.
De kleur geel van nr 1. komt overeen met de gele draad die naar de lamp gaat. En de rode draad van de lamp zit aan de rode nr 3. Singer heeft er alles aangedaan om het simpel te maken voor je!
De moertjes waarmee de bedrading vast zit kon ik alleen met een puntbektangetje losmaken.10. Ik heb de elektradraad die verbonden is met het rode contactpunt nr 3. met een draadje gemarkeerd, om te kijken welke draad van de motor dat is, de linker of de rechter?

 


11. Als de moertjes nr 2. en nr 3. los zijn, kan de bedrading met de motor mee uit de machine worden getrokken, alsof de navelstreng los is.
Nu blijkt dat de linkerdraad van de motor verbonden was met contactpunt nr 3. Bij het plaatsen van de motor moet dit weer zo.Als je de motor gaat vervangen: markeer de linker elektradraad van de oude en de nieuwe motor. Verwijder volgens bovenstaand voorschrift de oude motor. Plaats in omgekeerde volgorde de nieuwe motor. De ronde uiteinden van de elektradraden kan je maken door een boogje te draaien van het elektradraad of klemmetjes met een oogje op de uiteinden vast te maken.Ik voeg nogmaals het stroomschema toe van de Singer Featherweight. Er zit logica in!


Chang trouwde op 32-jarige leeftijd met Adelaide en Eng met haar zuster, Sarah Anne.
Chang en Adelaide kregen 10 kinderen, Eng en zijn vrouw 11.

Niets is onmogelijk!       ;)2 opmerkingen:

  1. Dit is een mooie uitleg Francis, dank je. Als de motor binnen is ga ik samen met jouw uitleg aan de gang. Mocht ik er niet uitkomen om wat voor reden dan ook, dan laat ik je het weten.
    Groetjes, Renske

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het allemaal spannend...maar laat dit soort klussen toch liever aan een echte naaimachinevakman/vrouw over....Ieder zijn vak zeg maar.
    Toch bedankt voor je heldere uitleg...

    BeantwoordenVerwijderen