zondag 29 juli 2012

Quilten en Sock-daten...

Bijna iedere dag ben ik aan het quilten, de Eerste Quilt is een heel project geworden!

Als het weer het toelaat zit ik buiten in de tuin, onder het zonnescherm en dan nog met mijn gezicht met factor 50 ingesmeerd. Ik kon kiezen tussen de zonnebrandcreme die een witte waas achterlaat, of de andere die door een blauwe kleur laat zien waar je wel of niet gesmeerd hebt. Dus ik zag er uit als een Geisha of een Smurf...
Nu heb ik ook iets met factor 30 wat onzichtbaar is, dat heeft mijn voorkeur!
Het gaat goed, mijn neus is hersteld, nooit eerder was ik zo tevreden over mijn neus. Van opgezwollen en 2e graads verbrand door de behandeling met foto-dynamische therapie en daarna flink vervellend (echt vies, ik ging alleen in het donker naar buiten), lijkt het nu een beschaafd klein neusje. Nu maar hopen dat het heeft gewerkt en alle foute cellen verbrand zijn.

Het quilten gaat redelijk vlot. Aan- en afhechten zonder veel problemen en de steekjes best regelmatig, hoewel niet altijd zo klein als ik zou willen. Het maakt erg uit of je door 3 lagen moet werken of nog 2 lagen extra bij een naad die die kant opgestreken is.

Maar ik steek er echt iets van op ;) 
Bijvoorbeeld, dat als je een vierkant lapje hebt tussen andere lapjes en de naadjes worden richting dat vierkant gestreken, het vierkantje uiteindelijk aan de goede kant iets bovenop de ander lapjes lijkt te liggen. Het scheelt maar een milimeter, maar toch is het zichtbaar.

En dat ik naden naar de donkere kant moet strijken, of als het echt niet anders kan het donkere stofje een iets korter naadje moet geven. Want nu zie ik bij witte lapjes soms een randje doorschijnen. Idem voor donkere losse draadjes en rafeltjes, terwijl ik dacht dat ik dat zo goed mogelijk had weggewerkt!

En nu heb ik een witte achtergrondstof. Mooie kwaliteit, maar wel wat dik vind ik nu. En ik werk met wit, blauw en paars quilt-garen, dat ziet er rommelig uit aan de achterkant. Nu komt dit werkstuk aan de wand te hangen, dus dat ziet niemand. Maar voor een quilt voor op bed zal ik nu altijd een bedrukte achtergrondstof nemen!

Uit een boekje met patronen voor machinequilten heb ik een cirkel en een rand met hartjes overgenomen op dun doorzichtig plastic.

Ik heb geen idee hoe je die patronen overneemt op de stof, kan dat op een handige manier?

Ik heb van de ene kant de buitenrand genomen en van de andere kant de binnenrand. Zo neem ik het over op de stof en verschuif dan het malletje. Ik gebruik nu op de donkere stof ook de blauwe stift, want het speciale roze potloodstiftje vervaagt al als ik nog aan het quilten ben.

Is er ook een afteken-potlood dat wel blijft zitten als je erover heen wrijft, iets voor op donkere stof?Het resultaat vind ik nog niet zo geweldig, maar het is nog niet af. Ik moet goed nadenken of ik de buitenranden ook met die hartjes ga doen. Ik vind het hartjes-motief niet zo duidelijk zichtbaar.
We hadden enorm veel Single-socks...en heel veel daarvan waren zwart. Ik vouw de was vaak in de avond en dan is het licht helemaal niet geschikt om sokken uit te zoeken en leg ik de sokken maar apart en weer en weer... Nu waren het er een heleboel! De tweeling heeft een speciale opdracht gekregen: Sock-daten! Er zat een wedstrijd element in, daar zijn ze echter niet gevoelig voor, het werd vooral samen lachen.
Ze hebben goed werk geleverd, volle mandjes met sokken in ieders kast en nog maar enkele single-socks over!


5 opmerkingen:

 1. Sockdaten, hoe verzin je het?? Maar wel handig...

  Er zijn speciale plastic quiltstencils te koop, die hebben openingen waar de punt van een vulpotlood in past....Een andere manier: het motief op wateroplosbaarvlies tekenen, op de top rijgen, dan quilten. Naderhand moet je dan wel je quilt wassen....maar ik vind het een prima methode.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb nu wel een potlood om motieven over te trekken en op stof te strijken, lijkt me handig voor stitchery.
   Ik zie zoveel leuke dingen die ik zou willen maken, tijd tekort vrees ik!
   Bedankt voor de tips!

   Verwijderen
 2. Moedig van je hoor, een eerste quilt helemaal in je eentje maken en het ziet er goed uit!
  Je kan veel nuttige info vinden op :
  http://www.miaverhoef.nl/IndelingQ.html
  Snelle beterschap met je neus en dank je wel voor alle interessante FW-logjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga nog eens kijken bij Mia, daar heb ik ooit wel info vandaan gehaald. Er is gelukkig veel te vinden op internet en anders vraag ik het via het blog!
   Volgende week ga ik weer verder met mijn FW-blogjes.
   Groetjes!

   Verwijderen
 3. Leuk, sock-daten :-) wij noemen het altijd "het sokkenspel". Dan vraagt de één aan de ander "wil je met mij het sokkenspel doen?".

  BeantwoordenVerwijderen