dinsdag 29 juli 2014

Savannah.

Om vooruit te werken met de 1865 Passion Sampler, ben ik block 37 gaan tekenen. Dat leek mij van de moeilijke blocken de makkelijkste!
Het duurde lang voor ik in de gaten had uit hoeveel verschillende onderdelen deze mooie ster bestaat. En nog langer voor ik door had hoe ik het in elkaar zou kunnen zetten.

Even een testje voor jullie! Lees even niet verder en bedenk hoe dit block te maken is....

Met een passer van Zoon3 en een geodriehoek van Zoon2 kwam ik er wel uit. Zo lijkt het of de jongens meeleven, maar ze kijken amper op als ik iets moois heb gemaakt. Ze zijn alleen erg behulpzaam als ik materiaal nodig heb. Dat is toch wel lief.

Ik printte inch-papier van de website die ik laatst had gevonden. Op stand A4 uitgeprint bleek dat dus niet te kloppen, zo zou alles te klein worden!

Zet je de instelling van de printer op Letter, dan scheelt het nog maar een mm op 9 inch.

Ik laat een compilatie zien van het tekenen en bedenken hoe ik zou gaan naaien.

Zoals je nu ziet bestaat dit block uit 3 onderdelen, waarvan één ook gespiegeld wordt gebruikt.
Het leek mij handig het allemaal met paper piecing in elkaar te zetten. Eerst de delen van het midden, dan drie punten eraan vast en dan de rest van de rand. Dat zijn drie grotere stukken, maar nu wel met een platte kant.

Op de patroondelen had ik aangegeven of het een donker stofje of een licht gekleurd stofje moest worden. En het kleine pijltje geeft de richting van de naad aan. Dat ging niet altijd zoals ik bedoelde, maar ik kreeg door dat de naad aan de kant komt van het lapje dat je als tweede plaatst bij het paper piecen.
De eerste lapjes plakte ik even vast met de lijmpen. En ook later heb ik wel stof met een stipje lijm op het papier vastgemaakt, zodat er geen losse flappen waren.

Het ging best wel erg goed!
Tot mijn verbazing...
Hier zijn alle stofjes vastgenaaid, platgestreken en de uiteinden vastgeplakt.
Het is altijd spannend als je twee delen op elkaar naait en er verschillende punten mooi moeten aansluiten. Het moment dat je de stof openvouwt en dan ziet dat het gelukt is... Heerlijk!

Bij de drie punten aan de zijkant lukte het nesten van de naden goed, dus het werken met de pijltjes op het patroonpapier had resultaat!

De zijranden vroegen op twee plaatsen een kleine aanpassing om goed uit te komen. Smokkelen kan ik nu al wel!
Ik was zo tevreden toen ik uiteindelijk dit in elkaar had zitten!

Maar er moest ook een rand omheen. Op de foto van France Aubert zag ik dat de stof van de rand bovenop komt. En op internet vond ik een tutorial over cirkels naaien:

Van Freezer Paper maak je een mal met een cirkel in de gewenste diameter. Dat strijk je op de achterkant van de stof voor de rand. Uit die stof knip je een cirkel met een kleinere diameter (een inch aan iedere kant kleiner). De stof van de rand knip je in tot net voor het Freezer Paper.

Met je vingers en nagel duw je de stofreepjes over de rand van het Freezer Paper. Je masseert het eigenlijk over die rand heen. Zo rek je de stof die net niet geknipt is een beetje uit.
Dan strijk je het plat en geef je ieder zonnestraaltje stof een streepje lijm. Nu kan je andere patroondeel erop. Makkelijk als dat één lap stof is, maar nu moest ik ook op de punten van de ster letten.
In de tutorial wordt het geheel met de naaimachine aan elkaar gestikt. Dat ziet er handig uit, maar ik durfde het niet aan. Er zat al zoveel werk in, dat ik het risico niet wilde lopen het op het laatst te verpesten.
Dus heb ik het gespeld en met de hand vastgezet, met heel veel kleine steekjes. Eerst leek de ster te ruim en lubberde alles, maar toen de spelden eruit waren ontspande alles en werd het heel netjes. De overbodige stof van de ster en de ingeknipte rand heb ik voorzichtig weggeknipt, tot 1/4 inch. Daarna kon het Freezer Paper verwijderd worden. Dat kan je opnieuw gebruiken.

Ik ben erg gecharmeerd van het resultaat en kan me voorstellen misschien zo ooit een hele quilt te maken.

Maar is het perfect? Is er nog een aandachtspuntje?

Kijk zelf maar... Dit is nu typisch iets voor mij. Ik probeer te letten op de naden, op de puntjes, op bijna alles... Maar nu zit de ster dus scheef in de rand.... Even niet gezien! En de rand is wel ruim genomen, maar niet zo ruim dat ik een vierkant block kan maken met de ster helemaal uitgelijnd.r

Gelukkig kan ik er om lachen en ik laat het zo.
Savannah, mijn mooie scheve ster!

5 opmerkingen:

 1. Hij twinkelt!! Ik vind je ster erg mooi geworden.....Het is er eentje met moeilijkheidsgraad van wel *****.....vind ik dan......LOL. Enne..wie is er nu 100% recht??? Lekker zo laten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat knap, zeg, zoveel technieken! Je ster is top geworden en dan hij scheef zit..... charmant!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hij is juist prachtig zo, ik vind het mooier wanneer de punten er duidelijk uitkomen, dan wanneer ze het net wel of net niet halen. Ik heb deze manier vaak gedaan, maar dan met de machine. Je strijkt de inknippen dan om mbv stijfselspray, en je plakt het dan met hele kleine stipjes applicatielijm vast op de ondergrond. Het naaien gaat verrassend makkelijk, je naait in de vouwlijn en het kan niet mis gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga dat met de machine naaien eens proberen, maar dan met een simpel lapje en niet met een ster die een halve dag werk was! Maar als het inderdaad zo goed gaat als jij zegt en die tutorial laat zien, dan is dat ideaal! Ik zal het ook eens met stijfsel proberen. Groetjes!

   Verwijderen
 4. Ik vind hem heel erg mooi geworden. En als je bedenkt dat je nog helemaal niet zo lang aan het quilten bent, is het helemaal knap dat dit gelukt is, want dit is volgens mij best een moeilijk blok. Ik ben nog lang niet zo ver met deze quilt, ik heb alleen de 1e 4 blokken af. Je stofjes passen ook erg goed bij elkaar!
  Groetjes Betty.

  BeantwoordenVerwijderen