vrijdag 11 juli 2014

Snelle driehoeken. Tutorial van Karen Walker gevolgd.

Op zoek naar informatie om de blocken voor de Farmer's Wife Sampler Quilt zo snel en goed mogelijk te maken, kwam ik van alles tegen over halve vierkante driehoeken. Inmiddels kan ik er al 2, 4 of 8 maken zonder driehoekjes te snijden, maar door te beginnen met vierkanten.

Maar dit was weer een nieuwe variant. Het vierkantje waar de helft van één bepaalde stof is en de andere helft opgebouwd is uit kleine stukjes. Meestal een vierkantje en twee driehoekjes, maar kan ook met 4 vierkantjes.


Ik vond de tutorial van de Triple Triangles op deze site:

http://chezstitches.blogspot.nl/2011/07/triple-triangles.html

Karen Walker heeft verschilende tutorials en geeft ook cursussen over het maken van de Farmer's Wife blocken. Echt een leuke site om even te bekijken!

Ik wilde dat van die Triple Triangles echt eens proberen. 

Kijk, het is voor dit block uit het boek, nummer 27: Darting Birds.
Het hele block is opgebouwd uit vierkantjes en driehoekjes. Die kan je allemaal apart snijden en aan elkaar naaien, maar dat doen we iets handiger!

De totale maat van dit block is 6 inch als het in de quilt genaaid is. Het is opgedeeld in zessen, dus ieder klein vierkant stukje is 1 inch. Met aan beide zijden een naad van 1/4 inch betekent dat dat ieder stukje 1,5 inch in het vierkant is.

Als we de onderdelen opsplitsen zien we:

4 donkere vierkanten en 4 lichte vierkanten.
Daarvoor neem je een strook stof die je verdeelt in 4 stukjes. Je snijdt dus een strook van 1,5 inch en iets meer 6 inch lang en daarna snij je die in vierkantjes van 1,5 inch.


16 vierkanten met een donker en een licht driehoekje.
Daarvoor snijd je 2 vierkante lapjes van de donkere en 2 van de lichte stof (steeds 4'') en je maakt dan 2x de 8HST.

Je tekent een x van de ene naar de andere punt op de achterkant van de lichte stof. Dat lapje leg je op de goede kant van de donkere stof en je stikt langs de lijnen op iets minder dan 1/4 inch.
Daarna snijd je door het midden tot je 4 vierkantjes hebt en daarna door de diagonalen. Zo krijg je 8 HST (Half Square Triangles). Deze cyclus doorloop je twee keer voor 16 HST. Dan trim je alle vierkantjes tot precies 1,5 inch.

-Omdat ik heel snel last van mijn nek krijg, wissel ik het snijden af met het naaimachinewerk!
-een draaibaar snijmatje of een snijmat op een draaiplateau (Ikea) is nu erg handig.

Dan het deel waar ik zeer geinteresseerd in ben! Ik volg de tutorial van Karen Walker.

4 Triple Triangles.
De kopjes en lijfjes van de vogeltjes. Kan je van losse onderdelen maken, maar je hebt er 4 nodig. We maken ze nu twee aan twee. Neem een vierkantje en een langwerpig lapje dat 1 inch langer is dan het vierkantje. Hier is het vierkantje dus 1,5 inch en het witte lapje 1,5 x 2,5 ''.
Naai ze op elkaar. En maak nog zo'n setje. (Ik zag later pas dat Karen Walker de naden de andere kant had opgestreken. Is misschien ook wel beter.)
Leg ze omgekeerd neer en stik ze met de goede kanten op elkaar.
De achterkant wordt nu even het belangrijkste! 
Geef een knipje in het midden van de naad om deze goed plat te kunnen strijken.

Neem je snijliniaal met de 45 gradenlijn.
Teken 3 lijnen. Twee precies langs de vierkantjes en één in het midden daarvan.
Leg dit lapje op de goede kant van een donker lapje dat even groot is (hier 2,5 x 3,5").

Stik langs de buitenste lijnen. Probeer net 1 draadje van het vierkantje vandaan te blijven. Dat is om ruimte te geven aan het hoekpuntje van het vierkantje.
Snijd de middelste lijn nu door.
Nu heb je 2x een Triple Triangle. 
Leg er steeds één met 4 HST en een licht vierkantje op het designbord en naai ze aan elkaar tot een compleet vogeltje. Omdat alles zo goed mogelijk op maat is gesneden en ik een 1/4 inch voetje gebruik bij de naaimachine, worden de meeste puntjes wel netjes.
Streef naar perfectie en wees tevreden hoe het wordt!

Echt, dat is een goed uitgangspunt.
Zo zijn mijn Darting Birds geworden.

Is deze methode nu handiger dan met losse vierkantjes en grote en kleine driehoekjes? 
Ik denk dat dit wat preciezer werkt en je hebt minder kans op rek bij de schuine bias kant van de stof, omdat je die vastnaait als het nog een vierkantje is en pas daarna door midden snijdt. Je hebt met minder snijwerk en minder naaiwerk nu wel meteen 2 van deze onderdelen.

Het patroon van een half vierkant in één kleur en de andere helft in meerdere delen komt vaker voor. Het is het proberen waard!

1 opmerking: