zondag 1 september 2013

Vendomatic 140.

Nee, ik ben niet ineens van de Singer naaimachines afgestapt.....

...maar één van mijn nieuwe schoonzusters had een 30 jaar oude naaimachine die kuren kreeg. Natuurlijk wilde ik wel even kijken, hoewel ik al dacht dat de vuilstort een goede optie zou zijn! 

Vendomatic 140. Uit de etalage bij V&D. Dat kon toch nooit iets goeds zijn?

Maar ik moet eerlijk zeggen: het viel me reuze mee! Alle onderdelen van metaal, dus geen plastic tandraderen. 

Wel een plastic koffer en onderbak, maar ook die zijn van goede kwaliteit.
Knopjes voor de naaldstand (links, midden, rechts) en de breedte van de zigzagsteek.
Een draaiknop voor de steeklengte met in het midden de R om achteruit te stikken. En met die twee metalen drukknopjes kan je de transporteur laten verzinken en weer omhoog laten komen.
Een machine met mogelijkheden!

30 jaar vezeltjes en pluisjes gaven een dikke laag van vilt op de transporteur. 
Dat de steekplaat niet omhoog kwam tijdens het naaien mag een wonder heten!

Maar ik was snel klaar met schoonmaken. 
30 Jaar niet smeren en oliën betekent ook dat er niets vet en plakkerig wordt, dus de kwast overal langs, druppeltjes olie op de scharnieren en wat vet op de grove raderen was genoeg. De motor 5 minuten zonder riempje (dus zonder dat de naaimachine meedeed) op volle snelheid laten draaien en daarna het riempje weer op zijn plaats en op spanning en alles goed vast.

Proefstukje genaaid. Volgens mij moet het nu goed zijn. 
Wel een kleine kritische noot.. Het geluid. Of beter: het lawaai! 

Ik weet wel dat Singer naaimachines naar meneer Singer zijn genoemd, maar ze zingen ook echt! Of wil je het snorren noemen?


2 opmerkingen:

  1. De meeste Vendomatics waren van het merk Brother, dus gewoon voorzien van eigen V en D merk. Er zijn van die anti-stootvellen te koop, ietwat rubberachtig gaaswerk van ong. 2 mm dik (de blokkert etc) voor in bestekladen enz. Leg die onder de Vendomatic, dan verschuift hij niet meer (of moeilijker, als je hem juist wilt verschuiven) maar dat rubberachtige dempt het geluid wel. (denk aan een muziekdoosje in je hand of op tafel, verschil in geluidsterkte). Ook ik hou van totaal metalen hand- en gewoon elektrische (dus niet elektronische) naaimachines, onweerstaanbaar om die weer aan de praat te krijgen. Inderdaad is goed schoonmaken, op kamertemperatuur laten komen en smeren meestal voldoende en dan natuurlijk een nieuwe naald, recht en zonder haakje aan de punt, vooral synthetische stoffen doen naalden eerder slijten en kromme naalden geven een slecht naairesultaat. www.naaimachinegebruiksaanwijzing.nl van Gerrijts in Stadskanaal is een leuke site voor alle amateur reparateurs. En een quiltring geeft meer ruimte om je drie laagjes stof met de naald mee te laten deinen dan een borduurring.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou vergat ik te zeggen dat een bodemvullend lapje vilt, neem gewoon zo'n roze, geel of blauw aanrechtdoekje dat per 6 of 10 verkocht wordt, onder in de houten bak van de machine ook al voor minder lawaai zorgt en dat je de originele spoeltjes moet gebruiken, die goedkopere van actiewinkels in allerlei ratelen vaak ook.

    BeantwoordenVerwijderen