donderdag 12 september 2013

Quilten met quiltring.

Omdat ik zonder quiltring lekker zat te prutten, had ik nog geen quiltring aangeschaft. En de borduurring die ik even probeerde had zo'n kleine diameter dat het zeker geen voordeel leek om een ring te gebruiken.

Als ik echter van alle kanten hoor (en lees!) dat het echt een verbetering is om met een ring te quilten, zou ik erg eigenwijs zijn om het niet te proberen. Op marktplaats stond een mooie te koop voor een vriendelijke prijs..

Dus kwam vandaag de pakketdienst weer eens langs met pakje met een zeer aparte vorm!

Ik stond startklaar om boodschappen te doen, maar moest natuurlijk even met mijn Kerstquilt aan de gang om het uit te proberen. 
Best spannend, omdat ik er zo aan gewend ben met mijn linkerduim de stof te plooien en op de naald te schuiven. Nu zit mijn hele linkerhand onder de ring.

Maar het gaat goed! Wel wat langzamer en soms corrigeer ik als een steekje niet naar mijn zin is. En ik moet er echt opletten dat ik wel ook de achterkant-stof mee pak. Of juist niet zo diep steek dat mijn vingertop vastgenaaid wordt.. 

Ik merk dat het voor mijn handen meer ontspannen is, dus voor mijn gewrichten prettiger. Ik heb weinig pijn van de artrose in mijn, maar moet er wel op letten.
Ik vind het ook mooi staan, niet zo'n verfrommeld lapje in mijn hand, maar een schijf stof waardoor de quilt in wording ook goed te zien is.
Zo zie ik het wel: aan elkaar genaaide lapjes komen door het quilten tot leven!

Ik haal wel de ring van de stof als ik het werk langer weg leg. Lijkt mij beter.

De stand van zaken:
De kerstboom is af, de linkerkant  van de achtergrond is af, de rechterkant en de kadootjes onder de boom zijn bijna voor de helft af. Voor de stam moet ik nog iets verzinnen.

Even doorzetten nog!

En iedereen bedankt voor alle reacties en adviezen! Ik waardeer de moeite die sommigen nemen om een uitgebreide reactie te geven op een blogje of een aanvulling op informatie. Heel fijn om te lezen!
2 opmerkingen:

  1. Toen ik voor het eerst ging quilten met een ring had ik er ook meer ruzie mee dan gemak. Maar aldoende leer je. Je voelt op een gegeven moment zelf hoe strak de quilt in je ring moet [ik zorg dat mijn quilt nog een beetje kan wapperen, de quilt zit er een beetje onderuit gezakt in...] en welke lengte quiltnaald je fijn vind. Alles hangt met elkaar samen: de dikte van je quiltvulling, de stugheid van je stoffen. Want ook daar zit best verschil in: sommige quiltstof is stugger door het apprèt dan stof van een ander merk. Succes! het wordt vast mooi. Suggestie voor de stam: diagonaal rasteren?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Span de stof in je quiltring een beetje verend, je naald beweegt dan als in slow motion walsen, maar dat wordt vanzelf sneller. Dit weekend museumweekend, pracht en macht. Bedenk dat die fraai versierde naaimachines tussen 1850 en 1900 alleen te betalen waen door "mevrouwen" of zeer goed betaalde beroepsnaaisters. Best mogelijk dat in of naast de linnenkamer een naaimachine staat, mevrouw zal tussen neus en lippen door aan de bezoekende dames verteld hebben, dat haar linnenmeid er al zo goed mee om kon gaan, m.a.w. "Ik ben in het bezit van zo'n duur apparaat". Morgen maar eens een naaimachinemuseum bezoeken. De Singer K99 die ik eergister kocht had geen kap. Maar in de Hergebruikwinkel die ik even eerder bezocht, stond een kap zonder machine voor 2,50! Gister heb ik de maat genomen van mijn Singer en daarmee en rolband terug, gemeten, zelfde maat, toen draaide ik de kap om, het slot zit "op slot", maar jij zei al dat je hem niet aan de kap op moet tillen, dus niet erg, bovendien geen sleutel. Mijn mand maakt dat slotlipje wel terug in het slothuis, dan staat mijn machine stofvrij en klaar voor gebruik. Blijkt er toch een vaag Singer decal op de kap te zitten, vervaald in de zon denk ik, Dus, voorzichtig dampig (slof noemen wij dat) afnemen, drogen en vertroetelen met de van mijn moeder geerfde, maar o zo goede boenwas. De man van de hergebruikwinkel vertelde, dat hij wel 12 naaimachines in het magazijn had staan, als ik er eentje wilde, kon ik ze bekijken, ze konden niet allemaal in de winkel. Goed advies: vraag gewoon als je ergens belang bij hebt, hij had ook zeker 20 maaimachines van allerlei soort. Nou was mijn portemonnai leeg, maar anders had ik zeker even gekeken. Reina. Misschien heb je nog tips voor de verzorging van de diverse soorten kappen en koffers?

    BeantwoordenVerwijderen