woensdag 25 september 2013

Singer 222 en Singer 301.

Nu ik bezig ben met de Snowball 4 Patch quilt (en lapjes aan elkaar naai en weer doorsnijd, een kwartslag draai en weer aan elkaar naai en weer snijd), heb ik de Singer 301 op tafel staan.

Wat een heerlijke machine! Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik alle Featherweights, eigenlijk alle Singer naaimachines, goed vind werken, maar deze nieuwe aanwinst is nu even favoriet!

Helaas merkte ik dat ik al een stukje verder had genaaid dan de draad van de onderspoel lang was.. Dus even een nieuw spoeltje maken! Maar de vrijloopschroef van het vliegwiel zit muurvast. Daar ga ik mijn gewrichten niet op forceren. Dan maar de naald uit de machine en het het op die manier doen. Het zit even niet mee, het rubberen wieltje van de draad-opspoeler is verdroogd! Dat mag natuurlijk bij zo'n oude machine, maar is nu wel lastig.

De koffer met de Singer 222 staat dichtbij en de spoeltjes zijn hetzelfde. De kleine Featherweight moet nu maar een handje komen helpen en een spoeltje maken voor haar 'Big Sister'!

Zo komt het dat de twee dames naast elkaar op tafel staan.

Een goed moment om ze even te vergelijken.

Het verschil in grootte is niet eens zo groot!

Met een centimeter erbij kom ik tot het volgende: 

(In centimeter en de maten van de Singer 221-222 eerst genoemd.)

Hele plateau: 38 / 42

Van stam tot naald: 12,5 / 18,5

Van naald tot einde opklaptafeltje: 16 / 9 (deze Singer 301 heeft een kort tafeltje, ze zijn er ook langer)

Van plateau tot buik: 10 / 13

Totale hoogte: 24 / 28

Het scheelt dus steeds maar een paar centimeter. Toch oogt de Singer 301 forser door de rechte bouw, de Featherweight is sierlijker.

Ik heb meteen maar 2 spoeltjes gemaakt, want dit project is nog lang niet klaar.
Het gaat wel lekker met al die makkelijke rechte naadjes. Maar het puzzelen met de kleurtjes en het letten op de kruispunten kost toch tijd. 

Het is wel helemaal naar mijn zin!

1 opmerking:

  1. Wat een leuk stukje waarin je de Featherweight met haar grote zus vergelijkt! Een 301A staat hoog op mijn verzamel verlanglijst, ik ben er echter nog niet achter of hij in Europa geproduceerd werd. Tot nu toe zie ik ze alleen op Ebay voorbij komen. Tja en ik ben nog niet handig genoeg om het risico te nemen om er een hiernaartoe te laten sturen. Je feuilleton over de aankomst van jouw 301 laat me moed nog wat verder zakken. Dus houd ik het nog even bij mijn 221's en 222 die ik lekker olie en vertroetel. Er staat nog een 99k om te ontleden en meer te leren over de technische kant van naaimachines. Van daaruit zien we weer verder. Ondertussen lees ik met veel plezier je blog! Groetjes uit Limburg, Wendy

    BeantwoordenVerwijderen