dinsdag 21 augustus 2012

Quiltvoetje Singer EMBROIDERY DARNING Foot 121094 en afdekplaatje 108002 Embroidery Darning Feed Cover Plate voor Singer Featherweight.

Zal je net zien: koop je met veel moeite via internet uit Engeland een speciaal voetje; tref je daarna bij een naaimachine een doosje waar het gewoon in zit.
Maar met 2 Singer Featherweights die vroeg of laat weer verkocht worden, is dat niet erg, dat maakt het setje completer!
Dit voetje werd oorspronkelijk verkocht als Singer EMBROIDERY DARNING Foot 121094. Het was bedoeld om te stoppen: gaatjes in textiel dichtmaken door er over heen en weer te naaien. Maar het kan ook goed gebruikt worden voor Free Motion Quilting, wat vrij vertaald borduren is, maar dan door 3 lagen.Het transportsysteem van de Singer Featherweight moet bij gebruik van het voetje worden afgedekt met een plaatje, de Singer 108002 Embroidery Darning Feed Cover Plate. Dat is een lange naam voor een plat stukje metaal van net meer dan 2x3 cm.
Die kom je ook niet vaak tegen, omdat het niet altijd door de vorige eigenaresse van de naaimachine als waardevol werd gezien. Dus raakt dit item snel weg.

Als je transportvoetjes zijn afgedekt is de naaister (m/v) degene die bepaalt welke kant de stof opgaat en in welk tempo. Zo bepaal je de richting van het stikken en de steekgrootte.
Bochten maken lukt op die manier prima. Ik vond bij mijn proeflapje de steekgrootte te klein. De afzonderlijke steekjes waren amper te zien. Een langzaam tempo aanhouden is moeilijk met het gaspedaal.

Maar ik wil nog wel wat uitproberen, met de Singer Featherweight en met de Singer 201.
De Singer 201 heeft een mechanisme waarmee je het hele transportsysteem kan laten zakken. Dan heb je geen afdekplaatje nodig. Bovendien heb ik een Singer 201 met electriciteit en één handnaaimachine.
Met de handnaaimachine kan ik de snelheid dan goed bepalen. Maar dan heb ik nog maar één hand over om de stof te sturen....
Met een beetje oefening moet dat lukken; als deze vrouw zelfs zonder armen op een trapnaaimachine kan naaien, waar zeur ik dan over?

8 opmerkingen:

 1. ongelooflijk...die foto..wel een doorzetster...
  net als jij..jeetje wat je allemaal wel niet uitprobeerd met je machientje ...heerlijk om te lezen...al duizeld het me soms wel een beetje...;0)
  Fijne dag...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, maar met één voet naaien op de Singer Featherweight gaat me iets te ver hoor ;)

   Ik hoop dat je wel feedback geeft als iets niet duidelijk is. Ik vind het leuk om dingen uit te leggen en hoop dat anderen er iets aan hebben.

   Groetjes!!

   Verwijderen
 2. Omdat je bij de Singer toch alleen vooruit of achteruit kunt, lijkt me het handig om zo voetje te hebben. ;-) Kan je trouwens het transportsysteem niet gewoon afplakken met dikke plakband?

  P.s. de motor is vervangen en doet het.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat is trouwens zo afdekplaatje duur zeg. Ik had even gekeken op internet.

   Verwijderen
  2. Bij april1930 is een groter model afdekplaatje te koop, dat ook past. Bovendien zit er ook een afdekplaatje bij de zigzag attachments en de buttonholer. Dus die kan je ook gebruiken.
   Je zou ook bij een ander model Singer in het doosje kunnen kijken, de afdekplaatjes zijn universeel- een schroefje heb je meestal bij je eigen Singer erbij zitten.

   Dit zegt de site van april1930 over hun afdekplaatje van 8,95:

   fits Singer Featherweight 221 & 222K
   as well as all other Singer Models
   (i.e. 15, 66, 99, 127, 128, 185, 192 Spartan, 201, 206, 237,
   301, 306, 319, 328, 401, 403, 404, 500, 503, etc...)*

   Dus er zijn mogelijkheden!

   Verwijderen
  3. Dank je voor de uitleg. Ik zal op een later tijdstip verder kijken, want zo embroidery darning voetje wil ik in de toekomst ook eens aanschaffen. Ik ga nu eerst even mijn SF uitproberen.
   Ook nog bedankt voor je uitleg van de motor. Ik ben er zo blij mee. Leuk dat je een volger bent geworden bij mijn blog.

   Verwijderen
 3. Ik heb diepe bewondering voor de vrouw op de foto....wat een doorzettingsvermogen!
  Ik ben toch echt heel benieuwd naar je ervaringen met het freemotion quilten op de FW.....Succes met oefenen, het is het perfecte samenspel van handen en voeten: gas geven en sturen.....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Francis,

  Wauw hee, dit is echt "U vraagt en wij draaien..."
  Dankjewel voor dit stuk, en joepie: in mijn doosje met leuke-maar-nog-onbekende Singerdingetjes zit ook een quiltvoetje. Nu nog een afdekplaatje vinden.

  Groetjes Betty

  BeantwoordenVerwijderen