donderdag 7 juni 2012

Het verband tussen een WC-rol en een spoeltje...

Hoe de bovendraad van een naaimachine moet worden in gespannen is vanaf een foto nog goed te zien, maar de onderdraad geeft vaak problemen.
De onderdraad zit om een spoeltje gewonden. Het spoeltje moet in een spoelhuis, waarna het spoelhuis in een houdertje in de machine vastgezet wordt.

Het probleem is op welke manier het spoeltje in het spoelhuis moet. Dat kan met de draad linksom of rechtsom gewonden. Slechts één van deze manieren is de juiste....

Ter vergelijking: de WC-rol!

Hoewel ik al erg blij ben als iemand een nieuwe wc-rol heeft opgehangen en ik niet een lege rol aantref, of bijna nog erger: een rol met nog één velletje (alsof je daar iets aan hebt..); er zijn mensen die ook nog willen dat de rol goed hangt.
En met goed bedoelen ze dat de rol van de muur afhangt, zodat je het papier makkelijk kan pakken.


 
Even een fotootje. Dit is de Goede WC-rol.

Maar natuurlijk kan de rol ook met het papier langs de muur hangen, dat is de Foute WC-rol.
 


Hoe moet het spoeltje van een Singer Featherweight nu in het spoelhuis? Als je het spoelhuisje in je linkerhand neemt, moet het draad over het spoeltje hangen volgens de Goede WC-rol. Plaats het spoeltje in het spoelhuis en trek het losse einde van de draad door het gleufje en dan onder het veerplaatje naar boven, tot de draad in het daarvoor vrijgehouden gaatje komt. Als je aan de draad trekt, wordt het draaduiteinde langer, de spoel draait rond, maar niet te snel. Het veerplaatje bepaalt hoe losjes de draad afgewonden kan worden, dat is met een stelschroefje vaster of losser te zetten, maar staat bijna altijd goed gesteld.

 

Nog een laatste foto uit de handleiding.

Hoe is dat nu bij andere typen naaimachines? Want bij bepaalde typen moet het precies anders om. Volgens mij werkt het zo dat de draad altijd onder het veerplaatje terug moet om in het uitgespaarde gaatje te komen.

Maakt dit verhaal het duidelijker....??


13 opmerkingen:

 1. Wat een geweldig blog! Ga alsjeblieft verder met uitleggen, ik heb net voor het eerst een fw, en kan bij jou heel veel leren. Ik zet je bij mijn favorieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. heerlijk...zo lekker duidelijk...je ziet "we "hebben het besproken!!..;0)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat ik je geonden hebt Francis ,ik kon je niet vinden,ik zal je op mijn blog even linken ,kan iedereen je vinden,je geeft echt goed uitleg zeg. Wist je al dat de tweede Singertjesdag op 30 september is, Als je wilt snel aanmelden , het is bijna vol , gezellige avond, Bep

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga me nu meteen aanmelden!

   Verwijderen
 4. Fijn dat je allerlei dingen over de Singerfeatherweight uitlegt.Ik heb er sinds een jaar een en ben er heel blij mee en gebruik hem ook.Ik zet je snel bij mijn favorieten.
  Groetjes Lia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. oja ik de toilletrol..GOED gehangen...;0)))

  BeantwoordenVerwijderen
 6. och jemig wat een fouten...nog een keer...

  O ja ..ik heb de toilletrol GOED gehangen...;0)
  fijne dag

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gaat het nu weer een beetje Gerda? Dat van die toiletrol vind ik keigoed, eindelijk iemand die het met mij eens is! Geloof het of niet, maar daar zijn in dit huishouden al eens discussies over geweest! En ik ben blij dat je dat plaatje liet zien van het spoeltje. Nadat je mijn spoeltje had gedaan, was ik het al weer vergeten en daar baalde ik van! Nu weet ik, dat het precies hetzelfde is als bij mijn Bernina!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een handige blog
  Ik heb nu 3 singer machine's
  Een elektrische 15-88 uit 1937 een Featherweight uit 1947 en een Singer huishoud naaimachine van ongeveer 10 jaar oud
  Ik ga je volgen om meer te weten te komen over mijn machientjes
  Groetjes Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Super uitleg, Francis!

  Ik heb vandaag mijn FW gekregen, wilde een stukje naaien en gelukkig zat er nog garen op de spoel. Maar met jouw uitleg gaat me dat ook wel lukken... Bedankt!
  Groetjes,

  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gefeliciteerd met je FW ! Weet je al hoe oud ze is ?
   Ik vind het bij die oude machines leuk om iets persoonlijks bij de accessoires te vinden. Zo had mijn stoerste naaimachine een spoeltje met roze garen erbij.
   Groetjes, Francis

   Verwijderen
 10. Hoi ik heb een featherweight 221 k geërfd maar er zit een Engelse stekker aan, nou is dat geen probleem op zich nu heb ik er een adapter van Engels naar Nederlands opgezet. Als ik de stekker in het stopcontact steek dan begint de motor te draaien de foet schijnt geen invloed te hebben op de machine wat kan dit zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Linda,


   kijk even op dit blogje:


   http://singers-and-featherweights.blogspot.nl/2012/06/vixr-en-het-binnenste-van-het.html


   Je moet even de condensator verwijderen uit je voetpedaal. Is echt makkelijk, dus gewoon doen!!


   Door lekkage van de condensator gaat de stroom gewoon lopen en heeft je voetpedaal geen enkel effect.


   Zodra je de condensator hebt verwijderd is je probleem over.


   Er hoeft geen nieuwe condensator in.


   Succes!! Laat je nog even weten hoe het gegaan is?


   Groetjes, Francis

   Verwijderen