Als je een langer snoer wil aan je naaimachine of een nieuw snoer nodig vindt, moet je aan de slag!
Bedenk even of je de oude stekker wil blijven gebruiken. Dat is vaak een zwarte ronde stekker, die niet past in de geaarde stopcontacten van tegenwoordig. Dan kan je beter een platte stekker nemen.
Of een verlengsnoer met een ronde ingang voor de oude stekker en een platte stekker aan de andere kant. Moet je die wel altijd meenemen, he!
Ik heb dat wel zo opgelost bij de machine waar ook "Singer" op de stekker stond.
Een naaimachine hoeft niet geaard te worden, dat kan ook niet. Je ziet wel dat de stekker op de machine 3 contacten heeft, maar dat heeft een andere reden.
Ik heb een tijd zitten puzzelen en gezocht naar informatie, voor ik door had hoe de stroom precies ging. Ik heb een groot notitieboek om van alles over Singers op te schrijven, zodat de informatie bij elkaar staat. Anders blijf ik iedere keer hetzelfde opzoeken.
Stroom gaat, simpel gezegd, het stopcontact uit en weer terug naar het stopcontact. Onderweg kan de stroom ervoor zorgen dat apparaten energie produceren. Bijvoorbeeld licht-energie (lamp) of bewegingsenergie (motor).
Als de stroomkring gesloten is, gaat de elektriciteit stromen. Als de schakelaar van de lamp op "uit" staat, is de stroomkring niet doorlopend (denk aan een open tuinhekje). Als de schakelaar van de lamp op "aan" staat (het tuinhek is dicht, de tuin is nu helemaal omheind), kan de stroom door de draad stromen en brandt de lamp.
De stroom kan ook door het voetpedaal van de naaimachine en vandaar naar de motor. Als de knop op het pedaal niet ingedrukt is, kan de elektriciteit niet stromen en gaat de motor niet draaien. Druk je het pedaal een beetje in, gaat er een beetje stroom door naar de motor en begint de motor te draaien. Door het pedaal verder in te drukken, gaat er steeds meer stroom naar de motor en uiteindelijk draait de motor op volle snelheid.
De stroom gaat van de stekker in het stopcontact via het voetpedaal naar de motor en van de motor weer naar de stekker.
Op de tekening: Stekker --> 1. --> voetpedaal --> 2. --> motor --> 3. --> stekker.
De lamp wordt als volgt van elekticiteit voorzien:
Stekker --> 1. --> lampschakelaar --> lamp --> 3. --> stekker.
Bij de Singer Featherweigt zit een verbindingsstekker op de machine. Deze stekker heeft de mannelijke kant, de pennetjes. Het deel van de stekker met de vrouwelijke uiteinden zit aan het voetpedaal en de stekker voor in het stopcontact. Eigenlijk zouden de stekker en het voetpedaal ook zo aan de machine vast kunnen zitten, maar dit bergt makkelijker op.