zondag 19 april 2015

Plakken is het nieuwe rijgen!

De hengseltjes gaan best wel goed met de Needle Turn techniek. Het is leuk werk om te doen, want het is niet moeilijk en geeft snel resultaat.
Hoewel ik natuurlijk een groot voorstander ben van werken met de naaimachine, is het combineren van verschillende technieken een goede afwisseling. Dus appliqueren of een stitchery in een werkstuk kan echt iets toevoegen.
Voor de hengseltjes heb ik een malletje gemaakt. Als je dat omtrekt op de goede kant van de stof met een Frixion pen of een speciaal potlood, heb je de buitenrand van het onderdeel snel overgenomen op de stof. 

Een andere methode is het patroondeel op Freezer paper overnemen, FP uitknippen en op de stof strijken en dan omtrekken. Zo verschuift de stof niet bij het trekken van de lijnen.
Ik heb de bovenrand van de hengsels op de ondergrondstof getekend. Met een paar tipjes lijm op de achterkant plak ik het hengseltje precies op zijn plaats. Zo kan je heel veel stukjes stof voorbereiden en later netjes vastnaaien. Desnoods op een andere locatie.
Die lijm is echt super! Even vastdrukken en het zit ook vast. Met water verdwijnt het weer, dus je wast het eruit. De tipjes lijm moeten niet te dicht bij de rand van de stof, want de naad sla je naar binnen om, dus daar moet wel ruimte zijn en geen lijm zitten. Natuurlijk kan je het deeltje ook vastzetten met een paar rijgsteken of spelden, maar ik vind dit gemakkelijker.

Met de punt van de naald vouw je een stukje van de naad om. Met je duim plet je dat en met een paar steekjes zet je het vast. Zo werk je door tot het einde. Voor rechtshandigen van rechts naar links aan de bovenste rand van het deeltje. En je zorgt ervoor dat je de stof steeds precies op de getekende lijn  omvouwt.
De hengseltjes hebben geen puntige hoekjes, dus dat maakt het erg makkelijk! Alleen de binnenbocht moet even ingeknipt worden, om de 2-3 cm. 

Voor een goede tutorial heb ik bij Jane gekeken:
http://janesthreads.blogspot.nl/2013/02/blaadjestutorialleaves.html
Bij haar vind je nog meer informatie, ook van de moeilijkere onderdelen van appliceren. Zoek even bij de Tutorials. Ik heb er veel van opgestoken, ook door de duidelijke foto's.
Jane is heel veel bezig met appliqueren, zij maakt de mooiste quilts. Dus mag je ervan uitgaan dat ze goede adviezen geeft! Bovendien heeft ze een leuk blog om te lezen en schrijft ze ook over haar prachtige omgeving. De moeite waard om eens een kijkje te nemen bij haar!

En ook een goed voorbeeld voor applicatie-technieken komt van Jan Patek. Op Youtube zijn veel fimpjes van haar te zien waarin ze verschillende technieken uitlegt. Heerlijk om te kijken als je moe bent, zo relaxed word je daarvan! http://youtu.be/c91orQ82Xnw

Maar het allerbelangrijkste wat je kan leren is: 1 Gewoon doen, 2 De lat niet te hoog leggen, 3 Blijven oefenen.

En dan gaat het steeds iets beter! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten