maandag 30 maart 2015

Prutten.

Een machientje van 23 mei 1949 is geen onbeschreven blad. Er is op genaaid, er is onderhoud gepleegd door de eigenaresse en misschien is de machine ooit weggebracht voor een servicbeurt.
En nu staat ze bij mij in de werkplaats, lees: keuken. 
Nieuwe bedrading voor het voetpedaal en ook maar nieuwe rubbers, want er ontbrak er al eentje. Nieuwe dopjes onder de machine. Een lampje erin, want de armatuur was leeg.

Dan een testritje. Mooi geluid, prima! 
Lampje brandt. Het is een echt oud model Singer Featherweight, met dat kleine knopje als lampschakelaar. Een schattig klein knopje! En dat werkt dus niet. Het lampje kan niet uit! En tijdens het gasgeven brandt het lampje minder fel.....

Inspectie van de bedrading. Het is oude bedrading. Een beetje scharrig. De draden lopen niet zoals het hoort. En tijdens het herstel van de verbindingen blijkt de bedrading toch echt gaar en niet meer aan mijn veiligheidseisen te voldoen.

Het is wel leuk om eens te zien hoe het oude lichtknopje op de machine vastzit en verbonden zou moeten zijn in het electrische circuit.
Hier is duidelijk iemand een keer mee bezig geweest, waardoor nu de lamp al aangaat als de stekker in het stopcontact zit.  Iemand heeft om de een of andere reden het schakelaartje omzeild.

Dus er moet het een en ander vervangen worden. En iets geisoleerd. De bedrading van de lamp loopt in een loden pijpje om het zo te kunnen buigen dat het bij het draaiende mechanisme onder de naaimachine vandaan blijft.
Ik zet de meeste schroeven en dopjes weer op hun plaats, dan gaat het in zakjes en bij de machine in de koffer. Briefje erbij met de bevindingen en wat er gedaan moet worden.
Voor een volgende keer, als ik ermee verder ga.

Gaat helemaal goed komen met deze machine. Maar rustig aan!


1 opmerking: