zaterdag 7 maart 2015

Aan- en afhechten zonder achteruit.

Hele oude naaimachines hebben geen mogelijkheid om achteruit te naaien. Om aan- of af te hechten zou je dan je hele werk kunnen draaien en hetzelfde stukje nogmaals naaien over de net gemaakte steken. Dat kan met kleine lapjes heel goed, maar wordt al snel onhandig met grote stukken stof.

Een andere methode is als volgt:

Naai een paar steken om aan te hechten of je bent aan het einde van de naad...
Zet de naald en de draadhefboom omhoog...
Trek je werk een klein stukje onder de naald vandaan...
Plaats de naald een paar steekjes terug weer in de stof...
Naai nogmaals die steekjes en probeer over het losse stukje draad te naaien.
Nu heb je aangehecht en kan je doornaaien of heb je afgehecht en kan je je werk verwijderen en de draden kort afknippen. Als je eerst de bovendraad afknipt en daarna even an de onderdraad trekt voor je die afknipt, heb je ook het stukje draad aan de mooie kant van je werk weggewerkt.3 opmerkingen:

  1. Leuk verhaal over een prachtige klassieker! Een andere manier van aanhechten is er een die ik bij patchwork naaien veel gebruik (vooral wanneer je niet de steken vastzet door er overdwars weer over te naaien) is een paar steken met een heel kleine steek naaien en daarna verder met een grotere steek. Ik eindig ook steeds zo en zo begin ik het volgende lapje weer goed. Ik gebruik de mogelijkheid om achteruit te naaien eigenlijk nooit behalve bij dingen die echt stevig moeten zijn. Hartelijke quiltgroet, Wendy Janssen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik doe zoals wendy beschrijft, maar ik verander niks aan de steeklengte, maar ik houd de stof tegen zodat hij niet doorgevoerd kan worden, beetje afremmen bij aanhechten en later bij afhechten. Het hoeven maar een paar steekjes te zijn en zo krijgt je geen dikkere laag met stiksels.

    BeantwoordenVerwijderen