donderdag 26 februari 2015

Bedrading van de lamp van een Singer Featherweight vervangen.

Vandaag lekker regenachtig weer, dus een prima dag om te knutselen!
Er liggen een paar klusjes te wachten op het gebied van verlichting. De Singer Featherweight heeft een leuk klein lampje. De oudere modellen hebben het schakelaartje op de grondplaat van de naaimachine. Later heeft Singer lampjes gemonteerd met de schakelaar op de fitting. Voor de bedrading is het latere model inderdaad handiger.

De werking van de schakelaar is zorgen dat de stroomkring gesloten wordt. Vergelijk het met een ophaalbrug: de weg is er nog, maar je kan niet doorlopen.

De lamphouder zit aan de machine vast met één schroef die te bereiken is als je het gloeilampje verwijderd.
De bedrading van de lamp zit beneden vast aan het contact waar je de stekker van het voetpedaal in stopt. Dat contact zit ook met één schroef vast. Je moet daar de twee stroomdraden die naar de lamp toegaan losmaken.
Door aan de lamp te trekken, haal je de draden van onder naar boven door de machine heen.
Als je de lamp los hebt, kan je twee kleine schroefjes zien waarmee het kapje van de lamp vastzit. Die schroefjes bewaar je netjes in een bakje!
Dan schuif je het kapje eraf. Er is nog een klein plat langwerpig stukje kunststof aanwezig. Dat kleine stukje sluit het gleufje voor de bedrading af, de draden lopen door het gaatje dat over blijft. Je ziet het straks nog een keer.
Stop beide onderdelen in het bakje, voor de zekerheid!

Nu zit je de bedrading lopen. Beweeg even het schakelaartje heen en weer, dan weet je hoe het werkt.
Hierboven is geen verbinding, de lamp hoort uit te zijn.
Nu is er contact, de lamp is aan!

Bij deze naaimachine kon de lamp eerst niet uit. Ik kwam er niet achter wat er mis was, maar waarschijnlijk was het gebruikte draad zo dik dat het opgepropt zat tegen het mechaniek en de schakelaar zijn werk niet kon doen.
Maak de twee schroefjes los waar het draad mee vast zit. Neem een ruim nieuw stuk electriciteitsdraad. Strip een deel van de buitenlaag met een draadstripper en van de twee gekleurde draden haal je ook weer de isolatielaag weg, ongeveer 3 cm. Draai de kleine koperdraadjes met de klok mee om elkaar heen en buig het uiteinde van het draad als een slakkenhuisje rond, tot onder het begin. Schroefje in het holletje steken en vastschroeven. Andere draad aan de andere kant, de kleuren maken niet uit.
Het plastic kapje kan er weer op. Schuif het kapje tot halverwege en leidt de draad door de gleuf. 
Neem dan het zwarte plaatje en stop dat op zijn plaats. Het glijdt in richeltjes.
Draai de kleine schroefjes in hun gaatjes, zodat het platic kapje vastzit.

De volgende uitdaging is het leiden van de electriciteitsdraad van de lamp door de machine. Het makkelijkst vind ik het om van onderaf een stuk draad naar boven te duwen, dan de draad van de lamp daar aan vast te maken en daarna het draad weer terug te trekken.
Om te voorkomen dat de draad van de lamp bij de boog van de machine tegen de tandraderen loopt, zit er een metalen plaatje achter de lamp.
Plaats dat in het gat achter de lamp en verberg zo het mechaniek.
Er blijft net een gleufje over voor de draad.

Lamp weer vastschroeven, gloeilampje erin en alle bedrading van onder in orde maken.
Dan de test... De stekker in het stopcontact!
De lamp is aan. Maar dat was het probleem niet! Kan ie nu ook uit?
Ja, nu reageert de lamp op de schakelaar, zoals het hoort.
Deze Singer 221 Centennial is weer een stapje verder in de revisie....

4 opmerkingen: