zondag 20 januari 2013

Singer Buttonholer 160506 (2)

Quilting photo th7_20_91.gifGrappig emoticonnetje, he?! Druk aan het werk. Ik hoop dat jullie haar ook zien bewegen, ik heb het plaatje in html erin geplakt. (Terwijl ik dit blogje typ, blijft ze maar naaien...ijverig vrouwtje!)

Voor het project waar ik mee bezig ben, heb ik de stiksels van de Singer Buttonholer 160506 nodig.

Er bestaan meerdere modellen Buttonholers (knoopsgatenmakers), en ook van dit model is nog een andere uitvoering, maar de 160506 past op low shank naaimachines, zoals de Singer (Featherweight) 221 en 222, de Singer 15, 27, 28, 127, 128, 66, 99, 201 en de 306.


Het is een vrij groot apparaat en moet met een speciale schroef op de plaats van het gewone voetje vastgemaakt worden. Het armpje van de Buttonholer zit om de naaldschroef en als de naald heen en weer gaat beweegt het mechanisme in de Buttonholer.
Het transportsysteem van je naaimachine dek je af met een plaatje. De Singer Buttonholer schuift zelf de stof heen en weer (om een zig-zag-effect te geven) en verplaatst de stof voor de maat van het knoopsgat

Het apparaatje 'leest' de templates, malletjes. Het is de bedoeling dat je van ieder malletje een knoopsgat maakt in een lapje stof en erbij schrijft welke maat het is. Dan kan je met het knoopje erbij uitproberen welk knoopsgat het meest geschikt is.

De onderkant van het apparaat bevat een klep waar het malletje van je keuze geplaatst kan worden. Dat is even een gefriemel. Klepje dicht en de Buttonholer aan je machientje vastschroeven.Tip: eerst de naaldstand omhoog en de naald door het zwarte raampje steken, dan de naaldstand omlaag en het armpje van de Buttonholer om de naadhouder plaatsen, daarna met de grote schroef het geheel goed vastmaken aan de voethouder.

Echt goed vast draaien, want het attachment is zwaar en beweegt. Het moet niet halverwege je werk gaan wiebelen omdat het los raakt.

Draai de witte knop met de klok mee.
Het transportsysteem van de Buttonholer zorgt ervoor dat de naald verplaatst wordt in het langwerpige zwarte raamwerkje.


Draai het zo dat de naald helemaal achteraan komt te staan, ver van je af.
Dat wordt het einde van je knoopsgat. Laat het apparaat zakken met je hefboom. Het drukt nu goed op de stof.Dat metalen vingertje dat je vlakbij de naald ziet, drukt de stof goed neer.
Draai nu weer aan de witte knop. Het apparaat schuift nu de stof naar achteren. Draai tot de naald staat aan de voorkant van de lijn waar je het stiksel van het knoopsgat wil laten beginnen.


Als de zwevende naald onderaan is geweest en op punt staat aan de linkerkant van de lijn weer omhoog te gaan, stop je met draaien aan de witte knop.


Houd de bovendraad (en eventueel ook de onderdraad als die boven je werk is) links naar achteren, dan stik je er overheen en heb je meteen goed afgewerkt.

Geef rustig gas. Je hoeft de stof niet eens vast te houden, de Buttonholer gaat zijn eigen gang en naait knoopsgat na knoopsgat op dezelfde manier en met dezelfde maat.

Ik heb hier een keyhole- (sleutelgat)vormige mal gebruikt. Die is geschikt voor winterjassen.

Zoals je kan zien in dit filmpje maak ik twee rondes met de Singer Buttonholer, om een mooi gevuld stiksel te krijgen.Het knoopsgat is open te snijden met een tornmesje. Zet aan het einde van het knoopsgat, waar je wilt stoppen een naald overdwars. Zo kan je niet uitschieten met je tornmesje!Er bestaan ook knoopsgatenschaartjes. Die zijn alleen te gebruiken als het knoopsgat aan de rand van de stof zit, zoals bij blousjes en jasje. Maar dat is ook de meest voorkomende plaats natuurlijk!


Ik heb een paar van deze schaartjes via Marktplaats gescoord, ze zijn echter gewoon nog te koop en één van Fiskars kost ongeveer € 13.

De breedte van het stiksel van de Buttonholer is te verstellen door het schuifje aan de zijkant van het apparaat richting de w (wide) of n (narrow) te verplaatsen.

 Als je de handleiding zoekt van deze buttonholer, kijk dan even hier:

http://www.ismacs.net/singer_sewing_machine_company/manuals/lowshank.pdf

Dit is sowieso een goede site om allerlei handleidingen te zoeken voor je naaimachine of accessoires.

Dat was het weer voor vandaag! Het project is bijna af, ik werk nog even verder....

7 opmerkingen:

 1. Ben toevallig de afgelopen dagen aan t speuren geweest op zoek naar accesoires/voetjes die ik mis. Dat valt overigens nog niet zo mee. Heb je nog tips waar te zoeken?
  Goeie en duidelijke uitleg! De buttonholer staat nog op mn lijstje....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De beste tip die ik je kan geven is Marktplaats! En kijk vooral naar wat er nog meer op de foto staat. Mensen raken een oude naaimachine vaak niet kwijt, dus als je iets biedt voor het doosje met accessoires dat ook op de foto staat, willen ze dat soms wel verkopen...
   En op rommelmarkten lukt het soms ook. Geef ook je familie een seintje dat alles waar Singer of Simanco op staat, welkom is bij jou!
   Groetje, Francis

   Verwijderen
 2. Hoi Francis. Wat is het toch leuk om je blog te volgen. Je hebt steeds weer een nieuwe verrassing voor ons. Bedankt voor al je tips en steen-goede uitleg! Door jouw blog draai ik mijn hand er niet meer voor om een machientje op haar zij te leggen en te olíen en te smeren....;D
  Bedankt hoor, en ga vooral door! Fijn weekeinde verder. Groetjes, Annette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben blij te horen dat met uitleg en foto's veel mensen nu hun naaimachine kunnen onderhouden.
   Ik hoop deze week nog iets heel leuks te kunnen laten zien, maar het moet eerst nog af!

   Groetjes, Francis

   Verwijderen
 3. Het ziet er beslist niet slecht uit! Ik denk dat voor heel veel dames dit apparaatje handiger is voor ze, want er wordt toch nog heel wat gemopperd met gewone, hedendaagse naaimachines om een knoopsgat goed te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb vroeger ook met een moderne naaimachine knoopsgaten gemaakt, maar ik vond het altijd een zenuwengedoe. Dit werkt echt vlot!

   Groetjes, Francis

   Verwijderen
 4. Hallo,
  Dit staat zeker ook op mijn verlanglijstje!
  Zal wel goed moeten zoeken, want op Ebay kan je ze krijgen, maar wel duuuuuur.
  Zal me toeleggen op rommelmarkten en tweedehandszaken.
  Wel zeer leuk dat je deze zo goed beschrijft ♥
  Groetjes, Kathleen

  BeantwoordenVerwijderen