donderdag 10 januari 2013

Quilten met de Singer 201 en de kniehendel.

Iets af willen maken, betekent plannen!

Dus na het werk snel de hond uitlaten, de katten naar buiten, even wat eten en dan een uurtje voor de naaimachine.

Het gaat prima! De Singer 201 met kniehendel en de gemonteerde walking foot gaan vastberaden banen stikken. De enige onwennige en onzekere factor ben ik.

Het organiseren van de stof is een kwestie van de slag te pakken krijgen. Ik rol de rechterkant van de lap een beetje op, vouw de stof als een harmonica op mijn schoot en zorg dat er links op tafel genoeg ruimte en ondersteuning is voor de linkerkant van het werkstuk.
De Singer stikt sneller bij topsnelheid dan ik de stof kan begeleiden, dus regelmatig stop ik even met de naald naar beneden. Weer herschikken, schuiven en de rechter knie tegen de hendel om weer verder te gaan. De machine stopt helaas niet altijd meteen, maar door met mijn knie onder de hendel door te glijden, kan ik die ook naar links duwen om wel te stoppen. Dat is iets om later te verhelpen.
Ik maak nu wel de stiksels iets dichter bij de naad dan bij de eerste banen.. Als het af is beslis ik of ik die eerste banen uithaal of het zo laat. Als het mij niet irriteert bespaar ik mezelf een hoop werk. Het is de evolutie van het werkstuk en de ontwikkeling van mijn techniek.

Tijdens het naaien werd ik behoorlijk afgeleid door de poesjes! Sinds zondag komen de katjes buiten. Ze ontdekken de buurt en ook hun eigen mogelijkheden.


Monty is nog steeds de kleinste, dat zal zo blijven. Kon hij eerst amper een traptree op en vroegen wij ons af of hij ooit buiten zou kunnen, nu rent en klimt hij en hij geniet ervan. Maar ik heb hem wel uit dit kleine morellenboompje geplukt. Dat was een te grote uitdaging!Charlie is een echte evenwichtskunstenaar en zoekt het al hoger op. De bovenste rand van de schutting is geen probleem.

Na twee uurtjes buitenspelen gingen de broers een hapje eten en wilden een warm plekje om te slapen.

Dat was voor vandaag het einde van het werken aan de quilt!

3 opmerkingen:

 1. Wat een schattige katjes en wat komt het me bekend voor dat ze het liefst op de quilt liggen waar je mee bezig bent.
  Vandaag op de vrijmarkt heb ik een Singer naarimachine gekocht in een grote houten kist. Toen ik ermee thuis kwam en mijn aanwinst wat beter bekeek zag ik dat er geen voetpedaal bij zat.....oeps dacht ik en nu....??? wel zat er een stuk ijzer bij waar ik niks mee kon.......dacht ik.
  ik ben zelfs nog terug gegaan en heb de verkoper gevraagd of hij het voetpedaal misschien ergens anders had neer gelegd.
  maar nee hoor hij wist van niks...
  Gelukkig lees ik hier dat het betreffende stuk ijzer wel degelijk bij de naaimachine hoort en het voetpedaal vervangt zoals ik begrijp.
  Nu is mijn vraag hoe bevestig ik de kniehendel aan de machine?
  Is het mischien mogelijk dat ik daar een foto van krijg? het zou me geweldig helpen.
  Ik lees graag van u
  Vriewndelijke groet A. Elling

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop dat u dit leest, want ik heb geen mail adres! Mijn blogje van 9 januari 2013 heeft een foto van de kniehendel. De gebogen kant gaat in het gaatje in de houten onderbak van de machine, waarna de kniehendel naar links onder wijst, zoals de grote wijzer van de klok op vijf over half staat. Met de rechter knie wordt de hendel naar rechts geduwd en zo wordt de werking van het voetpedaal overgenomen.
   Ik hoop dat het zo lukt!
   Groeten, Francis.

   Verwijderen
 2. Hallo Francis
  Bedankt voor uw antwoord.
  Mijn e-mail adres is a.elling@home.nl.
  Dit helpt mij zeker hoor dankjewel.
  Ik heb de machine nog niet geprobeerd, maar dat ik zeer binnenkort doen.
  Ook zou ik uw blog graag volgen maar ik heb geen idee hoe dat werkt.
  mijn zoon kan uitkomst brengen hoop ik.
  Ik blijf hier komen kijken hoor,
  Liefs, Anneke Elling

  BeantwoordenVerwijderen