donderdag 27 oktober 2016

LED-lampjes voor de Singer Featherweight en andere naaimachines.

Ik kan nu iedereen die al een LED-lampje voor de naaimachine besteld heeft een berichtje sturen en ik heb er nog op voorraad, plus dat er een zending aankomt.

De LED-lampjes die ik nu in Het Singer Winkeltje heb gezet, geven warm licht dat wel iets minder geel is dan de oorspronkelijke lampjes, maar wel mooi en sfeervol.


Bovendien geven ze goed licht en het grootste voordeel: ze worden niet zo warm!!! De lamphouder blijft koel, zodat je niet je hand meer kan branden bij het opruimen of verplaatsen van je machientje of bij het Free Motion Quilten.


De lampjes hebben 64 LED lichtpuntjes en ook geschikt voor alle andere naaimachines die een bajonetsluiting hebben.

Inmiddels is wel gebleken dat deze lampjes niet goed in de armatuur van de witte Featherweights passen, ze kunnen de draai niet maken.



Omdat het niet voor iedereen bekend is hoe je een lampje moet vervangen, plak ik hier een stukje van een oud blogje:

De lampjes voor de Featherweight en de meeste andere Singer naaimachines hebben een bajonet insteek en geen schroefdraad. Een bajonet-sluiting betekent erin schuiven en een kleine slagje draaien, ongeveer 1/8 van de cirkel. Dat is een klein stukje (denk aan een taart in 8 stukken...).


De metalen onderkant van het lampje heeft twee kleine knopjes. Die moeten in de uitsparing passen in de lamphouder.

Als je de lamp wilt vervangen is het handig om de stekker uit de naaimachine te verwijderen. Dat is ook veiliger, haal in ieder geval de stroom eraf! 
Zet nu de machine op zijn kont (=het vliegwiel). Pak een zaklampje erbij. Of kijk even naar deze foto's!

Je kijkt nu van bovenaf in de lege lamphouder van de Singer 221. Onderin zie je twee contactpuntjes. Aan de zijkant zie je een gleufje in het zwarte plastic.
We gaan even inzoomen....
Het gleufje loopt  in een L-vorm! De L van...lamp! Onthoud het maar op die manier.
Dus als je de lamp in de houder steekt moet je tot het einde van het gleufje en dan met de klok mee naar rechts. Een klein stukje maar. En dan zit 'ie vast.

Verwijderen gaat natuurlijk andersom, alleen met je het lampje een klein stukje indrukken, dan tegen de klok in naar links draaien en dan kan je hem zo eruit halen.

Heb je een naaimachine met een 110V motor, dan gebruik je een omvormer om de stroom van 230V (Volt)  in Nederland om te zetten naar 110V. De 110V naaimachines komen vaak uit Amerika en daar werkt alles op 110V. Met de omvormer ertussen merk je helemaal niets van het feit dat het een 110V machine is, alleen heb je dan wel een 110V lampje nodig, want een 230V lampje geeft door de omvormer de helft minder licht.

Ik heb LED-lampjes voor 230V naaimachines, maar ook een aantal voor 110V naaimachines. Geef dat wel even aan als je een lampje besteld (mail naar hetsingerwinkeltje@gmail.com).