maandag 17 oktober 2016

De bovendraadspanning: Het spannen van de veer!

http://singers-and-featherweights.blogspot.nl/2012/09/bovendraadspanning-regelaar-schoonmaken.html
http://singers-and-featherweights.blogspot.nl/2012/09/spanning-van-de-bovendraad-2.html
 
In de hierboven genoemde blogjes heb je al kunnen lezen over de bovendraadspanningsregelaar en hoe de onderdelen in elkaar gezet moeten worden. Wat niet zo duidelijk besproekn wordt, is het spannen van de veer.
De pen die uit de machine steekt gaat over in een breder gedeelte met groeven. De veer omvat drie delen van de bovendraagspanningsregelaar en heeft een lus en een rond gedeelte. Dat ronde gedeelte is het opgedraaide metaal en het uiteinde daarvan zit in het ronde gedeelte en steekt naar binnen toe wat uit.
Dat kleine stukje dat uitsteekt is nu van belang. Dat gaat straks in een groeve van de pen vallen. Dan zit de veer aan één kant vast.
Schuif de veer, terwijl hij de drie delen omvat, met de lus naar beneden gericht op de pen.
Op de foto hieronder zie je nog net hoe het uitstekende einde van de veer in een groef gaat glijden.
Steek de pen van het deel van de bovendraadspanningregelaar in het gaatje van de machine.
Friemel nu de lus van de veer naar boven toe, zodat de lus boven het haakje komt van het deel van de bovendraadspanningsregelaar dat je als eerst met een schroefje had vastgezet aan de machine.
Je kan nu de lus loslaten en hij valt terug tot op dat haakje. Zonder dat haakje zou de lus helemaal naar beneden willen draaien, maar dat haakje houdt hem tegen.
De veer is nu gespannen. Je kan hem optillen en met een klikje valt hij weer terug op het haakje.
En dat is precies de bedoeling. De veer wordt bij iedere steek door de draad opgetilt en trekt daarna bij iedere steek ook de draad weer terug. Zo blijft de draad op spanning.