vrijdag 29 maart 2013

Singer Kindernaaimachine (2).

Heel onverwacht kwam er een Singer kindernaaimachine in beeld.Een kwestie van mazzel, geluk of toeval, maar hoe je het ook noemt, zij staat nu hier in de kamer.

En na de eerste poetsbeurt met olie glimt het piepkleine machientje bijna als nieuw.Ze is gekomen zonder handleiding, zonder bijbehorende tafelklem, maar wel met de bekende Singer afstandhouder  -  alleen een klein formaat!

Ik heb foto's gezocht op internet om uit te zoeken hoe ze ingeregen moest worden. Ik vond al snel een handleiding van dit kinderspeelgoedje. Toen was het inrijgen geen probleem.


Wat wel opgelost moet worden is het vastzitten van het handwiel. Ik heb nu royaal Singer naaimachineolie op de (nog) niet-draaiende plaatsen gedruppeld. Afwachten maar, na een paar dagen weer proberen.

Natuurlijk hoeft het machientje niet te werken, maar het zou zo leuk zijn om even te zien hoe het naait met alleen een bovendraad.

Verder ga ik een mooi plaatsje zoeken om het neer te zetten.
Nog één fotootje van de nieuwste aanwinst met de duivekater die opa en oma D. hebben gebracht. Al jaren rijden zij met kerst en pasen alle nazaten af om een echte Duivekater te brengen! Een heerlijke traditie!!

5 opmerkingen:

 1. Wat een schatje...ik snap dat je ervoor gevallen bent!! Maakt dit machientje een soort kettingsteek? Omdat je het alleen over een bovendraad hebt....

  Duivekater ken ik niet, ik las er vanmorgen wel over in de krant...het schijnt erg lekker te zijn. Fijne Paasdagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb in een artikel op het internet gelezen over het gebruik van WD-40, het zit in een spuitbus en is te koop bij de Action. Ik heb het, met enige voorzichtigheid, geprobeerd op het trapmechanisme van mijn Singer naaimachine en het werkt perfect. Het mechanisme loopt weer bijzonder soepel. Ook de roest op enkele vast zittende schroeven verdween bijna direct.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook weleens WD-40 gebruikt, hoewel de berichten daarover wisselend zijn. En in wanhoop ook een Singer 201 in de groene zeep gedompeld, nooit met de zwarte lak! En dat ging toen ook goed. Maar allereerst probeer ik wasbenzine en naaimachine-olie.

   Verwijderen
 3. Timing op een kindernaaimachine? Het lijkt er meer op dat je het in de naald moet zoeken, misschien net iets anders dan er bij aankomst in zat? Probeer ook eens anderstalige handleidingen te vinden, soms staat er in een andere taal opeens wel een typenummer in handleidingen (fototoestellen, el. tandenborstels, telefoons, door naast de gebrekkige Ned. tekst ook de Duitse en Engelse te lezen kwam ik vaak achter dingen, die in het Ned. vergeten waren en zelfs één keer bij de Spaanse taal van een draagbaar CD-spelertje een tekening, alleen bij de Spaanse tekst, bestond zeker nog geen woord voor het onderdeel, maar ik was er blij mee, begreep opeens wat de bedoeling was).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb een nieuwe singer type 20 in doos met boekje voor als iemand een copy wil van de gebruiks aanwijzing

  BeantwoordenVerwijderen