zaterdag 2 maart 2013

Het naaien van de beer.

Eerst de onderdelen van de beer uitgeknipt, met kleine knipjes en de onderste punt van de schaar steeds langs de stof tussen de haren door laten glijden. Op deze manier knip je zo min mogelijk de haren uit de vacht.

Als het goed is ziet het er zo uit.

Daarna de gaten in de binnenbenen, binnenarmen en het lijf gemaakt, waar later de scharnieren moeten komen. Dat doe je voorzichtig met een priem. Het streven is de draden van de stof niet te beschadigen, alleen opzij te duwen.

Dan worden de patroondelen op elkaar gemaakt.
Ik speld het eerst en na één keer stikken verwijder ik de spelden en maak een tweede stiksel op dezelfde lijn of iets ernaast. Ik heb altijd de neiging op save te spelen, dus liever een stiksel teveel dan later een los naadje..Omdat het geen rechte onderdelen zijn, had ik niets aan het handige afstandhoudertje om op gelijkmatig brede naden uit te komen, maar op het oog en door mijn vinger op naaldhoogte op het werkblad te houden, kwamen de stiksels op steeds dezelfde afstand van de rand van de stof.
De voetzolen vind ik erg belangrijk, omdat een onregelmatigheid meteen opvalt. Daarom heb ik die eerst geregen en daarna vastgestikt. En wat losgehaald en overgedaan..

Dan de controle van de armen en de benen. Eerst ze binnenste buiten keren, dan zie je al hoe ze gaan worden. Zijn ze links en rechts aan elkaar gelijk, of beter: elkaars spiegelbeeld? Vormen ze echt een paar?

De naden checken op haren die voor en deel in de naad gestikt zijn. Eventueel loshalen door ze met een speld of een bot tornmesje omhoog te trekken. Als het goed is worden de naden door de haren bedekt.
En zover ben ik nu, alle onderdelen zijn af. Ze kunnen worden gevuld en op de juiste plaats vastgemaakt.

Omdat Monty er meteen bovenop dook, heb ik mijn werk in een handig tasje gedaan. Was een kado van collega's, de douchegelletjes die erin zaten dan. Nu hergebruikt als een redelijk katveilig tasje.
Dat bont kan het jachtinstinct aanwakkeren!

Monty is al even buiten geweest en klom over de schutting! Wat herstelt zo'n beestje toch snel!!
 

1 opmerking:

  1. Hiervoor is een Singer zelf de druk in te stellen machine ideaal. Mijn Bernina, die volautomatisch zelf de druk vaststelt, denkt dat mohair berenstof een soort van voile is, gevolg zeer losse naden. Beren naai ik het liefst op mijn oude Vendomatic, kan ik zelf de druk instellen die nodig is.

    BeantwoordenVerwijderen