donderdag 1 november 2012

Singer 15 als trapnaaimachine.


 Ik wilde al een tijdje graag een Singer 15. Dat is een oud model dat nog steeds in productie is. Eigenlijk onverslijtbaar, normale spoeltjes, redelijk standaard. De Singer 15 is gemakkelijk te herkennen, omdat het de draadspanningsregelaar op de kopse kant heeft zitten.

Daarom keek ik geregeld even op Marktplaats.

Marktplaats is een bron van vermaak!
De naaimachine-advertenties die foto's laten zien van de andere kant van de naaimachine (wist de fotograaf wel wat de kant van de naaimachine is die je ziet als je ermee werkt?), of foto's op z'n kop geplaatst, een poes/kind/leeg koffiekopje/mobieltje erbij gefotografeerd.
Naaimachines die helemaal compleet zijn (volgens de adverteerder dan), maar zonder steekplaat of heel verdacht een lapje stof onder het voetje.
En de echte 'verzamelstukken', unieke kwaliteit; als je van roestbakken houdt. En die het zo leuk doen ter decoratie in je huis of kantoor....
Op welke werkplek gaan ze nu een naaimachine voor de gezelligheid neerzetten?
Maar ik heb ook hele mooie naaimachines voorbij zien komen, dus het blijft interessant om zo nu en dan te kijken.

Zo kwam het dat ik eind vorige week een trapnaaimachine zag, ademstokkend mooi! En redelijk in de buurt......

Maar ja, waar zou ik die neer kunnen zetten?? We hebben eigenlijk geen plaats.
Wél hebben we in de slaapkamer een groot zelfgemaakt bureau staan, waar we zelden aan werken. Want het is gezelliger om in de huiskamer met nakijkwerk of voorbereidend werk voor school bezig te zijn, met z'n allen aan de grote tafel. De kinderen met de laptop of huiswerk erbij. En ik ook vaak met de Featherweight.
Dus dat bureau zou goed weg kunnen.
Nu is het toch maar een verzamelplaats voor alles wat 'even' een plekje moest krijgen. De bak met Single-Socks bijvoorbeeld. Of de mand met strijkgoed.
 
 Dus een bod gedaan en een paar dagen later nog een iets hoger bod. En toen kwam de mail dat ik hem mocht komen halen! Mijn echtgenoot is niet zo dol op al die naaimachines, maar gelukkig wel op mij, dus hij ging mee. En dat kwam goed uit, want met een onderstel van gietijzer is deze combinatie van naaimachine en onderstel absoluut geen lichtgewicht.
Hoewel ook weer niet zo zwaar als ik vreesde..

En het is zo'n mooi meubeltje! Met 6 lades. Een klep waar de naaimachine onder kan worden geklapt.
Nog even flink poetsen aan de machine en boven opruimen en dan staat er een echte Singer trapnaaimachine met een Singer 15 te pronken op de slaapkamer.
Het motief van deze machine heet Sfinx..

5 opmerkingen:

 1. Zo, wat een super vondst. Mooi zeg, zo met die laadjes en het werkblad. Jammer dat ik zo weinig ruimte heb, anders zat ik nu ook al op Marktplaats te zoeken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik begrijp heel goed dat je deze machine graag wilt hebben! Een pronkstuk, en jou inmiddels een beetje kennende zal de machine ook weer werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo moest ik lachen om een "singer naaimachine ingebouwd in een prachtige kast"..... met alleen maar foto's van de kast en niet van de machine ;-). Maar eerlijk is eerlijk: de kast was inderdaad prachtig.
  Je trapnaaimachine trouwens ook. Lijkt me heel leuk om eens te proberen, maar weet niet of het m'n ding zou zijn (vandaar proberen). Maar ik heb er de plek niet voor, en ben ook bang dat ik na veel moeite tot de conclusie kom dat ik het niks vind. En voor de sier hoeft voor mij niet.

  Mieneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In het vervolg toch maar vragen om een foto zonder lapje onder het voetje, want... toen ik mijn eerste naaimachine (Vendomatic) kocht in 1964 voor een heel maandsalaris, maar wel met 16 discs voor siersteken (zonder was 16 gulden goedkoper, 1 gulden per disc dus), werd mij op het hart gedrukt de machine altijd op te bergen met het voetje naar beneden en de naald ppk en wel door een dubbel stukje soepele stof, liefst flanel. Mijn moeder deed dat ook altijd, dat stukje stof op de foto zit er misschien wel al meer dan 30 jaar. Voor hetzelfde geld maar meer pech dekt het inderdaad een ontbrekend plaatje af.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb dezelfde, helaas ben ik de spoelplaat, spoelhuis en spoeltjes kwijt. De laatjes zijn heerlijk, het klapbakje ook, en werkte er altijd op. Heb ook een Husqvarna nieuw, maar ze staat er nog steeds. Mocht iemand me kunnen helpen ben ik blij. Keetje at Keetjedigibeetje@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen