donderdag 7 juni 2012

Het verband tussen een WC-rol en een spoeltje...

Hoe de bovendraad van een naaimachine moet worden in gespannen is vanaf een foto nog goed te zien, maar de onderdraad geeft vaak problemen.
De onderdraad zit om een spoeltje gewonden. Het spoeltje moet in een spoelhuis, waarna het spoelhuis in een houdertje in de machine vastgezet wordt.

Het probleem is op welke manier het spoeltje in het spoelhuis moet. Dat kan met de draad linksom of rechtsom gewonden. Slechts één van deze manieren is de juiste....

Ter vergelijking: de WC-rol!

Hoewel ik al erg blij ben als iemand een nieuwe wc-rol heeft opgehangen en ik niet een lege rol aantref, of bijna nog erger: een rol met nog één velletje (alsof je daar iets aan hebt..); er zijn mensen die ook nog willen dat de rol goed hangt.
En met goed bedoelen ze dat de rol van de muur afhangt, zodat je het papier makkelijk kan pakken.


 
Even een fotootje. Dit is de Goede WC-rol.

Maar natuurlijk kan de rol ook met het papier langs de muur hangen, dat is de Foute WC-rol.
 


Hoe moet het spoeltje van een Singer Featherweight nu in het spoelhuis? Als je het spoelhuisje in je linkerhand neemt, moet het draad over het spoeltje hangen volgens de Goede WC-rol. Plaats het spoeltje in het spoelhuis en trek het losse einde van de draad door het gleufje en dan onder het veerplaatje naar boven, tot de draad in het daarvoor vrijgehouden gaatje komt. Als je aan de draad trekt, wordt het draaduiteinde langer, de spoel draait rond, maar niet te snel. Het veerplaatje bepaalt hoe losjes de draad afgewonden kan worden, dat is met een stelschroefje vaster of losser te zetten, maar staat bijna altijd goed gesteld.

 

Nog een laatste foto uit de handleiding.

Hoe is dat nu bij andere typen naaimachines? Want bij bepaalde typen moet het precies anders om. Volgens mij werkt het zo dat de draad altijd onder het veerplaatje terug moet om in het uitgespaarde gaatje te komen.

Maakt dit verhaal het duidelijker....??