maandag 21 april 2025

Zo handig: een blokkenboek. Maak er zelf een!!!


Ik ben nog steeds bezig met de Cobblestone Paths-quilt die ik zo mooi vond in het blad American Patchwork en Quilting.  

156 blokken moeten het worden en ik heb er al 142 af. Na het 140e blok heb ik even een pauze genomen, want voor mijn gevoel schoot het niet op. Maar ik ben nu weer vol goede moed verder gegaan!

Ik ga de top in vier delen in elkaar zetten en apart van elkaar quilten. Dan hoef ik niet de hele tijd deze grote quilt onder de Singer 301 of de Singer 201 door te trekken.

De Singer 301 is fijn met een walking foot. Het is een snelle machine en het heeft een sterke motor.

De Singer 201 is ook sterk en is perfect voor Free Motion Quilten. Voor mijn verjaardag heb ik het nieuwste boek van Angela Walters gekregen. Daar staan veel voorbeelden en tips in. Bovendien maakt zij filmpjes op Youtube, dus je kunt van haar veel leren.

Maar zover is het dus nog niet met de quilt. Eerst de 156 blokken af, dan de lay-out. Alle blokken in de keuken neerleggen als Roger de Rode Kater slaapt en schuiven tot de diverse kleuren mooi verdeeld zijn. Foto's maken en de blokken systematisch opstapelen. Met briefjes erop gespeld voor de volgorde en dan nog kijken op de foto's bij het naaien van de banen. Best nog wel een 'dingetje' voor mij.

Ik denk dat het een klus voor de herfst en de winter gaat worden, want we gaan nog een keer met vakantie en eind september wordt onze dakkapel vervangen. De meneer die de zolder kwam opmeten wees aan hoeveel van de zolder leeg moest zijn. De moed zonk me in de schoenen, maar ik ben gelijk aan de slag gegaan. 

De vier kinderen kregen hun plastic bak toegeschoven met rapporten, het boekje van het consultatiebureau, werkjes van school, verzamelde moederdag cadeautjes, zwemdiploma's, eindexamendiploma's, verjaardagskaarten en zelfs een paar navelklemmen kwamen nog tevoorschijn. "Jakkes mam! Dat bewaar je toch niet?" Het doosje met melktandjes had ik zelf al weggegooid. Het was een verzameldoosje, die van mij zaten er ook nog bij. Ik vrees dat ik toch wel wat eigenschappen van mijn moeder heb geërfd...

Verder worstel ik me door jaargangen Seasons. Ik was er ooit op geabboneerd, maar had niet zoveel tijd om de bladen te lezen. Er lagen op zolder ook diverse woontijdschriften waar de huizenprijzen nog in guldens staan aangegeven. Getallen waar je nu in euro's amper een appartementje voor kunt kopen.

Ik blader het door, maak een foto van wat ik er eigenlijk uit zou willen halen, wat ik niet doe omdat er anders weer een berg losse bladzijden ontstaat. Waarschijnlijk kijk ik nooit meer naar de foto's, maar het geeft rust.  En ruimte! 

Wat ik niet kwijt wil moet ik netjes opbergen in mijn al te volle naaikamertje. Dus ik moet wel kritisch zijn. 

Zo nu en dan kruip ik toch maar achter de naaimachine, een perfecte ontspanning! En zo is ook mijn blokkenboek ontstaan.

Op de maandelijkse bee naai ik graag deze simpele blokjes, want met al het gebabbel is het lastig om zonder fouten een ingewikkeld blok in elkaar te zetten.

Hoewel er twee grote snijtafels staan, vind ik het fijn om de lapjes thuis op maat snijden. Dan kan ik lekker doorwerken en mis ik niets van de gesprekken! 😁


Daarom maakte ik een blokkenboek waar dit blok van Cobblestone Paths goed op uitgelegd kan worden. Zo is er minder kans op fouten bij het gebruik van stoffen die een motief hebben met een bepaalde richting. 



En ik kan nu 10 blokken voorbereiden. Dat schiet lekker op! Bij de laatste bee merkte ik ook hoe handig dit werkt. Want ook met een wat kleinere werkruimte gaat het goed: het blokkenboek is om te vouwen, dubbel te klappen en op te rollen. Alle lapjes blijven goed op hun plaats liggen en het blokkenboek is altijd wel ergens in een tas te proppen of ligt thuis plat in de boekenkast.

Iemand vroeg naar de prijs van het blokkenboek, maar ik wil deze niet kwijt en bovendien: wie kan patchworken kan ook een blokkenboek maken! Dus hier volgt het patroon! 



Maak je eigen blokkenboek  

Een patroon van Het Singer Winkeltje, 2025.

Lees eerst de beschrijving helemaal door en bekijk de afbeeldingen.

Het blokkenboek heeft een buitenkant, de kaft. Dat heeft de vorm van een placemat. Het is eigenlijk een miniquiltje. Ik heb de buitenkant een inch (2,5 cm) groter gemaakt dan de binnenkant. De buitenstof of de top kan je van een lap maken of van blokken die je over hebt. Maak er iets moois van! 

Ik plakte de buitenstof met Vliesofix 719 op Thermolam. Dat maakt het geheel net even steviger. Bovendien is de binnenkant van de kaft dan gelijk een bladzijde waar je lapjes op kunnen worden uitgelegd.

De binnenkant van het blokkenboek bestaat uit diverse bladzijden van een materiaal waar stof op blijft plakken. Dat kan tussenvulling zijn, Hobbs bijvoorbeeld. Maar ik gebruikte ook hiervoor Thermolam. Dat pluist niet en het is steviger.

Tussen de lagen Thermolam moet een materiaal waar de quiltlapjes niet aan blijven plakken. Daarvoor heb ik vitrage Lill van Ikea gebruikt. 

Ik had eigenlijk Alvine Spets willen nemen, omdat dat zo'n mooi kantmotief heeft. Maar ik had Lill in huis, dus heb ik dat gebruikt. Lill is perfect, de lapjes plakken er niet aan. 

Bij Crea Café in Purmerend hing een vitrage van Alvine Spets en daar heb ik nu ook geprobeerd er een lapje stof op te plakken en het plakt niet. 

Dus ook deze vitrage is ook goed te gebruiken als tussenbladen in het blokkenboek en naar mijn idee zelfs nog beter, want het is een stevigere kwaliteit en door het kantmotief ook mooier.

De gordijnen zijn zo groot dat je volgens mij wel 6 blokkenboeken met één set kunt maken, dus misschien een mooi project om met andere mensen te doen en te delen.

Volgens mij heb je van Thermolam 110 cm nodig en van Vliesofix 45cm breed een meter. Van Vliesofix 90 cm breed zou je een halve meter kunnen nemen. Reken het zelf even na voor de maat van jouw blokkenboek. Er zijn veel winkels die Vliesofix en Thermolam verkopen, ik noem hier Crea Café Purmerend (info@creacafepurmerend.com).


De buitenkant, de kaft van je blokkenboek.

Meet hoe groot je de bladzijden van je blokkenboek wilt hebben door de onderdelen van een blok naast elkaar neer te leggen. Ik wilde uitkomen op bladzijden van 12"x12" inch. 

Maak dan een placemat of miniquilt dat een inch groter is aan alle kanten en de buitenkant is natuurlijk twee keer zo groot als de uiteindelijke bladzijden, omdat je het opengevouwen maakt. 

(12x12 inch --> opengevouwen 24x12 inch --> extra rand 26x14 inch)

De lap buitenstof is minimaal 28"x16", waar extra stof voor de naad bij in zit.

Snijd Thermolam op de maat 26" x 14".

Knip of snijd Vliesofix 28"x16"

Strijk de plakkerige kant van de Vliesofix op de buitenstof. Haal het papier van de andere kant van de Vliesofix weg en strijk de Thermolam nu op de Vliesofix. Keer je werk ook om en strijk vanaf de buitenkant. Thermolam wordt gebruikt in ovenwanten en pannenlappen, dus laat niet snel de warmte door.

Let op: je houdt een rand aan de buitenkant van de buitenstof over, waar wel vliezofix zit, maar geen Thermolam. Dat is de rand die je straks omslaat.

Stik de drie lagen met een paar banen of FMQ op elkaar.

Knip of snijd eventueel de buitenstof op maat, zodat je een inch naad rondom alle kanten van de Thermolam hebt.


Sla de naad van de buitenstof 2x naar achteren om, speld vast, maak nette hoekpunten, strijk de naden goed plat en naai de zoom met naaimachine of met de hand vast. 

Je zou ook net als bij een quiltje een bies kunnen maken!!

Maak van twee slierten stof of linten een sluiting. Een lus met een mooie knoop kan natuurlijk ook.

De binnenkant van het blokkenboek: de bladzijden.

Snijd of knip:

-drie stukken vitrage van 25"x 13"

-twee stukken Thermolam van 25"x13"

Maak een soort lasagne van vitrage (V)  en Thermolam (T). Begin en eindig met vitrage (V-T-V-T-V).

Stik dit in het midden op elkaar. Ik heb een paar naden gestikt. 

Er is altijd een beetje onnauwkeurigheid, dus je hebt de bladzijden iets groter gemaakt dan het moest worden. 

Vouw nu de bladzijden dubbel en snijd daarna de dubbelgevouwen bladzijden op de gewenste maat 12"x12".

Binnenkant aan de buitenkant.

Leg de binnenkant van het blokkenboek opgeslagen precies op het midden van  het blokkenboek. 

Stik nogmaals door het midden, maar nu om de bladzijden van het blokkenboek aan de kaft te bevestigen.

Nu is je blokkenboek klaar! Veel plezier ermee.