vrijdag 17 mei 2013

Je wil je oude Singer naaimachine verkopen....
Natuurlijk zijn er redenen om een Singer naaimachine te verkopen.


Emigratie is een goede reden om een trapnaaimachine te verkopen, want zo'n groot apparaat verschepen naar een ver land als je toch niet van plan bent er ooit iets mee te doen is een beetje onzin.

Of je vorige vriendin heeft de naaimachine achtergelaten en je hebt niet eens haar adres gekregen...

Of je interieur is aan verandering toe en alles moet strak met chroom en glas. Dan staat zo'n naaimachine een beetje oubollig!


Maar als bij een advertentie staat: "geërfd" en ik zie een mooie doorleefde zwart metalen slinger-Singer, dan moet ik even slikken. Zou iemand een naaimachine verkopen waar oma voor haar kroost alle kleding op genaaid heeft? Het broekje met jasje voor de eerste communie van oom Jan en de trouwjurk van tante Marie.. 

Ach, misschien is verkopen beter dan zo'n stoffige vergeten Singer op zolder, of nog erger: in een vochtige schuur! Je mag tenslotte aannemen dat de koper deze aanschaf doet vanwege liefhebberij en dat de machine nu goed terecht komt.
Dus je wilt je naaimachine verkopen.

Dat kan via een advertentie bij de supermarkt, maar dan heb je een beperkt bereik. De kans dat iemand uit jouw buurt op zoek is naar jouw model naaimachine is klein.

Marktplaats is voor de verkoop ideaal. Een goede advertentie met veel woorden die interesse opwekken, trekt altijd belangstelling. Overdrijf niet, geef de noodzakelijke informatie. Zoek het productiejaar op door middel van het serienummer, misschien wil iemand graag een naaimachine uit een bepaald jaar.

Dan nog de foto's erbij. Foto's moeten eerlijke informatie geven. Laat je alleen de pluspunten zien, dan is de koper later teleurgesteld.Maak mooie duidelijke foto's en fotografeer ook de accessoires erbij.

Extra spoeltjes en schroevendraaiertjes, de bijbehorende voetjes; maak er een aantrekkelijke presentatie van.

Ook al is alles nog steeds te koop, een geïnteresseerde is dol op spulletjes die bij de machine horen en een houten garenklosje maakt het helemaal af!
Fotografeer een naaimachine zeker van de kant waar je tegenaan kijkt als je ermee naait.

Niets is zo frustrerend voor de potentiele koper als de achterkant van de naaimachine te zien, zodat niet eens goed het model te zien is.


Een foto waarbij de naaimachine ingeklapt in het trapnaaimachinemeubel zit of onder de stofkap verborgen is, draagt niet bij aan de verkoop!

Wat mag je verwachten van de opbrengst?
Kijk zelf eens rond op Marktplaats! Op dit moment staan er meer dan 1000 Singer naaimachines te koop.

Alleen de mooiste exemplaren zullen een nieuwe eigenaar vinden. Reken voor doorsnee machines in zeer goede staat op zo'n €30. Een perfect trapnaaimachinemeubel levert misschien €50 op. Als je geluk hebt.
Dat valt je misschien een beetje tegen. Maar zo is het: jij wilt je machine niet meer en alleen echte liefhebbers hebben interesse. En die willen een machine die mooi of bijzonder is. Geen verwaarloosd exemplaar.


Voor de Singer Featherweights zijn de prijzen hoger, maar niet zo hoog als 2 jaar geleden.