zondag 9 september 2012

Bovendraadspanning regelaar schoonmaken en instellen.

Kneusje mag weer eens tevoorschijn komen! Deze uitleg is gebaseerd op de Singer Featherweight, maar ook bij andere modellen zal dit bruikbaar zijn!

De spanning van de bovendraad wordt geregeld met een knop waar een heel systeem achter zit. Ik heb HIER al eens uitgelegd hoe het komt dat je alleen je naaiwerk kan verwijderen als je de persvoethefboom omhoog hebt gedaan...( omdat dan ook de draadspanning wegvalt...).

Bij veel oude naaimachines is de bovendraadspanningsregelaar vies en vettig en je kan ook de machine daarachter niet goed schoonmaken.
In de handleiding van de Singer Featherweight staat geen duidelijke tekening hoe de verschillende onderdelen van de regelaar in elkaar passen. Gelukkig staat het wel in de boekjes die bij andere modellen naaimachines horen.
En net zoals een wiel altijd rond is, lijken al die draadspanningsregelaars van de verschillende modellen Singers op elkaar, dus we spieken even bij een Singer 306 in de handleiding. Er zijn wat kleine verschillen, maar zeker de linker vijf onderdelen van de bovendraadspanning (zilveren draaiknop, cijferring, kleine zwarte ringetje, veer en ring met - I + erop) zijn hetzelfde.Als het mogelijk is zet je nu even je eigen naaimachine erbij, om te kijken!

De draad loopt bij de bovendraad regelaar tussen 2 schotelvormige schijfjes door. Die schijfjes kunnen wat los van elkaar (lage bovendraadspanning) of strakker tegen elkaar (hoger bovendraadspanning). Een dun gebogen ijzerdraadje houdt de bovendraad op soepele wijze wat strak, zodat het wel iets kan meeveren, maar niet los hangt.
Verder zie je de buitenste zilerkleurige knop waar je aan kan draaien. Meteen draait dan het zwarte ringetje met de cijfers mee. Zo zet je de draadspanning hoger of lager. Achter de beweegbare ring met de cijfers zie je een zwarte ring met - en +  . Dat is je ijkpunt.

Oudere modellen Singer naaimachines hebben wel dit systeem, maar missen de cijfers. Dat is niet erg, op je broekriem staan ook geen cijfers bij de gaatjes en weet je ook wat losser en strakker is!

Als je gaat demonteren heb je een kleine schroevendraaier nodig voor het schroefje bij het laatste onderdeel en een bakje of bordje om alle onderdelen op de juiste volgorde te leggen, tenminste zo doe ik dat.

De buitenste zilverkleurige knop heeft aan de kant die je niet ziet een uitsteekseltje. Dat valt in een gaatje van de zwarte ring met de cijfers (hier heb je later een verstelmogelijkheid!). Door de zwarte ring met de cijfers naar achteren te drukken en aan de zilveren knop te draaien (tegen de klok in), komt de zilverkleurige knop los en kan deze eraf. Op de foto doe ik het even met twee handen om te laten zien, maar zo kan je niet aan de knop draaien...

(Zie je de gaatjes in de zwarte ring? Daar verstel je de zilverkleurige knop eventueel mee, als je alles in elkaar hebt gezet. Zie laatste stukje van dit blogje.)


Dan haal je de rest van de onderdelen van het tweedelige stangetje dat uit de naaimachine komt.Hier zie je ze liggen op mijn bordje, van rechts naar links:
-de zilverkleurige draaiknop
-de zwarte ring met de cijfers
-een klein zwart ringetje met een dwars balkje dat precies tussen de tweedelige stang past en een uitsteekseltje aan de bovenkant dat naar je toe wijst (dat laat de cijferring van 0-9 draaien en zorgt ervoor dat je niet zonder de zwarte cijferring in te drukken de zilverkleurige knop eraf kan draaien)
-een veer die naar achter toe steeds groter wordt. Het begin van de veer hoort links onder!!-de zwarte ring met +I-  . De dichte kant hoort achter, de veer valt hierin alsof het een bakje is


 
Dan een setje door een veer omvat:
-een schijfje met een uitstekend pennetje dat in de naaimachine past
-de twee schotelvormige schijfjes die met de bolle kanten tegen elkaar horen
Op de naaimachine zit nu nog een schijf bevestigd met een schroefje, waar een rechts plat haakje aan vastzit en links een houdertje waar het veertje boven op kan rusten.

Draai de schroef los en haal het schijfje weg.Nu is je machientje wel erg bloot!De tweedelige pen laten we zitten, dat is voor gevorderde klussers en behalve wat schoonmaken als het nodig is, doen we hier niets mee.

Maak de onderdelen schoon en zet nu alles weer rustig in elkaar. En kijk eens hoe het glimt!

Nu ga je de bovendraadspanningsregelaar instellen!
 
Rijg een draad in de machine en stik een stukje. Bij gewoon 2 lagen normale stof op elkaar zou de draadspanning bij 4 een mooie steek moeten maken, met de kruispunten tussen boven- en onderdraad precies in de stoflagen.
 
Zet de draadspanning met de zilverkleurige knop zoals jij dat goed vindt:
 
-druk de zwarte ring met de cijfers naar achteren en draai aan de zilverkleurige knop met de klok mee om de spanning strakker te zetten. Steeds even een stukje naaien tot de draadspanning naar je zin is.
 
Als dat het geval is:
 
-Druk weer op de zwarte ring met de cijfers en draai die tot de 4 bij het 'I'-streepje van de - I + ring staat. Laat de cijferring weer terugveren en friemel even tot het palletje van de zilverkleurige eindknop weer in een gaatje valt. Nu is de draadspanning als het goed is te reguleren van 0-9, met de gewone spanning bij de 4.
 
 
 
Geven jullie feedback als er iets onduidelijk is? Ook als het je zo lukt vind ik het fijn om te lezen!