Als je Singer Featherweight (of ander model Singer naaimachine) nog de oorspronkelijke bedrading en stekker heeft, zou ik zeker de bedrading vervangen. Van stopcontact naar machine en van machine naar voetpedaal is geen probleem, daar kan je HIER en HIER nog eens iets over lezen.
Maar van de motor naar de aansluiting op de machine is een ander verhaal en dat komt nog! Ik moet daar zeker bij een aantal machines van mij iets aan doen, want bij de Singer 306 is de bedrading verpulverd en zie je de metalen draadjes lopen! Idem bij Kneusje. En twee andere machines kreeg ik hier met op het snoer een pleister of isolatietape ...Dat zal vast nodig zijn geweest. Ik ben nog moed aan het verzamelen.
Ongeaard stopcontact |
Geaard stopcontact |
Over de stekker kan ik wel iets vertellen. De oude stekker is rond. En niet geaard. In vroeger tijden deden ze niet zo aan 'aarden' en zolang je niet dobberend in bad gaat werken met je machine, is dat ook niet nodig.
De ronde stekker is onhandig. Als je een oud huis hebt, kan je ronde stopcontacten zonder randaarde hebben, maar de meeste stopcontacten zijn smal, of rond met pennetjes voor de aarde.
Dan past de oude stekker niet.
Ik heb mijn Singer FW haar oude stekker laten houden. Er staat namelijk Singer op en dat vind ik toch wel erg leuk.
Maar ik heb als extra steeds een verloopsnoer nodig. Dat snoer moet ik dus niet vergeten als ik ergens naar toe ga met de FW, want ik gebruik het ook voor de andere naaimachines als het nodig is.
Ik heb nu wel besloten de oude stekkers te vervangen van machines als er geen Singer op staat. Dat wordt dan een zwarte platte stekker.
Met een handnaaimachine heb je geen probleem met elektriciteit en stekkers. Toch kunnen die ook niet goed tegen vocht.
Deze meneer kreeg na het publiceren van de foto een nieuwe naaimachine aangeboden. Dat was geen overbodige luxe!
Steve McCurry "Tailor in Monsoon, Porbandar, India".
Als je bij Google afbeeldingen zoekt van Steve McCurry, kom je schitterende foto's tegen!