Het vorige bericht over de bovendraadspanning is al wat aangepast met dikke letters, maar ik heb nu ook een foto erbij gemaakt. Voor het vorige bericht, klik HIER.
Het gaat om de groffe veer van de bovendraadspanningsregelaar. Het begin van de veer moet linksonder (zie foto).
En op deze foto is het kleine zwarte ringetje met het uitstekend puntje te zien met de ring waarop de cijfers van 0-9 staan. Je kijkt nu vanaf de kant van de naaimachine!
De cijferring heeft aan de binnenkant een schotje, precies tussen de 0 en de 9. Als de cijferring draait, houdt het zwarte ringetje de cijferring tegen.
De ring met de cijfers heeft allemaal kleine gaatjes. Die gaatjes zijn nodig om de zilverkleurige eindknop houvast te geven. De eindknop heeft één uitstekend pennetje dat in een gaatje van de cijferring valt en zo draait de cijferring mee als jij aan de zilverkleurige knop draait.
Door de zilverkleurige eindknop met de klok mee te draaien, schroef je de knop dichter naar de naaimachine en druk je de twee schijfjes waar het bovendraad tussendoor glijdt meer naar elkaar toe. Daardoor gaat de draad nu minder makkelijk tussen de schijfjes door en neemt de draadspanning toe.
Eigenlijk zouden er geen cijfers op de ring hoeven te staan. Immers als jij de draadspanning instelt, is die goed of niet. Het getal maakt niet uit. Maar het is wel makkelijk om steeds een referentiekader te hebben; door de cijfers zie je beter of je de spanning hoger of lager zet. Bovendien kan de cijferring niet steeds doordraaien, van 0-9 of van 9-0, maar niet verder.
Stel (stel...) je hebt de ideale draadspanning, maar die geeft een cijfer tussen de 0-1. Dan heb je geen mogelijkheid om de draadspanning veel losser te zetten. Maar er is een oplossing!
-Druk de cijferring naar achteren (dan druk je de groffe veer in én zilverkleurige knop zit niet meer met zijn pennetje in het gaatje van de cijferring).
-Draai de cijferring (en alleen de cijferring, niet de eindknop!) zodat de 4 tussen de -I+ staat. Laat de cijferring weer los en friemel tot het dichtsbijzijnde gaatje om het pennetje van de zilverkleurige eindknop valt.
Nu zit de ideale draadspanning bij de 4 en heb je zowel naar een lichtere als naar een zwaardere draadspanning weer stelmogelijkheid.
Eindelijk ben ik een handleiding van Singer voor de Featherweight tegen gekomen met duidelijke plaatjes.