zaterdag 16 december 2017

Deel 1: Starten met De quilt van Suze en Sophie!

Zo, zit je klaar, met rolmes of schaar? Lapjes om je heen, naald en draad of naaimachine erbij?
Dan gaan we nu beginnen!!!

En we maken eerst de Punten.Als je een beginner bent, zoals iedereen ooit een beginner was, dan kan een hele quilt nogal overweldigend zijn. Zoveel kleurtjes, zoveel vlakjes..Maar als je gaat kijken zie je de opbouw in blokken. En bij De quilt van Suze en Sophie zit er ook veel herhaling in. Dat is fijn om te oefenen en je hoeft niet steeds na te denken, want je krijgt er handigheid in.We beginnen dus met de Punten die om het blok met de Wedding Ringen zitten.

De rest van de quilt bestaat uit een middenblok, een vierkante omlijsting met de Wedding Ringen en kleinere vierkanten.

Die vierkanten bestaan uit 4 varianten, de Log Cabin, de Wild Goose Flight, de Turkey Tracks en de Flower Baskets.


Elk blok heeft zijn eigen moeilijkheidsgraad. Mijn doel is dat het zo uitgelegd en gepresenteerd wordt dat het goed te doen is.

Kijk even met me mee naar de Punten:

Iedere Punt bestaat uit een molentje, vier driehoeken en twee setjes van 4 kubusjes.

Er zitten 3 punten per zijde van het middenblok. Dus 12 Punten in totaal.

Dus: 12 molentjes, 48 driehoekjes, 24 setjes met 4 kubusjes.

En we beginnen vandaag met de kubusjes. Je maakt de kubusjes en bewaart ze tot je de rest van de Punt afhebt. En dat is al snel..Met de hand
Als ieder setje kubusjes bestaat uit 2 van kleur A en 2 van kleur B kan je natuurlijk 48 vierkante lapjes van kleur A en 48 lapjes van kleur B aan elkaar naaien. Lekker zittend in de luie stoel, helemaal goed!
Neem daarvoor 48 lapjes van 2x2 inch van kleur A en 48 lapjes van 2x2 inch van kleur B en naai ze met kleine steekjes aan elkaar, twee aan twee en verspringend en met een naadje van 1/4 inch.

Wat je ook kan doen:

Met de machine
Snijd stroken van stof van kleur A van 2 inch breed (iets meer dan 96 inch lang in totaal).
Doe hetzelfde met kleur B.Naai de stroken langs de lange kant met de machine aan elkaar met een naad van 1/4 inch. Gebruik een klein steekje.
Ik gebruik daarvoor nu Marge, mijn machientje van 1935. En een afstandshoudertje die ik op krap 1/4 inch van de naald heb afgesteld.


Strijk eerst de naad op de stiklijn om het stiksel goed plat te krijgen. Je moet eigenlijk persen en niet heen en weer maaien.Strijk de stroken open met de naad naar de donkerste stof.Snijd hiervan weer stroken van 2 inch breed.
Zet twee van die stukken aan elkaar, nest de naden.

Leg het blokje straks zo onder de naaimachine dat het naadje van boven naar beneden gestreken wordt tijdens het naaien. Het naadje dat je aan de bovenkant onder het voetje ziet gaan, kan je zelf plat leggen.


Het blokje dat nu af is meet 3,5 inch met ruwe naden. Het afgewerkte blokje zal in de quilt 3 inch zijn.Bewaar je blokjes in een plastic zakje. Ik strijk ze pas open als ik ermee verder ga, anders strijk je en strijk je en strijk je nog een keer. Niet verstandig, want stof kan door strijken uitreken.
Strijk dus zo min mogelijk! Dat heb ik nog van mijn moeder geleerd. Al had zij het niet over patchwork! ;)


4 opmerkingen:

 1. Zal ik er nu toch mee beginnen? Zo'n zin in, maar nee, eerst maar andere projecten afmaken.
  Je legt het heel duidelijk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Poehee, eindelijk gevonden... Nu nog bedenken welke stoffen ik ga gebruiken. dat het de Blauw serie gaat worden is hoogst waarschijnlijk, zit alleen nog te dubben hoeveel verschillende en welke tegenkleuren..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De kubusjes zijn af. Rustig op het gemak, met de hand.
  Ik was het niet van plan, maar het is zo'n mooie quilt, en een blokje tussendoor moet toch kunnen, en er liggen nog zoveel scraps....allemaal argumenten om fijn mee te gaan doen.
  Zeker met zo'n duidelijke uitleg gaat het vast lukken. Dank je wel daarvoor!
  Hartelijke groeten, Betsy

  BeantwoordenVerwijderen