zaterdag 23 december 2017

Deel 3: De quilt van Suze en Sophie. Met kerst gaan we aan de kalkoen...

Als je deel 1 (de Kubusjes) en deel 2 (de Molentjes) gedaan hebt, stoppen we nu even met de Punten. We gaan daar mee verder als we weer gaan naaien met de naaimachine, maar nu is het tijd voor de kerstdagen en bovendien is het vakantie! Heerlijk even geen geren en gevlieg, maar tijd voor bezinning. En dat klinkt hoogdravender dan het is. Het betekent opruimen, afmaken, familie zien en plannen maken. Het derde jaar met Het Singer Winkeltje afsluiten en tijd voor naaimachines en lapjes!

Het blok van "De quilt van Suze en Sophie" waar we nu aan gaan beginnen heet Turkey Tracks: Kalkoen Sporen.



Ik zie kalkoen in de supermarkt vaak liggen naast de kip en de filets zien er bijna hetzelfde uit.  Een forse kalkoen is echter wel iets groter dan een kip!
Het mooiste voorbeeld van een grote kalkoen ken je vast uit het filmpje van Mr Bean. Het is een typisch Mr Bean verhaaltje, waarbij je met verbazing  naar de capriolen van Mr Bean kijkt en niet weet of nu medelijden met zijn vriendin moet hebben of het een draak vindt.
















Klik hier als je het filmpje van 5 minuten wilt zien: Mr Bean and the Turkey.




















In De quilt van Suze en Sophie zijn 16 blokken met het Turkey Tracks motief geplaatst. Ieder blok heeft in de originele quilt een andere kleur gekregen. Ideaal om kleine lapjes voor te gebruiken!



Elk blok heeft een brede rand gekregen en door de positie van de blokken in de quilt zijn daardoor gelijk bijna alle blokken van elkaar afgescheiden, de functie van sashing dus.



Ik maakte de patronen voor de quilt terwijl ik naar het kleine fotootje aan het turen was. Er zit een stukje wiskunde in, met cirkels en punten. Ik weet niet eens meer of ik het zonder mijn originele tekeningen zou kunnen navertellen.

Daarna maakte ik een eerste blokje.



Zoals je ziet is mijn patroon iets anders dan het origineel. Minder puntige punten. Aan jou de keus of je mijn patroon aanhoudt of er een verandering in aanbrengt.

Ik had speciaal een lichtbak aangeschaft, een Wafer 2. Dat is een A3 formaat plaat met regelbare lichtsterkte. De doos heb ik zo dichtgeplakt dat de lichtbak er steeds weer in kan en zo veilig opgeborgen kan worden. Natuurlijk was dat wel een probleem, want waar laat je zo'n ding? Mijn snijmat heeft ook al een plekje tussen een muur en een kast en nu dit weer... Maar gelukkig paste de doos precies achter de bank. Bijna uit het zicht en toch bij de hand!

Want een lichtbak vind ik wel heel handig! Je trekt gemakkelijk patronen over op stof. Of op Freezer  Paper. Of op H250. En als je de patroondeeltjes af hebt leg je ze zo op de juiste plaats op de stof. Patroon op de plaat leggen, even vastplakken met Magic Tape, stof erop, lampje aan en met tipjes lijm plak je de deeltjes die je voorbereid hebt gelijk op de juiste plaatst met uitwasbare textiellijm. Dan zit het vast en als je eraan toe bent naai je de patroondeeltjes vast op de stof. Of je festoneert het vast, of je zigzagt ze vast. Mag je helemaal zelf weten!

Zonder lichtbak zijn er ook mogelijkheden, want als je creatief bent kan je ook een glasplaat of raam gebruiken. Of een glazen tafel met een lamp eronder. Ik deed kleine deeltjes ook wel met de iPad als lichtbakje.



Ik probeer te oefenen met diverse methodes van appliqueren. Dus ik heb een paar blokken met H250 en Apliquick stokjes gedaan. Je knipt de H250 op maat volgens het patroon, dan strijk je het op de achterkant van de stof. Je knipt de stof uit met een naadtoeslagje. Daarna vouw je en lijm je de randjes om het H250 heen. Die 'eetstokjes' van Apliquick zijn daar erg handig voor, maar ik merkte dat ik vaak het rechter stokje met het platte vlakje gebruikte en mijn linkerhand om de randjes te pakken. Zelf ontdekken wat handig is!
Het H250 hoef je als het patroondeeltje vast zit niet te verwijderen. Het wordt door wassen vanzelf soepeler.


Ook heb ik een aantal stukjes om Freezer Paper gevouwen. Het werkt op dezelfde manier, alleen moet je als het stukje vastgenaaid is wel via een gaatje in de achtergrondstof het Freezer Paper verwijderen. Kan wat lastig zijn.

En ik heb ook het Freezer Paper op de voorkant van de stof gesteken en de randen van de stof naar de achterkant weggeplakt.


En de methode die ik van het blog Quiltdingen van Marieke Hordijk had afgekeken, hier is de verwijzing naar haar blog over hoe zij alles voorbereidt om het makkelijk mee te kunnen nemen en de patroondelen later echt vast te naaien. Ik vind het een fijne methode die ik heb gebruikt om de pijlpunten te maken:

Methode van Marieke Hordijk, KLIK!


Ook een voordeel van deze methode is dat je de Freezer Paper weer verwijdert en die kan je opnieuw gebruiken en dat is ook wel fijn met 16x4 pijlpunten...



Ik heb ooit gelezen dat iemand 20x een patroondeel opnieuw kon opstrijken voor het de plakkracht verloor. Met 15 pijlpunten kom je dus een heel eind!



Dan is er ook nog de Needle Turn methode... Zoek even op Youtube. Is ook weer even een techniek om te bekijken en handigheidjes te leren.

Je ziet dat ik ook nog aan het uitproberen ben wat ik prettig vind werken. En misschien wordt het wel een mix van technieken. Genoeg om te oefenen. Na 16 blokken weet je wat jij een fijne methode vindt en ik ook hopelijk. En het hoeft niet allemaal gelijk af... Het is geen wedstrijd!

De methode:

Print onderstaand document 2x uit. Er is een klein vierkant blokje van een inch getekend om te controleren of het printen goed gegaan is. Wijzig desnoods de instellingen van de printer, naar A4 en 100%.

















Knip één van de pagina's door het midden van het patroon door (de stipjes in de buitenrand geven het midden aan) en plak dat deel op de andere pagina, zodat het vierkante blok precies 9 inch is. Leg een liniaal erbij en meet het op, schuif met de delen tot het vierkant precies 9 inch is! Misschien moet je een klein beetje smokkelen...

Je ziet dat bij mijn tekeningen het ook niet helemaal midden-op-midden is, er zit ruimte tussen de rode strepen die precies het midden zouden moeten zijn.


Voor het document, klik HIER: TURKEY TRACKS.

Neem voor ieder van de 16 blokken in de quilt de 4 pijlpunten, de 8 blaadjes en het middenstuk over op de methode die jou het best bevalt. De stof voor de achtergrond moet in de quilt 9 inch zijn, dus 9,5 inch met de naad. Om te kunnen werken kan je beter een groter lapje nemen, zeg 11 inch. Op maat snijden doe je dan vlak voordat je de rand om het blok heen gaat zetten.
Teken de ligging van de patroondelen op de stof of gebruik een lichtbak.




Leg de pijlpunt eerst neer en dan de blaadjes. De blaadjes vallen over de niet afgewerkte delen van de pijlpunten, dus dat scheelt weer werk!


Naai alle delen vast met kleine steekjes, zo onzichtbaar mogelijk.


Dit leek me een uitstekend blok om met kerstmis te doen. Lekker rustig met de hand. In je luie stoel, met een kerstkransje en een muziekje. En doe rustig aan! Niet alle blokken hoeven nu af. Je kan er een paar doen en dan over een tijdje weer een paar. Ga vooral niet sneller dan ik kan, alsjeblieft! We hebben de tijd, geniet van de feestdagen en de gezelligheid.

Ik wens jullie alvast een hele fijne kerst!