dinsdag 14 juni 2016

Free motion screw. Zet de machine in z'n vrij!

Even een vraag van een lezer behandelen!

De naaimachine kan bij het opspoelen van een spoeltje het beste in zijn 'vrij' gezet worden. Daarvoor draai je aan de zilveren knop bij het vliegwiel. Je draait de knop bovenover naar je toe. Op die manier drukt het vliegwiel dan niet meer tegen de hoofdas van de machine en de naald gaat niet meer heen en weer. 

Beter gezegd: nu zet de motor alleen het vliegwiel in beweging en daarmee ook het opspoelsysteem en de rest van de machine wordt niet meer belast.

Er is dus een mechanisme dat ervoor zorgt dat het vliegwiel wel of niet de hoofdas in beweging brengt.

Het lukt niet altijd om de machine in zijn vrij te zetten. Vaak is de oorzaak heel simpel en de oplossing ook.

Toevallig had ik vandaag ook een machientje waar dit probleem speelde. Kijk maar even mee als je het interessant vindt.
Ik heb een speciaal foto-programmaatje op mijn iPhone en kan met de macro-instelling close-up foto's maken. Heel handig!

Je ziet dat door de zilverenknop een schroefje hoort. Als de knop nu naar links wordt gedraaid, stoot het schroefje gelijk tegen een palletje. De zilveren knop kan niet verder draaien en het vliegwiel is nog niet los van de hoofdas.
Draai het schroefje er helemaal uit.
Draai nu de zilveren knop helemaal los en leg die even weg.
Je ziet nu het blote vliegwiel en een ring met drie uitsteekseltjes aan de buitenkant en twee uitsteeksels naar het midden.
Als de zilveren knop helemaal vastgedraaid wordt, drukt de ring tegen de hoofdas en de twee middelste uitsteeksels nemen de hoofdas mee met de beweging van het vliegwiel.
Als de zilveren knop losgedraaid is vallen deze twee uitsteeksels niet in de gleufjes van de hoofdas en beweegt de hoofdas niet mee.
Om ons probleem op te lossen, nemen we de ring van de as, draaien de ring een halve slag en zetten de ring weer op de as. De twee uitsteekseltjes wijzen altijd naar buiten!
Als je nu de zilveren knop weer vastdraait kan je zien dat er nu wel ruimte is om de knop naar links te draaien voor het schroefje tegen het palletje komt.
Nu het kleine schroefje weer op zijn plaats. Dat voorkomt dat je zomaar de hele knop eraf kan draaien.
Zo staat de machine in de 'naai'-stand.
En zo staat de machine in de stand om een spoeltje te maken. De machine staat in zijn 'vrij'.
Tip: vergeet niet na het spoelen gelijk de knop weer vast te draaien. Stel dat je de naaimachine daarna een tijd niet gebruikt, dan zou je kunnen denken dat ie het niet meer doet...

2 opmerkingen:

 1. Hoi Francis,

  Heerlijk om deze uitleg te zien met foto's dat werkt beter bij mijn hersentjes.

  Groetjes Sonja.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weer een super uitleg, dank je wel!

  Groetjes, Carla.

  BeantwoordenVerwijderen