vrijdag 17 juni 2016

Draad verwijderen achter het spoelhuisbakje.

Weer een vraag van een lezer!

Bij de Singer Featherweight Onderhoudsworkshop leer je hoe je kan voorkomen dat de bovendraad vast komt te zitten in het het systeem bij het spoelhuis en de haak die de draad van de naald oppikt. Ik heb het al eerder beschreven: zorg ervoor dat de draadophaler, dat bewegende stangetje van je machine, helemaal omhoog staat voor je je werk weghaalt.
Maar goed, het kan gebeuren en soms zit er niet alleen draad bij het spoelhuisbakje, maar ook helemaal daarachter. Dan kom je er niet eens bij als je de halvemaanvormige ring opzij schuift en het binnenbakje verwijdert.

Dan moet je maar het hele systeem eruit halen. Dat ziet er zo uit:
Met twee schroefjes zit dit gedeelte vast op een stang die helemaal van de ene naar de andere kant onder je machientje doorloopt.
We moeten dus onder de machine beginnen om dit los te halen. Aan de onderkant zit de zwarte afdekplaat en een vierkant gat. Daarvan zie je nu pas de helft, de afdekplaat moet je eerst verwijderen. Draai de schroefdop helemaal eraf, leg die in een bakje en neem de afdekplaat weg.


Draai aan het vliegwiel zodat je bij de andere schroef kan komen. Draai die ook een beetje los. Met een schroevendraaier kan je nu het spoelhuissysteem naar links duwen door gebruik te maken van de hefboomwerking. Soms zit het zo los dat het makkelijk te pakken is, soms helaas niet.

Hieronder zie je de kale as. We komen daar zo op terug.


Aan de achterkant van het systeem zit een plaatje met een schroef vast. Achter dit plaatje blijft vaak draad zitten. Verwijder de schroef, draai de twee schroefjes waarmee dit op de as vast zat een beetje in (naar binnen) en haal het plaatje van de as om draadjes en vuil voor altijd weg te poetsen.
Voor het terugplaatsen op de as moet je de twee zwarte schroefjes weer wat naar buiten draaien, zodat ze niet aan de binnenkant van de cilinder uitsteken.

We kijken nu weer naar de onderkant van de Featherweight. De stang heeft aan een kant een platte kant.
Daar komt zo één van de twee schroeven waarmee het systeem vast zit.

Je ziet verder op de as een bijna rond gedeelte met een schroef vast zitten. Als je het vliegwiel zo draait dat je die schroef ziet, dan zit de platte kant ook goed en kan je het systeem op de as schuiven met de punt van de grijper naar je toe. Dat is de kant waar dat achterste plaatje vast zat, want dat beschermt de punten.

Schuif het op de as, draai één van de schroefjes vast, draai aan het vliegwiel tot het andere schroefje zichtbaar is en zet ook dat vast.

Nu moet de punt van de grijper weer langs de naald glijden als de naald bijna omhoog gaat. 

Hieronder weer een bos draad en je ziet dat het kleine plaatje verkeerd vast zit! Het zit niet aan de kant van de punten.
Bij de Singer 222 waar ik mee bezig was moest ik ook draad verwijderen. Daar kan je alleen van bovenaf bij het spoelhuissysteem komen. Beetje krap allemaal!
Zo ziet de Singer 222 eruit als het spoelhuissysteem verwijderd is. Ik kon het mooi schoonmaken en smeren.

Wel leuk om al die kleuren garen te zien. Bij de Featherweight past het zo precies dat draad snel vast komt te zitten en dan de machine blokkeert. Maar dat is dus op te lossen en ook te voorkomen.1 opmerking:

  1. Wat een uitleg zo duidelijk met al die foto's , en wat een mooie machientjes heb je weer staan.

    Gr Sonja.


    BeantwoordenVerwijderen