dinsdag 2 juni 2015

Poppy Treffry again!

Ik heb genoten tijdens de Singer Featherweight Onderhoudsworkshop afgelopen zondag in Den Bosch!
Met 9 kleine Singer Featherweight machientjes, 8 dames en een heer, die heel graag wilden leren hoe ze hun naaimachine konden schoonmaken en onderhouden, een hartelijke ontvangst bij Wietske en Herman van Bossche Quilts en Meer en de echte huiskamer sfeer.

Het ging ook uitstekend! Hoewel best spannend voor de meesten, maar alle machines werden schoon en naaiden weer soepel. Deze keer waren er twee Singer 222 bij, die toevallig naast elkaar zaten. Iets meer werk om de onderkant vrij te maken, maar verder net zo goed te doen.
Nu om de 8 uur full-time naaien dit schoonmaken en olieën herhalen en een levenlang plezier van de workshop en je naaimachientje!
Dit was tevens de laatste workshop die Wietske en Herman in hun eigen huis hadden, omdat de quiltwinkel die onder hun huis wordt gebouwd deze zomer klaar zal zijn. En dat is na 1,5 jaar ook wel heel fijn! Een echte grote ruimte en weer je huis voor jezelf.
(Ik moest even een fotootje maken door het hek heen!)

Maar de gemoedelijke sfeer zal ook in de nieuwe winkel zo blijven, hebben ze beloofd, dus dat ga ik in het najaar wel merken, als er weer een Featherweight-dag is. Die zal zich richten op het gebruik van de voetjes die verkrijgbaar zijn voor deze Singertjes (en ook voor andere modellen en merken naaimachines).

Om alvast een voorbeeld te geven van de mogelijkheden van wat tijdens de workshop ter sprake kwam, heb ik weer naar de site van Poppy Treffry gekeken. (http://www.poppytreffry.co.uk). Als je daar kijkt zie je de afbeelding van hierboven. Achter al die vakjes zit iets bijzonders, een fimpje of voorbeelden. Ga echt even rondneuzen, het is zo leuk!

Poppy is vooral aan het borduren met haar naaimachines. Dat lijkt een beetje op Free Motion Quilten. Echter niet om een vlak te vullen, maar om accenten aan te brengen.

Ze werkt met een grote Singer 201 en een borduurring. Ze gebruikt dan geen voet, omdat de stof in de ring geklemd wordt en strak zit.
Dit zelfde effect kan je krijgen met een FMQ-voetje zonder de borduurring!
Het voetje drukt de stof naar beneden als de naald omhoog komt. Dan krijg je mooie steekjes. Omdat de steeklengte op 0 wordt gezet (of op 30 bij de Featherweight), ben jij degene die de stof verplaatst. Je hoeft dan niet persé de transporteur af te dekken of te laten zakken.

Zo kan je met de gestikte lijnen tekenen op de stof.

Om simpel te beginnen kan je donuts maken. Een rondje en een rondje, even vaststikken. Mmmmm.

Dus als je zo'n FMQ-/borduur-/stopvoetje bij je naaimachine hebt, kan je het eens proberen. En voor jonge naaisters (m/v) is dit ook leuk om te doen, met een snel en flitsend resultaat!

4 opmerkingen:

 1. Super verslagje en wat heb jij een mooie foto gemaakt tussen de hekken door…
  we zien je graag terug in het najaar.
  groetjes
  Wietske

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Frances, is er al een datum bekend voor de voetjes dag?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Auckje, nog geen datum bekend, maar ik ga binnenkort met Wietske overleggen! Groetjes!

   Verwijderen
 3. Klinkt hartstikke goed allemaal!

  BeantwoordenVerwijderen