woensdag 20 mei 2015

Singer Circular Stitcher 161847.

De Singer Circular Stitcher lag ook al een tijd te wachten om eens zijn kunstjes te laten zien. 
Een handleiding heb ik er niet bij, maar op internet heeft SingerCo een grote handleiding geplaatst van een Singer 700 naaimachine en daar staat genoeg informatie over de Circular Stitcher.

De Singer. Featherweight heeft een te kleine basis voor dit attachment, maar als je de Circular Stitcher een beetje schuin op het blad monteert, gaat het naaien van kleinere circels ook. De diameter loopt van 2-10 inch of van 5-26 cm, beide schaalverdelingen staan op de arm vermeld.
Het verstellen van de armlengte doe je door op het stripje in het midden van het bevestigingsplaatje te duwen. Daardoor vermindert de druk op de meetstrip en is die te verschuiven.
Hier is de Circular Stitcher iets schuin bevestigd om kleinere circels te naaien op de FW.
Het dopje beschermt de punt van de Stitcher tegen beschadigingen en tegelijk de gebruiker tegen de punt, want die is echt puntig! Moet ook wel, want je steekt dat puntje door de stof heen in het midden van de plaats waar je de cirkel wilt hebben.
En dat beschadigt als het goed is de stof niet. En echt, ik kon het gaatje later niet meer terugvinden! Tip: markeer even het middelpunt, zeker als je nog meer circels erom heen wilt stikken....
Met het dopje op de punt kan je nu beginnen met naaien. De stof draait nu keurig rond en je stikt steeds op dezelfde afstand van het midden. Simpel, maar ook erg handig!
Ik had het mandje bekleed met de stof van het lijfje van de jurk (zie een paar blogjes hiervoor), maar dat was alleen een koker van stof, lang genoeg om meteen een soort bodem te vormen. Maar deze nieuwe bodem heb ik nu perfect rond gemaakt en gewatteerd, dus dikker. Beschermt de spulletjes beter.  Deze bodem leg ik los onder in het mandje. Snel klaar en goed te wassen als het nodig is.
De bodem is gestikt met fiberfill en twee lagen stof erop, met de goede kanten op elkaar. Nadat de buitenkant is gestikt heb ik de circel uitgeknipt, in het midden een sneetje gemaakt om de stof door de opening te keren. Daarna een kleiner circeltje precies zo gemaakt en als 'pleister' op de grote circel genaaid om het gleufje te dichten. Nog een paar circels genaaid voor het quilt effect en meteen om de vulling vast te zetten
Ik zal de volgende keer wel een Walking foot gebruiken, want de stof trok zo nu en dan wel, zeker bij de kleinere cirkel zonder vulling. Met dunne stoffen is het iets lastiger, dikkere materialen of quiltjes gaan uitstekend met de Circular Stitcher. Echt leuk om een keer te gebruiken!

1 opmerking: