donderdag 7 mei 2015

Dagje Dordrecht.

In Dordrecht waren wij beiden nog nooit geweest, dus we planden een dagje 'Toerist in eigen land'. Zonder veel voorbereiding overigens. De Tomtom opnieuw ingesteld, want die liet steeds een landkaartje zien met een pijltje ipv de rijbanen. Ik kan niet vooruit rijden als ik volgens de kaart naar beneden rijd en linksaf moet ipv rechtsaf.

Een parkeergarage was snel gevonden en meteen stonden we in een straatje met mooie aparte oude pandjes. Wel in de hele stad leegstand van winkelpanden, heel jammer voor de mensen en die karakteristieke pandjes. Maar het schijnt al weer iets beter te gaan met de Dortse middenstand.

Ik heb veel foto's gemaakt. Er komen ook een paar naaimachines in dit verhaal voor! Kijk maar mee.

Hier werden vroeger meubels verkocht.
En op het linker pandje hier staat 1606. Het rechter lijkt me nog ouder.

Met dit uitzicht hebben we op een terrasje koffie gedronken.
In dit pand met de mooie trapgevel en de rood-witte luiken is nu een bibliotheek gevestigd. Voorheen was het een slagerij.
Een monument met Johan en Cornelis de Witt. De broers zitten erbij alsof ze wisten hoe hun leven zou eindigen, heel droevig!

In een winkel met spullen die eruit zien of ze uniek en echt oud zijn, tot je er 20 bij elkaar ziet, stond een Singer naaimachine op tafel.

Dit is het Hof van Dordrecht. Net helemaal opgeknapt en geopend door de Koning en Koningin een paar dagen geleden. Het museum hebben wij nu niet bezocht.
(wikipedia: In het gebouw bevindt zich de Statenzaal, waar in 1572 de Eerste Vrije Statenvergadering werd gehouden. Twaalf steden onder leiding van Dordrecht zwoeren Filips II af en erkenden alleen Willem van Oranje als hun stadhouder.)

Het was jammer dat het ging regenen...

Toch houd ik van donkere wolken met een zonnetje.

Het Oude Vrouwenhuis. Zou ik daar nu al voor in aanmerking zijn gekomen, als ik in die tijd geleefd had? Hoe oud was oud in die tijd?
In Dordrecht zorgden ze goed voor hun ouderen en gehandicapten. Dat leverde wel lange straatnamen op! Een steeg met een gasthuis voor blinden... 


Bij dit aantrekkelijke hoekpandje was het ineens tijd voor de lunch. En maar goed ook, want even later hagelde het behoorlijk.
De binnenkant was ook gezellig ouderwets. De ramen met houten sponningen met randjes en richeltjes.

Weer verder op pad. Ook de oude mannen werden niet vergeten.
Een reclame met een Hot Dog.
Verbeeld ik me of denkt die hond nu even aan het lekker bot dat hij krijgt voor deze flauwe kul?
Dordrecht ligt aan het water en bestaat uit een soort eilanden met haventjes ertussen.

Het klaarde weer een beetje op.
We hebben het museum '40-'45 bezocht (http://www.museum19401945.nl). Een hele grote verzameling voorwerpen uit de oorlog. Veelal schenkingen van familieleden. Heel mooi verzorgt en veel persoonlijke verhalen over mensen uit Dordrecht en omgeving die in het verzet zaten en/of de oorlog niet overleefden. Indrukwekkend. Echt een aanrader, omdat het erg toegankelijk is. Er komen, volgens een vrijwilliger van het museum, ook veel schoolklassen uit Dordrecht om daar iets te leren over deze periode uit de geschiedenis.

Ik vond deze foto bijzonder. Een lieve oude dame. Zou je oma of een buurvrouw kunnen zijn. 
Dit is mevrouw B.J. Mulder-Gemmeks, Ridder Militaire Willemsorde, oude Engelandvaarder, oud-geheim agent. Als je dan leest wat zij gedaan heeft voor het verzet, echt geweldig!
(http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Jos_Gemmeke).

Verder lopend kwamen we bij de Oude Maas.
Mooie kleur en mooi hekwerk bij deze deuren.
Een beeld van een giraffe. Ik heb een zwak voor giraffen sinds ik als student bij professor Lever een mondeling examen moest doen. Ik kreeg een blackout toen hij iets vroeg over Lamarck. Wist echt even helemaal niets meer! Zonder daar moeilijk over te doen, trok de professor een la van zijn bureau open, pakte daar iets uit en zette een plastic speelgoed girafje voor mij neer. "En weet je het nu?" vroeg hij. Zo aardig! En natuurlijk wist ik het ineens weer, want ik had goed geleerd. Dus kon ik vertellen hoe Lamarck de lange nek verklaarde en hoe later de uitleg van Darwin was. 
Ik heb daar vooral van geleerd dat je als docent leerlingen een beetje moet helpen om de kennis naar boven te halen.
Leuke giraffe dus en wat onverwacht bij een haventje.

De  Grote Kerk. We waren er net voor sluitingstijd, dus we kregen drie minuten om een kijkje te nemen.


De huizen staan hier in het water. Ik krijg dan visioenen van vochtproblemen...
De Grote Kerk van buitenaf. Ik vind het een stoere kerk.

We dwaalden verder. Weer een naaimachientje!

En weer eentje op het raam!
Zo' workshop lijkt me wel eens wat!

En weer een naaimachine!


De terugweg met een kruising van snelwegen, als een stapelbed boven elkaar.

Schaapjes op de dijk. Vanuit de auto gefotografeerd. Het veld links naast het hek was al kaalgegeten, waarschijnlijk schuiven de schaapjes steeds een stuk op.

Typisch Nederland. Wolkjes, molen en windmolens.
Het was een lekker dagje en Dordrecht is een mooie stad om een keer te bekijken. We moeten nog eens terug, want Villa Augustus staat ook nog op mijn verlanglijstje. En het Hof nu ook.

4 opmerkingen:

  1. BIj mij staat Dordrecht ook hoog op mijn lijstje (het is maar een half uurtje rijden bij mij vandaan maar het komt er niet van) en wat een stoere lamp heb je gekocht!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat kun jij veel doen op een dag! Respect hoor! Het stukje dat je schreef ver de giraffe heb ik even gekopieerd en verstuurd naar m'n zoon op de PABO..... iedere wijsheid is er één, toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel leuk om Dordrecht zo te zien door jullie oog( camera)!

    BeantwoordenVerwijderen