vrijdag 29 augustus 2014

Breiboltas.

We hebben tijdens de zomervakantie een paar heerlijke dagen in Sauerland doorgebracht. Beboste heuvels, akkers, kronkelpaadjes en vakwerkhuisjes... En wel veel mooie wolken, maar zonnig weer!
Onze hotelkamer heeft een heuse zithoek met ramen op het zuiden. In de namiddag is het daar heel prettig om te handwerken. Twee jaar geleden zat ik daar te quilten aan mijn eerste quiltje. Nu had ik mijn Randje per Week meegenomen. De achterstanden zijn weggewerkt, tenminste: van de hoofdkleur. Hier en daar moet ik nog accentjes toevoegen van de tweede kleur.

De heen- en terugreis heb ik rustig kunnen breien aan de shawl van The Purl Bee waar ik al maanden steeds een stukje verder mee ga. En iedere keer na een pauze doe ik één toer in een andere kleur. Je begint deze lange lap bij een punt, dan maak je meerderingen tot je een driehoek hebt en daarna meerder je steeds aan één kant, terwijl je aan de andere kant mindert. Zo ga je door tot de shawl lang genoeg is en je er genoeg van hebt! Dan ga je aan de kant waar je steeds gemeerderd hebt ook minderen en brei je weer een punt, tot je de laatste steek kan afhechten.

Ik wil de shawl nu afmaken, omdat ik al wol voor een andere shawl heb gekocht. En natuurlijk kan ik meer dan één breiwerk tegelijk op de pennen hebben, maar geloof me: dat heb ik! Ergens verborgen in de kast......
Voor het breien onderweg had ik een tas gemaakt om de wol makkelijk te laten afwikkelen. De tas heeft een hengsel en kan aan je arm hangen, aan een stoel of bijvoorbeeld aan de hendel van de raamopener in de auto.
Ik had een voorbeeld van de tas op Pinterest gezien, maar de verwijzing naar een Etsy-site leverde alleen het bericht dat het tasje of een patroon niet meer te krijgen was.

Nu is een tijdje nadenken over hoe dat tasje in elkaar zit niet het grootste probleem, zo'n uitdaging wil ik wel aan! Dus puzzelen en uitmeten en rekenen. 

Ik vond het moeilijker om er een patroontje van te tekenen, maar heb het toch geprobeerd. Misschien wil iemand zelf zo'n tasje maken! In ieder geval vast wat vrouwen van mijn breiclubje...

Nodig:

-1 FQ van de buitenstof
-zo'n zelfde stuk van de voeringstof
-stuk elastiek van 20 cm
-garen

Knip van de buitenstof een stuk van +/- 16x14 inch en van de voeringstof 16x11 inch. Naai de stoffen met de lange zijden aan elkaar. Strijk de naad open. Je hoeft geen rafelrand af te werken, want de constructie van het tasje is zo dat alle randen weggewerkt zijn!

Hengsel: Knip een strook van  21x 1,5 inch van de buitenstof en vouw de lange zijkanten met een omslag naar binnen en dat weer op elkaar, zodat de goede kant van de stof buiten zit.
Stik de lange zijkant langs de rand. Vouw het hengsel dubbel 


Vouw de grote lap dubbel met de goede kanten op elkaar. Leg het hengsel tussen de twee stoflagen met het rafelige uiteinde naar buiten gestoken. 
Stik nu de zijnaad maar laat 2,5 inch onder de overgang van voeringnaar buitenstof een stukje open waar straks het elastiek voor de opening doorheen past. En stik het hengsel 3 inch lager dan deze opening mee in de naad en geef daar nog eens extra stiksel aan de naadkant, voor de stevigheid.
Vouw de naad open bij het gleufje voor het elastiek en werk het openingetje af met een festonsteekje.

Voor de bodem: Meet de onderkant van de koker op, van het stiksel tot de stofvouw. Dit is getal A.  

( 2 x A is de omtrek van de cirkel. De omtrek van een cirkel is 2 x pi x r.  Als 2 x A gelijk is aan 2 x pi x r, dan is A gelijk aan pi x r en is r gelijk aan A : 3,14. )
Kort gezegd: meet de koker van het stiksel tot de stofvouw, deel dat getal door 3,14 en pak je passer. Het getal dat uit je berekening komt is de afstand tussen de benen van de passer. Nu kan je de cirkel tekenen. Knip de cirkel mèt de naad iets groter uit, neem bijvoorbeeld een halve inch als extra 1-1,5 cm). Bij mij was getal A ongeveer 7,5 inch en de geknipte diameter van de cirkel 5,5 inch.

Maak de buitenstof van de koker vast aan de cirkel, de goede kanten op elkaar. 
Vouw nu de voeringstof naar beneden tot aan de cirkel. De gefestoneerde opening voor het elastiek zit helemaal bovenaan de koker.
Maak een kleine omslag in de voeringstof en zet de voering met de hand vast aan de naad van de stof van de cirkel. 
Je hebt alle rafelige naden weggewerkt.

Vouw de tas nu zo dat de buitenstof buiten zit.

Je bent nu bijna klaar!

Stik de bovenrand door op 0,5 inch van de rand, zodat de stof met het openingetje voor het elastiek afgescheiden is van de rest.
Stik ook nog een naad aan de bovenkant door, wat de scheidingslijn is tussen de koker en de bovenkant. Vouw daarvoor de koker naar binnen op de vouwlijn (zie afbeelding) en stik de buitenstof en de voeringstof tegelijk door.
Als je nu elastiek door de tunnel leidt en het vastmaakt zodat er nog wel een ruime opening is om de bol doorheen te voeren, is je breiboltas klaar voor gebruik.

Ik had er 3 bollen in gedaan. Twee knotten in een plastic zakje onderin de tas voor de voorraad. En één bol keurig opgerold bovenin voor gebruik.

En ik moet zeggen: ideaal!!!  Heerlijk uren zitten breien terwijl de bol goed afwikkelde. Bevalt mij dus goed!

Het tasje is trouwens makkelijker om te maken dan deze beschrijving! Wat valt het tegen om duidelijk te tekenen en uit te leggen hoe je iets gedaan hebt. Maar met een beetje fantasie moet het nu iedereen toch lukken! Toch?