maandag 20 januari 2014

4e Singer Featherweight Dag.

Wat een topdag was het gisteren!

Ik vertrok om 8 uur om Carla op te halen. Al babbelend reden we over de A1, zonder files, zonder drukte! Wat een verademing is rijden in de vroegte op zondag?

Bij Bep (Atelierbep.nl) werden we zoals altijd goed ontvangen, een plaatsje voor iedereen aan de grote tafels in de gezellig woonkeuken of de kamer daaraan vast. Koffie met worteltaart, een welkomswoordje en het projectje om te maken: een Hittepit Haasje.
Het is zo'n prettige sfeer zo met zijn allen aan tafel.
Je ziet daar witte Featherweights, zwarte met een streepjes faceplaat, zwarte met de meer bewerkte faceplaat en een aantal Singer Featherweight 222.

Ik had zelf deze keer geen naaimachine meegenomen, omdat ik de vorige keer er ook niet aan was toegekomen om te naaien. Maar ik kon veel helpen met kleine probleempjes en oliën en smeren.

Daar kwamen ook wel vragen over. Wanneer moet je oliën? Na 8 uur gebruik zegt Singer. Maar na een half jaar stil te staan wil de naaimachine ook wel een druppeltje! 
Als je zelf al niet meer weet wanneer je het olieflesje hebt gehanteerd is het vast wel weer tijd! En je kan het ook horen: als de machine spint is het goed, als het metalig klinkt ga je even oliën.

De kop van de machine heeft alleen maar naaimachine-olie nodig.
Het kloshoudertje bovenop kan opzij geschoven worden. Op de tandraderen mag wat vet of vaseline. Ik had gisteren Singer vet mee, dat zit in een handig tubetje.
De onderzijde van de machine is bereikbaar door de schroef los te draaien die de lekplaat vasthoudt. De Singer Featherweight is gemaakt om mee te nemen. Andere naaimachines hebben geen lekplaat omdat ze in een bak of in een meubel horen, dan zit daar een voorziening om lekken van olie te voorkomen.
Als de lekplaat eraf is kan je de onderkant oliën en weer vet op de tandwielen doen. 

Het plekje linksboven is eigenlijk alleen goed te zien met een lamp erbij. Daarachter zit nog een stangetje waar wat olie nodig is.

Als je met een doekje de overtollige of gemorste olie van de zwarte lak afveegt, glimt je machine weer als nieuw!
 
De lunch was door Bep en Gerard weer goed verzorgd en natuurlijk bezochten we het winkeltje van Bep om even te kijken. En van kijken komt kopen... Ik heb wat kleine lapjes meegenomen om een miniquilt te maken voor het tafeltje van de Singer 301.

Het was dus een heerlijke gezellige dag! Zo leuk om die kleine machientjes bij elkaar te zien en alle mensen, bekenden en nieuwe gezichten, te ontmoeten. Allemaal met dezelfde interesses; lapjes, quilten, Featherweights. Nu lekker nagenieten en een keuze maken voor het miniquiltje.